Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформатика. Практичні заняття.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. Призначення програми Проводник.

  2. Структура інтерфейсу Проводника.

  3. Поясніть різницю операцій розгортання й відкриття папок в програмі Проводник.

  4. Опишіть порядок копіювання об'єктів в програмі Проводник.

  5. Як знайти файл чи папку, користаючись можливостями Проводника?

  6. Чи можна одночасно запустити кілька разів програму Проводник?

  7. Як видалити файл чи папку в Проводнику?

  8. Як у Проводнику визначити розмір файлу чи папки?

  9. Опишіть відмінність можливостей програми Проводник від програми Компьютер.

Заняття № 1.3. Вивчення методів настроювання середовища Windows

Перелік питань для вивчення

  1. Настроювання властивостей маніпулятора

  2. Настроювання оформлення Робочого столу.

  3. Організація автоматичного запуску додатків при завантаженні Windows.

  4. Редагування властивостей типів файлів.

Вправа № 1. Настроювання властивостей маніпулятора "миша".

Операційна система Windows має широкі можливості настроювання. Мета настроювання полягає у створенні умов для ефективної роботи користувача шляхом автоматизації операцій і створення комфортного робочого середовища. Основні об'єкти, які настроюються, це засоби керування й оформлення. Засобами настроювання є: спеціальна папка Панель управления (Пуск > Панель управления), контекстні меню об'єктів середовища Windows та елементи керування діалогових вікон операційної системи та її додатків.

1. Відкрийте діалогове вікно Свойства: Мышь виконанням команд Пуск > Панель управления > Настройка параметров компьютера > Оборудование и звук > Устройства и принтеры > Мышь. Ознайомтесь з підвікнами Параметры указателя (командиПеремещение, Исходное положение в диалоговом окне, Видимость),Колесико (команда Прокрутка),Оборудование,Кнопки мыши (командиКонфигурация кнопок,Скорость выполнения двойного щелчка,Залипание кнопки мыши),Указатели.

2. Клацніть двічі на елементі керування Скорость выполнения двойного щелчка. Переконайтеся, що при подвійному натисненні клавіші “миші” елемент спрацьовує (з'являється своєрідна анімація у вигляді выдкритоъ папки), а при двох окремих натисканнях із тривалим інтервалом – немає.

3. Методом перетаскування перемістіть движок Скорость двойного нажатия у крайнє праве положення. Переконайтеся, що при цьому інтервал часу між двома окремими натисненнями, що складають подвійне натиснення, надмірно занижений і виконати подвійне натиснення дуже важко.

4. Перемістите движок у крайнє ліве положення і переконайтеся в тому, що два окремих натиснення інтерпретуються як "подвійне натиснення".

5. Експериментально виберіть найбільш зручне для себе положення движка (найкраще зафіксувати середнє положення).

6. Відкрийте вкладку Перемещение.

7. Зменшіть чутливість миші, перемістивши движок Скорость перемещения покажчика в крайнє ліве положення. Клацніть на кнопці Применить.

8. Встановіть покажчик “миші” приблизно в центрі екрана. Не відриваючи зап'ястя від поверхні столу, посувайте “мишу” в напрямку вниз-нагору. Переконайтеся в тому, що покажчик “миші” не досягає лівого нижнього і правого верхнього кутів екрана.

9. Перемістіть движок Скорость перемещения покажчика в крайнє праве положення. Клацніть на кнопці Применить.

10. Переконайтеся в тому, що покажчик “миші” можна провести від лівого нижнього до правого верхнього кутів екрана, не відриваючи зап'ястя від поверхні столу.

11. Експериментально оберіть найбільш зручне для себе положення движка. Після кожної зміни його положення не забувайте задіяти командну кнопку Применить.

  1. Закрийте діалогове вікно Свойства: Мышь.

Вправа № 2. Настроювання оформлення Робочого столу.

1. Клацніть правою кнопкою “миші” на вільній від значків ділянці Рабочего стола.

2. Оберіть у контекстному меню пункт Персонализация – відкриється діалогове вікно Изменение изображения и звука на компьютере. Відкрийте вкладинку Рабочий століпереконайтесь, що на ньому відображено настроювання Фон рабочего стола.

3. У списку Фоновий рисунок виберіть інший малюнок. Клацніть на кнопці ОК. Переконайтеся в тому, що фон Робочого столу змінився.

4. Повторіть пункти 1-3, змінюючи спосіб розташування фонового малюнка за допомогою списку Положение изображения, що розкривається, у вікні Выберите фоновый рисунок рабочего стола, коли активізувати вкладинку Фон рабочего стола. Встановіть, як впливають на оформлення екрана способи По центру, Замостить, Растянуть, По размеру.

5. Виберіть інший фоновий малюнок екрану Робочого столу. Для цього у діалоговому вікні Изменение изображения и звука на компьютере клацніть по любій темі, наприклад Пейзажи, а потім команду Показ слайдов. У діалоговому вікні Выберите фоновый рисунок рабочего столаклацніть правою клавішею «миші» по слайду Водопад і у контекстному меню – Выбрать. На робочому столі з’явиться новий фоновий малюнок. Ім’я, розширення і розміщення цього файлу можна вияснити за допомогою команди Свойства контекстного меню (відкриється вікно Свойства).

6. Запустіть програму Проводник і за допомогою програми Поиск знайдіть цей файл.

7. Прокрутіть за допомогою смуги прокручування вікно Проводника на Робочому столі (Избранное > Рабочий стол)так, щоб був видний значок Корзина.

8. Перетягніть файл img10.jpg з панелі Проводника на значок Корзина. Дайте ствердну відповідь на запит системи про доцільність видалення об'єкта в Корзину.

9. Згорніть (не закриваючи) вікно Проводника.

10. Переконайтеся в тому, що в списку Фоновый рисунок Рабочего стола відсутній малюнок цього файлу.

11. Відкрийте Корзину подвійним щигликом на її значку.

12. Відновіть об'єкт Водопад за місцем попереднього збереження (виділити у Корзина об'єкт і дати команду Восстановить).

13. Переконайтеся, що в списку Фоновый рисунок рабочего стола присутній малюнок Водопад.

14. Закрийте всі відкриті вікна.

Примітка. Файли фонових малюнків та інших об'єктів, використовуваних для оформлення Робочого столу, можна знайти в папці C:\Windows. Розміщаючи об'єкти в цій папці, ми можемо керувати тим, які елементи оформлення нам доступні в діалоговому вікні Свойства: Экран. У тих випадках, коли ми не знаємо, де знаходяться об'єкти, використовувані для оформлення операційної системи (наприклад, файли зі звуковими кліпами), можна скористатися системними засобами пошуку. Операції підключення елементів оформлення до засобів оформлення за своєю суттю є файловими операціями і їх можна робити за допомогою програми Проводник чи іншого диспетчера файлів.

Вправа № 3. Організація автоматичного запуску додатків при завантаженні Windows.

По закінченні завантаження операційної системи відбувається автоматичний запуск додатків, ярлики яких розміщені в спеціальній папці Автозагрузка. Керування автоматичним завантаженням додатків виконується наповненням даної папки ярликами. Розглянемо організацію автозавантаження програм докладніше.

  1. Найдіть програму Автозагрузка за допомогою команд Пуск > Все программы. Відкрийте її командою Открытьконтекстного меню.

2. Найдіть програму Калькулятор за допомогою команд Пуск > Все программы > Стандартные. Скопіюйте програму Калькулятор в інформаційне вікно провідника відкритого в пункті 1 (перетягуванням ярлика програми Калькулятор з натиснутою клавішею Ctrl). Переконайтеся, що ярлыкпрограми Калькулятор знаходиться в Автозагрузке (Пуск > Все программы > Автозагрузка).

3. Ввійдіть у кнопку Пуск і перезавантажте комп'ютер (не вимикаючи його!).

4. Дочекайтеся закінчення перезавантаження операційної системи і переконайтеся в тому, що відбувся автоматичний запуск програми Калькулятор.

5. Будь-яким способом відкрийте вікно папки автозавантаження і видаліть ярлик Калькулятор.

Вправа № 4. Редагування властивостей типів файлів при їхній активізації “мишею”.

1. Клацніть правою кнопкою “миші” на значку Компьютер. Переконайтеся, що у контекстному меню присутній пункт Открыть, що відкриває вікно папки(воно ж вікно Проводника).

2. Переконайтеся, що в контекстному меню пункт Открыть виділений напівжирним шрифтом, і зіставте це з тим фактом, що саме ця дія виконується за замовчуванням (при подвійному клацанні на значку Комп’ютер). Ціль вправи – змінити цю дію.

3. У відкритому діалоговому вікні виконайте команди Упорядочить > Параметры папок и поиска. На екрані з’явиться наступне діалогове вікно Параметры папок. На вкладинці Общие у розділі Щелчки мышью включіть флажок Открывать одним щелчком і виберіть спосіб підкреслювання підписів знаків. Нажміть Применить і ОК.

Примітка. Вікно Параметри папок можна відкрити також за допомогою наступних дій: Пуск > Панель управління >Настройка параметров комп’ютера > Параметры папок.

4. Закрийте діалогові вікна.

5. На робочому столі клацніть на значку Комп’ютер і переконайтеся, що діалогове вікно відкривається, а назва значка підкреслюється.

6. Якщо на Робочому столі маються значки (ярлики) інших папок, переконайтеся, що зміна властивостей папок торкнулася й їх.

7. Повторивши дії пунктів 1 та 3, відновіть вихідне настроювання властивостей папок.

Примітка. Редагуючи властивості типів файлів, ми можемо призначати різні дії, виконувані з даним типом файлів (відкриття для перегляду, відкриття для редагування, відкриття для відтворення тощо). Відповідні настроювання виконують за допомогою вкладки Типы файлов діалогового вікна Свойства папки. Одна з дій може бути задана за замовчуванням – вона виконується подвійним клацанням “миші” на значку об'єкта. Інші дії можна виконати за допомогою контекстного меню.

Примітка. Операційна система Windows – багатозадачна. Вона дозволяє одночасно керувати роботою кількох програм-додатків і має засоби для виявлення так званих "завислих" програм (програм, що не реагують на дії “миші” та клавіатури). У багатьох випадках система дозволяє перервати виконання "завислої" задачі, провести збереження даних з інших додатків і коректно виконати перезавантаження комп'ютера і перезавантаження операційної системи. Про те, як виконується зняття "завислої" задачі, можна довідатися за допомогою довідкової системи Windows. Крім розглянутих тут методів настроювання середовища Windows існують ще більш тонкі методи, однак вони не є актуальними на даному рівні використання ПК.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]