Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БОЕ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
301.06 Кб
Скачать

1. Господарського облік та його види.

Господарський облік – це облік господарської діяльності підприємства (фірми), суспільства взагалі, що містить в собі постачання, реалізацію і розподіл матеріальних благ, необхідних для потреб людей. Це процес спостереження, сприймання, вимірювання та реєстрації господарських об’єктів, фактів і явищ (споруди, сільськогосподарські машини, худоба, насіння, корми, ядохімікати тощо) та господарських процесів (сівба, боронування, роздача кормів, виготовлення продукції, реалізація продукції і товарів, надання послуг тощо).

Будь-яка діяльність, пов’язана з вир-вом, обміном та споживанням матеріальних та нематеріальних цінностей, наданням та використанням послуг, називається господарською діяльністю. Вона потребує управління і контролю, що забезпечується за допомогою обліку. Отже людство не може не вести облік, бо воно не може відмовитись від господарської діяльності.

господарський облік використовується для кількісного відображення господарських явищ, з яких складається процес суспільного виробництва (вир-во, обмін, розподіл і споживання), для подачі якісної характеристики згаданих явищ і для здобуття інформації, необхідної для суспільного відтворення і управління відповідними процесами.

Таким чином, господарський облік – це кількісне відображення і якісна характеристика господарської діяльності з метою контролю та управління нею.

Види госп. обліку.

Для відображення рiзнобiчної дiяльностi підприємств i органiзацiй з метою одержання інформації, необхідної для управління i контролю, використовують три види господарського обліку: оперативний, бухгалтерський i статистичний.

Оперативний (оперативно-технічний) облік використовується для спостереження i контролю за окремими операціями і процесами на найважливіших ділянках господарської дiяльностi з метою керівництва ними в міру їх здійснення. Він дає можливість активно управляти господарськими процесами. Певної системи первинної документації оперативний облік не має.

Бухгалтерський облік відображає дiялънiсть підприємств, органiзацiй, установ. Він охоплює їх формування, всі господарські процеси і результати дiяльностi. Важлива особливість БО полягає в тому, що господарські операції, показані в натуральних і трудових вимірниках, обов’язково узагальнюються в грошовому вимірнику.

Статистичний облік вивчає i контролює масові суспільно-економiчнi та окремі типові явища i процеси. При цьому їхні кiлъкiснi аспекти статистика досліджує в нерозривному зв’язку з якісним змістом i виявляє закономiрностi їхнього розвитку. Об’єктом статистичного обліку можуть бути окреме підприємство, галузь, народне господарство в цілому. Предметом статистичного обліку є не тільки процеси матерiалъного виробництва, а й iншi соцiально-економiчнi явища (чисельність i склад населення, рівень добробуту, охорони здоров’я тощо.

3.Нормативно правове регулювання бухгалтерського обліку в україні

Державне регулювання бухгалтерського обліку та фінансової звітності в Україні здійснюється відповідно до статей 6 та 7 Закону України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні" від 16 липня 1999 p

Метою державного регулювання бухгалтерського обліку та фінансової звітності в Україні є: створення єдиних правил ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності, які є обов'язковими для всіх підприємств та гарантують і захищають інтереси користувачів; удосконалення бухгалтерського обліку та фінансової звітності. Регулює питання методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності Міністерство фінансів України, яке затверджує національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності. Порядок ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в банках встановлюється Національним банком України відповідно до цього Закону та національних Положень (стандартів) бухгалтерського обліку. Порядок ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності про виконання бюджетів та госпрозрахункових операцій бюджетних установ установлюється Державним казначейством України відповідно до законодавства. Порядок ведення бухгалтерського обліку фінансово-господарської діяльності інвестора, пов'язаної з виконанням робіт (послуг), передбачених угодою про розподіл продукції, визначається такою угодою відповідно до вимог законодавства України. Міністерства, інші центральні органи виконавчої влади в межах своєї компетенції, відповідно до галузевих особливостей розробляють на базі національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку методичні рекомендації щодо їх застосування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]