Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформатика. Практичні заняття.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. Що таке шаблон і чим він відрізняється від звичайного документа?

  2. З яким шаблоном ми маємо справу відразу ж при завантаженні текстового процесора Word?

  3. Які параметри шаблона нового документа можна змінити стандартними засобами?

  4. Що таке повне ім’я файла?

  5. Що таке майстер?

  6. Чим майстри відрізняються від шаблонів?

  7. Для чого призначений режим Разметка страницы?

  8. Як можна змінити режим перегляду?

  9. Як у текст вставити розрив сторінки?

Заняття № 3.4, 3.5. Вивчення настроювання параметрів абзацу. Відступи та інтервали. Списки. Табуляція. Стовпчики. Використання стилів.

Перелік питань, що підлягають вивченню:

  • Настроювання параметрів абзацу.

  • Відступи та інтервали.

  • Списки.

  • Табуляція.

  • Колонки.

  • Використання стилів.

Вправа № 1. Відступи та інтервали

Конфігурація абзацу характеризується відступами зверху і знизу, інтервалами ліворуч і праворуч, міжрядковим інтервалом, відступом першого рядка, режимом вирівнювання тексту по ширині сторінки і деяких інших параметрів. Давайте вивчимо прийоми настроювання цих величин.

1.Запустіть Word і в новий документ введіть текст першого абзацу, наведеного нижче в рамці. Зверніть увагу, що по досягненні правого краю сторінки текст автоматично переноситься на наступний рядок.

Монітор – пристрій візуального представлення даних. Його основними споживчими параметрами є: розмір і крок маски екрана, максимальна частота регенерації зображення, клас захисту.

Розмір монітора виміряється між протилежними кутами трубки кінескопа по діагоналі. Одиниця виміру – дюйм. Сьогодні найбільш універсальними є монітори розміром 15 і 17 дюймів, а для операцій з графікою бажано мати монітор розміром 19-21 дюймів.

Щоб на екрані всі три промені сходилися строго в одну точку і зображення було чітким, перед люмінофором ставлять маску – панель з регулярно розташованими отворами чи щілинами. Чим менший крок між отворами (крок маски), тим чіткіше і точніше буде зображення. Крок маски бажано мати не більш 0,23 мм.

Частота регенерації зображення в графічному режимі (частота кадрів) повинна бути не менш 75 Гц. Норма – 85 Гц, комфортне значення – 100 Гц і більше.

2. Закінчивши введення першого абзацу, натисніть клавішу Enter. Текстовий курсор переміститься на новий рядок, позначивши цим кінець поточного абзацу і підготувавши текстовий процесор для введення наступного.

3. Введіть наступні абзаци.

4. Натисненням кнопки Вид > Режим разметки переключіться в режим розмітки сторінок, що дозволяє бачити точне форматування тексту. (Протягом усього заняття використовуйте саме цей режим перегляду документа.)

5. Якщо на екрані немає вертикальної і горизонтальної лінійок, увімкніть їх командою Вид >Линейка.

Примітка. Щоб завдати відстані від границь лівих і правих полів сторінки до абзаців деякого блоку тексту, потрібно настроїти відступи блоку. При зміні ширини полів сторінки розміри абзаців модифікуються таким чином, щоб відступи від країв полів залишалися незмінними. Для настроювання відступів блоку тексту необхідно спочатку виділити цей текст. Якщо потрібно модифікувати параметри тільки одного абзацу, досить просто помістити в нього курсор и виконати настройку всіх параметрів абзацу.

6. Виділіть другий і третій абзаци.

7. У лівій частині горизонтальної лінійки вгорі знайдіть трикутний маркер Отступ первой строки (де який маркер можна визначити, якщо "наїхати" на нього курсором мишки), вершина трикутника якого спрямована вниз, “захопіть” його “мишею” і перетягніть вправо на 3 см. Переміщенням цього маркера можна змінювати положення початку перших рядків виділених абзаців, не змінюючи відступи іншого тексту. Зазначте, що перший рядок може починатися як правіше (Отступ), так і лівіше (Выступ) від основного тексту.

8. Перетягніть вправо на 1 см маркер Выступ, що має форму трикутника, вершина якого спрямована вгору. Зміниться лівий відступ тіла абзаців, але відступ перших рядків залишиться незмінним.

9. У лівій частині горизонтальної лінійки є ще один маркер, що має форму прямокутника, – Отступ слева. Перетягнить його вправо на 1 см. Ви побачите, що переміщення цього маркера рівносильне синхронному зрушенню маркерів Отступ первой строки і Выступ на однакову відстань, тобто приводить до зсуву лівого краю абзацу відносно поля сторінки.

10. Клацніть у тексті другого абзацу, знявши виділення блоку тексту і помістивши курсор у тіло цього абзацу.

11. Перетягніть вліво на 4 см маркер Отступ справа, розташований у правій частині горизонтальної лінійки. Він задає положення правого краю абзацу.

12. Клацніть на кнопці Выровнять по центру команди Главная > Абзац.

13. Виділіть третій абзац і клацніть на кнопці Выровнять текст по правому краю команди Главная > Абзац.

14. Клацніть на четвертому абзаці, а потім на кнопці Выровнять по ширине. Тепер перші чотири абзаци тексту демонструють чотири режими вирівнювання тексту.

15. Виділіть другий, третій і четвертий абзаци і виберіть команду Главная > Абзац. Вкладка Отступы и интервалы вікна діалогу, що відкрилося, дозволяє задавати відступи абзацу і режим вирівнювання, що ми налаштували за допомогою горизонтальної лінійки і кнопок панелі інструментів. Розділ Интервал дозволяє задати інтервал між рядками усередині абзацу і відстань між абзацами.

16. Введіть у лічильник Перед число 6.

17. У списку Междустрочный виберіть пункт Двойной.

18. Клацніть на кнопці ОК. Інтервали в трьох виділених абзацах зміняться.

Зверніть увагу, що область Образец вікна діалогу Абзац дозволяє бачити вплив введених величин на вигляд поточного абзацу ще до остаточного застосування обраних значень параметрів щодо тексту документа.

19. Збережіть документ у папці Заняття 3-4 з ім'ям 3-4-1.docx, він буде необхідним у наступних вправах. Не закривайте цей файл.

Вправа № 2. Створення маркірованих і нумерованих списків

Word дозволяє послідовно нумерувати абзаци або виділяти їх за допомогою різноманітних маркерів, розташованих ліворуч від перших рядків абзаців. Для вивчення маркірованих і нумерованих списків скористайтеся текстом документа, створеним у попередній вправі.

1. Виділіть весь текст.

2. Клацніть на кнопці Нумерация (вона знаходиться у розділі Абзац) панелі Главная. Абзаци будуть пронумеровані послідовними числами.

3. Помістіть курсор у кінець другого абзацу і натисніть клавішу Enter. Новому абзацу автоматично буде привласнений номер 3, а номера наступних абзаців зміняться так, щоб збереглася безупинна послідовність чисел.

4. Виділіть другий абзац, потім клацніть на кнопці Маркеры панелі Главная. Номер виділеного абзацу заміниться на маркер. Зверніть увагу, що при цьому інші абзаци знову будуть перенумеровані.

5. Word пропонує користувачам різноманітні типи нумерації і маркерів. Щоб оформити фрагмент тексту за своїм смаком, виділіть його і виконайте команду Главная > Абзац. Вкладка Маркированный вікна діалогу, що відкрилося, дозволяє обрати для виділених абзаців форму. Для цього досить клацнути на прямокутнику з маркером нового типу, а потім на кнопці ОК.

Вкладка Нумерованный того ж вікна діалогу дає можливість вказати тип нумерації. Ця вкладка практично ідентична попередній і вказує на родинну природу маркірованих і нумерованих списків. Щоб убрати маркери і нумерацію, виберіть у вікні діалогу прямокутник Нет.

Вправа № 3. Розбивка тексту на колонки

У деяких випадках текст документа необхідно розмістити в кількох колонках. Щоб перетворити в таку форму готовий текст, виконайте наступні дії:

1. Виділіть перший і другий абзаци і клацніть на кнопці Колонки панелі Разметка страницы. У картинці, що з'явилася, клацніть на третьому стовпці. Тепер текст перших абзаців буде розбитий на три колонки. Зверніть увагу, що за допомогою горизонтальної лінійки можна окремо настроїти відступи кожної колонки.

2. Щоб змінити параметри отриманих колонок, перемістіть курсор у текст одного з них і виконайте команду Разметка страницы > Колонки > Другие колонки. У вікні діалогу, що відкрилося, можна вибрати одну з п'яти стандартних конфігурацій колонок, задати число колонок, їхню ширину і відстань між ними.

Примітка. Колонки видно в документі тільки в режимі розмітки сторінки. В усіх інших режимах перегляду текст виводиться в одну колонку, хоча параметри колонок при цьому не скидаються і враховуються під час друку такого документа в будь-якому режимі перегляду.

3. Збережіть змінений документ з ім'ям 3-4-2.docx.

Вправа № 4. Табуляція

У той час як поля і відступи визначають загальний вид документа й абзаців, табуляція (від слів таблиця, табулятор) допомагає розміщати текст всередині абзацу. Позиції табуляції – це риски на горизонтальній лінійці, за якими можна вирівнювати текст. У цій вправі за допомогою табуляції створюється невелика таблиця з двох рядків.

1. Створіть новий документ Word.

  1. Клацніть на горизонтальній сірій лінії під лінійкою під міткою 2 см. На лінійці з'явиться значок табуляції, схожий на букву L

3. Клацніть на мітках 5, 8 і 11 см, щоб додати ще три позиції табуляції.

4. Натисніть клавішу Tab і введіть цифру 1. Текстовий курсор перестрибне на поточному рядку вправо на позицію 2 см, де й з'явиться введена цифра.

5. Надрукуйте цифри 2, 3 і 4, натискаючи перед введенням кожної з них клавішу Tab.

6. Натисніть клавішу Enter і введіть ще чотири числа, випереджаючи кожне з них натисканням клавіші Tab. У документі з'являться два рядка чисел, вирівняних по розміщеним раніше позиціях табуляції, як показано на малюнку в контурі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]