Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформатика. Практичні заняття.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

Кафедра інформатики та інформаційних технологій в діяльності органів внутрішніх справ

Вишня В.Б., Косиченко О.О.

ПРАКТИКУМ

З ОСНОВ ІНФОРМАТИКИ

для студентів та слухачів усіх форм навчання

Дніпропетровськ-2014

ББК 32.973я723

В 55

Рекомендовано науково-методичною радою

ДДУВС (протокол № 6 від 22.04.2014р.)

РЕЦЕНЗЕНТИ:

доктор технічних наук, професор І.С. Керницький, професор кафедри інформатики та інформаційних технологій в діяльності ОВС Львівського державного університету внутрішніх справ;

доктор юридичних наук, професор І.Ф. Хараберюш, начальник кафедри спеціальної техніки, інформатики та інформаційних технологій Донецького юридичного інституту МВС України.

В 55 Вишня В.Б., Косиченко О.О.

Практикум з основ інформатики: для студентів та слухачів усіх форм навчання. 2-е видання перероблене та доопрацьоване. –Дніпропетровськ: Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, 2014. –194с., іл.

Практикум призначений для вивчення курсу «Основи інформатики та обчислювальної техніки». В основі навчання з використанням цього видання автори використовували методику "крок за кроком", що в усьому світі визнана фахівцями найбільш результативною під час вивчення інформаційних технологій. Практикум складається з чотирьох розділів, в яких докладно розглянуті основні теми названого курсу. Роботу з практикумом можна виконувати як самостійно, так і за допомогою викладача. Теоретичні зведення приведено в мінімальному обсязі. В основі практикуму лежать практичні вправи, описані докладно по крокам. Практикум розраховано на студентів та слухачів всіх форм навчання.

Автори

ВИШНЯ Володимир Борисович, доктор технічних наук, професор, професор кафедри інформатики та інформаційних технологій в діяльності ОВС ДДУВС;

КОСИЧЕНКО Олександр Олександрович, кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри інформатики та інформаційних технологій в діяльності ОВС ДДУВС.

ББК 32.973я723

Вишня В.Б., 2014

Косиченко О.О., 2014

ВСТУП

Роботу сучасного офісу, будь-то комерційна фірма чи державна установа, не можливо уявити без використання операційної системи MS Windows і пакету прикладних програм MS Office. Всюди, де ведеться ділове листування, готуються різні документи, використовується текстовий процесор MS Word. За допомогою електронної таблиці MS Excel ведеться безліч звітів й обчислень ділового характеру. Робота сучасного юриста і працівника правоохоронних органів немислима без використання цих програм. Вивчення основ використання операційної системи Microsoft Windows 2007 і цих програм займає основний обсяг даного посібника. Зазначимо, що в посібнику не розглядаються багато питань інформатики, що не мають для практичної роботи особливого значення. Ціль практикуму – навчити починаючого користувача, що майже не вміє працювати на персональному комп'ютері, реально його використовувати, затративши при цьому мінімум часу на навчання. У результаті навчання буде закладений первинний фундамент знань і умінь, з'явиться необхідність у більш заглибленому володінні програмами MS Word 2010, MS Excel 2010. Подальше вивчення інформаційних технологій відбувається значно швидше.

В основі навчання з допомогою цього посібника автори використовували методику "крок за кроком", що в усьому світі визнана найбільш результативною. У давні часи на військовому флоті для зв'язку між кораблями використовували спеціальні сигнали – набори вимпелів. Коли флагманський фрегат у розпалі бою не міг чи не встигав повідомити своїм кораблям детальні інструкції, він піднімав сигнал: "Роби як я". Цей дуже старий спосіб "швидкого навчання" ми використовуємо для входження у внутрішній світ MS Windows та MS Office. Спочатку непідготовленому читачу буде важко. Однак необхідно себе змусити точно виконувати всі кроки та інструкції. В міру просування вперед з'явиться впевненість у своїй здатності одержувати реальні результати. Головне, треба зрозуміти, що немає і ніколи не буде "царського шляху" у вивченні інформатики. Тільки завзята і точна робота приведе до бажаного рівня кваліфікації.

Даний посібник можна використовувати як самостійно, так і під керівництвом викладача під час практичних занять у комп'ютерному класі. У посібнику розглядається операційна система Microsoft Windows 2007, як найменш вимоглива до устаткування, і пакет прикладних програм MS Office 2010, що є базовими для всіх подальших випусків пакета програм MS Office.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]