Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БОЕ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
301.06 Кб
Скачать

17.Зміни в балансі зумовлені господарськими операціями

Всі господарські операції в залежності від їх впливу на діяльність бух. операцій поділяються на 4 види. Кожний тип операцій впливає на збільшення або зменшення статей активу і пасиву, що може призвести до зміни загальної суми балансу або залишити її незмінною.

1.Призводить до збільш. однієї статті активу балансу та до зменш. другої статті. Приклад: в касу оприбутковані кошти з поточного рахунку. До такого типу операцій відносяться: видача грошових коштів під звіт складу для потреб вир-ва.

2. Призводить до збільш. однієї статті пасиву балансу та до зменш. другої статті. Загальна сума балансу не змінюється. Приклад: за рахунок прибутку підпр. створено додатково резервний фонд. До такого типу відносяться: оплата рахунків постачальників за рахунок кредиту, за рахунок прибутку поповнений розмір статутного капіталу, утримання із зарплати кожного працюючого податків.

3. Призволить до зміни статей як активу, так і пасиву в сторону збільшення. При цьому загальна сума балансу теж збільшується на таку суму. Приклад: від постачальника на склад підпр. надійшли матеріали. До таких операцій можна віднести: утримання і зарахування кредитів від банків на рахунок підпр., нарахована заробітна плата працівникам з одночасним збільшенням відповідних витрат вир-ва.

4. Призволить до зміни статей як активу, так і пасиву в сторону зменьшення. При цьому загальна сума балансу теж зменьшується на таку суму. Приклади: з поточного рахунку перерахована сума кредитної заборгованості постачальникам і підрядникам, з пот. рах. перерахована сума заборгованості за кредитами, виплачена ЗП з каси підпр.

Висновки: 1.Кожна господарська операція призводить до зміни не менше нвж у 2 статтях балансу 2. Всі господарські операції, що викликають зміни в бух. балансі можна розділити на 4 групи. 3. Підсумок активу і пасиву балансу змінюється тільки тоді, коли господ. операція стосується одночасно засобів і джерел їх утворення (3,4) 4. Рівність підсумків активу і пасиву балансу зберігається після будь-якої операції, що забеспечуєхться завдяки застосуванню подвійного характеру господарських операцій.

18.Бухгалтерські рахунки як елементи бо

Рахунки БО – спосіб угрупування госп. операцій за економічно- однорідними ознаками з метою систематичного контролю за наявністю і зміною засобів та їх джерел в процесі їх госп. діял. схематично бух.рахунок являє собою двосторонню таблицю. Ліва частина – дебет, права – кредит. Відкриваються бух.рахунки на основі статей балансу. Відкрити бух.рахунок означає:

1)накреслити його схему і визначити його сторони 2)записати шифр та назву рахунка 3) відобразити початковий залишок об’єкта обліку на початок місяця. Поч. та кінцеві залишки назив. сальдо. 4) операції звітного періоду, що призводять до зб. обєкта обліку записується на тій же стороні, де відображено початкове сальдо 5) операції, що призводять до зм. записується на протилежній стороні рахунку 6) сума операцій по зб. або зм. наз. оборотами

7) кінцеве сальдо на рахунках визнач. в залеж. від виду рахунку

Рах. бувають: 1)активні –призначені для відображення стану та змін, що відб. в активі балансу. Відкриваються вони на основі активних статей балансу(почат.сальдо за дебетом)

2)пасивні –на основі статей балансу, що розміщуються в пасиві і показують джерела утвр. Господарських засобів на початок звітного періоду та їх зміни на протязі звітного періоду(початкове сальдо за кредитом)3)Активно-пасивні-призначенні для відображення, як активів підприємства, так і джерел їх утворення на одному бухгалтерському рахунку

1 2

Для визначення кінцевого с-до за акт-пас рахунком необх до синтетичного узагальненого рах-ку відкрити аналітичні рах, які конкретизують дані синтетичного рах-ку. В под-му підраховуємо обороти та визначаємо кінцеві с-до на аналітичних рах. Кінцеві залишки на синт рах визн як проста арифметична сума окремо Д кінцевих сальдо та Д кінцевих сальдо. Для перевірки правильності – С-до поч. Д+Д об+с-до кін К= С-до поч. Д+Д об+с-до кін К

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]