Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АВ за ПМП.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
119.3 Кб
Скачать

1. Поняття та ознаки ав

АВ – це самостійний вид юридичної відповідальності, що полягає у застосуванні до осіб, які вчинили адміністративні проступки адміністративних стягнень, що тягнуть для цих осіб обтяжливі наслідки майнового, морально-особистісного характеру і накладаються уповноваженими на те органами чи посадовими особами в межах і у порядку встановленим законом.

  1. Це один із самостійних видів правової відповідальності.

  2. Вона є засобом охорони встановленого державою право­порядку.

  3. Вона є специфічною формою правового реагування з боку держави в особі її компетентних органів на певну категорію протиправних проявів; є наслідком винного антигромадського діяння.

  4. Адміністративна відповідальність врегульовується та захи­щається, як правило, в позасудовому порядку.

  5. Вона є одним з видів державного примусу — адміністра­тивного.

  6. Зобов'язує правопорушника дати відповідь перед повно­важним , державним органом щодо своїх неправомірних дій і понести за це стягнення з негативними для правопорушника наслідками (морального або матеріального характеру).

  7. Фактичною підставою для настання адміністративної відповідальності виступає адміністративне правопорушення (проступок).

  8. Правами щодо застосування адміністративної відповідаль­ності наділене широке коло повноважних державних органів,

  9. Суб'єктами адміністративної відповідальності можуть бути осудні фізичні особи, що досягли 16 років, службові і посадові особи.

  10. Вона, як правило, застосовується щодо фізичних осіб, але не виключає можливості притягнення до відповідальності юридичних осіб.

  11. Цей вид юридичної відповідальності врегульований нормами адміністративного права.

  12. Реалізується у відповідних процесуальних формах; вста­новлено особливий порядок притягнення до відповідальності.

  13. Право встановлювати адміністративну відповідальність надано Верховній Раді України, але в деяких випадках її можуть встановлювати й інші органи державної влади та місцевого самоврядування.

  14. На відміну від інших видів відповідальності за вчинення адміністративних проступків, на правопорушників накладаються відповідні адміністративні стягнення, заходи впливу, адміністра­тивне видворення за межі України іноземних громадян і осіб без громадянства; зміст адміністративної відповідальності ста­новить накладення адміністративних стягнень.

  15. Метою застосування адміністративного стягнення є ви­ховання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, в дусі додержання законів України, поваги до правил спів­життя, а також запобігання вчиненню нових правопорушень як самим правопорушником, так і іншими особами.

2. Завдання, принципи, функції ав Функції

Всі функції адміністративної відповідальності за порушення Митних правил можна поділити на основні (організаційні) та спеціальні. До основних належать: 1) захист суспільства та дер­жави від правопорушень; 2)відновлювальна (компенсаційна);3)ідеологічна; 4) педагогічна; 5) психологічна. В свою чергу функцію захисту суспільства та держави від правопорушень можна поділити на забезпечувальну та охоронну.

До спеціальних належать: 1) каральна (штрафна); 2) вихов­на; 3) превентивна. Кожна із названих функцій притаманна як статичним, так і динамічним формам проявів адміністративної відповідальності за порушення митних правил. В статичному стані вони допомагають організувати кожному суб'єкту свою поведінку згідно з вимогами законів.

У динамічній формі ці функції вже конкретно дістають вияв та забезпечують реалізацію каральних, штрафних та правовіднов-лювальних санкцій з наступним вжиттям заходів ідеологічного, педагогічного та психологічного впливу.

Забезпечувальна функція забезпечує оптимальну дію меха­нізму митно-правового регулювання, вона є одним із засобів впливу на митно-правові відносини в сфері відповідальності.

Охоронна виступає як засіб охорони та захисту встановленого в державі порядку переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України.

Відновлювальна функція передбачає відшкодування заподіяної шкоди (майнової, моральної) особі, яка була наслідком пору­шення митних правил (наприклад, ст. 345 "Переміщення това­рів через митний кордон України з порушенням прав інтелек­туальної власності" МК).

Каральна (штрафна) функція тягне позбавлення правопоруш­ника певних благ, які йому належать на законних підставах (сплата штрафу, конфіскація безпосередніх предметів порушення митних правил тощо).

Превентивна функція застосовується з метою попередження правопорушника, а також інших осіб про недопустимість вчи­нення у майбутньому порушень митних правил.

Виховна функція здатна формувати у людей мотиви право­мірної поведінки, підвищення рівня правосвідомості у громадян.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]