Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АВ за ПМП.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
119.3 Кб
Скачать

3. Ав за пмп – галузевий вид ав

Серед основних завдань, які вирішують митні органи України під час реалізації митної політики держави, МК визначає бо­ротьбу з контрабандою та порушеннями митних правил.

Адміністративна відповідальність за порушення митних пра­вил — це галузевий вид адміністративної відповідальності, спе­цифічна форма негативного реагування з боку держави в особі ЇЇ компетентних органів (митних та судів) на певну категорію протиправних проявів (порушень митних правил), згідно з якою особи, що вчинили ці правопорушення, повинні дати відпо­відь за свої неправомірні дії і зазнати за це адміністративних стягнень.

Адміністративна відповідальність за порушення митних правил має наступні ознаки:

  1. Це один із галузевих видів адміністративної відповідаль­ності.

  2. Це специфічна форма негативного, а саме правового реагу­вання з боку держави в особі компетентних органів (митних органів та судів) на певну категорію протиправних проявів.

  3. Це один з репресивних заходів, що застосовують уповно­важені органи внаслідок протиправної поведінки особи .

  4. Фактичною підставою для настання адміністративної від­повідальності є окремий вид адміністративних проступків — порушення митних правил.

  5. Одним з примусових засобів реалізації адміністративної відповідальності за порушення митних правил є адміністративні стягнення, передбачені виключно МК, а саме попередження, штраф, конфіскація.

  6. Право щодо застосування адміністративних стягнень за порушення митних правил надано митним органам та судам.( але є стаття , де зазначено чітке розмежування)

  7. Це один із важливих інститутів, урегульованих нормами митного та адміністративного законодавства.

  8. Реалізується в установлених законом формах та порядку, які чітко визначені процесуальними нормами адміністративного та митного законодавства.

  9. Суб'єктами адміністративної відповідальності є фізичні осудні особи, які досягли 16-річного віку, та посадові особи підприємств.

4. Поняття та ознаки пмп

Під порушенням митних правил необхідно розуміти адміністративне правопорушення, яке стано­вить протиправні, винні (умисні або з необережності) дії чи бездіяльність, що посягають на встановлений законодавством України порядок переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України, і за які МК передбачена адмі­ністративна відповідальність.

  1. Це один з різновидів адміністративного правопорушення, тобто порушення митних правил є адміністративними проступ­ками, які посідають самостійне місце у структурі адміністратив­них правопорушень, при цьому маючи власний об'єкт посягання.

  2. Порушенням митних правил може виступати лише діяння, тобто тільки винна дій чи бездіяльність. Це означає, шо за думки, почуття, емоції, переживання тошо, якщо вони не знайшли зовнішнього виразу, особу не можна притягнути до адміністративної відповідальності.

  3. Протиправність. Під протиправністю проступку необхідно розуміти заборону дій, яка передбачена конкретною нормою. Тобто проступок спрямований проти норм права. Ця ознака обумовлюється наявністю нормативних підстав від­повідальності. Отже, якщо відсутня норма, що забороняє ті або інші дії або бездіяльність особи, то відсутня адміністративна відповідальність за їх вчинення.

Існують два основних підходи до визначення змісту проти­правної адміністративного правопорушення:

  • протиправність означає, шо діяння полягає в порушенні приписів правових норм, за що встановлена юридична відпо­відальність;

  • протиправність полягає в забороні вчинення певних ді­янь шляхом установлення за них юридичної відповідальності

  1. Винність, тобто це свідомий вольовий акт протиправної поведінки. Вина полягає в психічному ставленні суб'єкта до протиправного діяння і його негативних наслідків та може бути умисною або з необережністю. Якщо в діянні відсутня вина, то воно не є правопорушенням.

5. Адміністративна караність проступку як ознака полягає в тому, що за його вчинення особа повинна нести лише адмі­ністративну відповідальність. Наслідком вчинення проступку повинна бути негативна реакція з боку державних органів у вигляді застосування до винної особи стягнення, передбаченого митним законодавством. Необхідно зауважити, що з цього пра­вила існують деякі винятки. Наприклад, якщо митні правила порушила неповнолітня особа віком від 16 до 18 років, до неї застосовується не адміністративне стягнення, а інші заходи впливу. Тобто в цих випадках адміністративна кара проступку відсутня, хоча він і не перестає бути адміністративним.

  1. Об'єктом посягання порушень митних правил с порядок переміщення товарів та транспортних засобів через кордон України, тобто комплекс організаційно-правових дій, спрямованих на перетин митного кордону України та транспортних заходів.

  2. Суспільна шкідливість або суспільна небезпечність. Для ПМП більш застосовне поняття суспільна шкідливість, ніж суспільна небезпечність. Критерії за якими діяння особи слід визнати адміністративним проступком:

А) наявність у діянні суспільної небезпеки та її ступінь

Б) порушення діяннями особи публічних інтересів

В) відсутність у діянні такої ознаки, як порушення фактично існуючих договірних зобов’язань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]