Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біржове право.rtf
Скачиваний:
11
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
281.25 Кб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ україни

Дніпропетровський державний університет

внутрішніх справ

Кафедра економіко-правових дисциплін

БІРЖОВЕ

ПРАВО

Методичні матеріали

Для студентів заочного навчання юридичного факультету

Дніпропетровськ - 2012

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1. 1.Біржове право — одна з юридичних дисциплін, яка вивчається у вищих навчальних закладах юридичного профілю. В умовах кардинального реформування соціально-економічних відносин в нашому суспільстві відповідно зростає і роль біржового права. В інфраструктурі сучасної ринкової економіки особливе місце займають біржі, серед яких товарні біржі виконують власну важливу функцію.

Функціонування товарних бірж сприяє формуванню конкурентного середовища, розвитку вільного ринку товарів, мінімізації втручання держави в заготівельно-збутові процеси, підвищенню ефективності господарювання в цілому багатьох суб'єктів господарювання. Організація торгово-біржової діяльності в Україні є об'єктивно обумовленою необхідністю.

Виходячи із вищезазначеного, у сучасних умовах актуального значення набуває підготовка спеціалістів з цього фаху. Адже ступінь цивілізації торгово-біржової діяльності залежить від того, наскільки професійно будуть підготовлені кадри для цієї специфічної діяльності. Насамперед, це стосується підготовки фахівців, що мають практичну й теоретичну підготовку з питань правового регулювання торгово-біржової діяльності.

Це підкреслює актуальність вивчення курсу біржове право на юридичному факультеті у ході підготовки студентів ОКР «Бакалавр» за спеціальністю «Правознавство».

Біржове право є нормативною дисципліною, яка відноситься до циклу фундаментальних та професійно-орієнтованих навчальних дисциплін.

2. Предметом дисципліни “Біржове право” є сукупність правових відносин в біржовій діяльності.

3. Мета дисципліни полягає у формуванні в майбутніх фахівців міцних теоретичних знань в області функціонування фондового ринку, біржової торгівлі та біржової діяльності. В умовах стабілізації перехідної економіки зростає інтерес до біржі, її економічних функцій, техніки здійснення біржових операцій, тенденцій розвитку біржової торгівлі. 

Складовими мети є:

- освітня (навчальна) – сприяти становленню сучасного всебічно-розвинутого висококваліфікованого фахівця-юриста для органів внутрішніх справ, здатного на достатньому рівні репрезентувати органи внутрішніх справ у відносинах з іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та громадянами;

- розвиваюча – формувати та розвивати правові знання курсантів, уміння аналізувати нормативно-правові акти та інші документи, уміння застосовувати отримані знання при оцінці конкретної ситуації; виробляти настанови на оволодіння професійними вміннями та навичками;

- виховна – формувати ціннісні орієнтири курсантів відповідно до ідеалів гуманізму, демократії, соціальної справедливості, поваги до особистості; виховувати активну громадянську позицію; сприяти усвідомленню ролі та значення юридичної діяльності в розбудові та зміцненні української держави; формувати в майбутніх працівників міліції високий рівень правової свідомості та правової культури, професійних та особистісних якостей.

4. Завдання дисципліни полягають у тому, щоб розкрити:

-    законодавчо-правове поле біржової діяльності;

-    основні положення формування і функціонування біржового ринку;

-    сутність, функції та класифікацію біржових інститутів;

-    методи й напрямки правової регламентації біржової діяльності;

-    проблеми, що стоять перед біржами й учасниками біржових торгів на сучасному етапі;

-    організацію біржової роботи, розміщення і функціонування бірж, зокрема товарних;

-    порядок ведення торгів;

-   способи зменшення біржових ризиків при укладенні угод, хеджування;

-    організацію та механізм функціонування ф’ючерсної торгівлі.

Студенти повинні знати:

-    зміст найважливіших юридичних біржових термінів;

-    структуру та особливості найважливіших законодавчих актів, які регулюють біржову діяльність;

-    поняття, види, порядок створення і припинення діяльності бірж;

-    методи державного регулювання основних видів біржової діяльності;

-   особливості функціонування товарної, фондової, валютної біржі та біржі праці;

-   основні питання організації біржових торгів;

-    способи зменшення біржових ризиків при укладенні угод.

Студенти повинні вміти:

-  оцінювати вплив різноманітних факторів на біржові правовідносини;

-    роз'яснити правила проведення біржових торгів;

-    роз’яснити особливості створення та реєстрації біржі;

-    складати документи для укладання біржових угод;

-    вирішувати конкретні правові проблеми біржової діяльності;

-    співвідносити теоретичні знання з повсякденною практикою і потребами правового становлення України.

5. Найважливіші світоглядні ідеї та категорії, які підлягають засвоєнню під час вивчення дисципліни, пов’язані з розумінням та практичним застосуванням юристами матеріальних та процесуальних норм біржової системи України.

6. Міждисциплінарні зв’язки обумовлені фундаментальною природою біржевого права. „Біржеве право” як навчальна дисципліна пов’язане з наступними: «Теорія держави і права»; «Кримінальне право України»; «Цивільне право України»; «Конституційне право України»; «Митне право»; «Фінансове право»; «Податкове право»; та іншими.

Дисципліна ґрунтується на положеннях Конституції України, законах України та підзаконних нормативно-правових актах, що містять норми права, якими регулюються суспільні відносини у сфері прокурорського нагляду та судового контролю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]