Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформатика. Практичні заняття.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

1. Предмет договору.

1.1. Автор передає чи зобов'язується створити і передати право Видавництву для видання і перевидання свого твору __, іменованого надалі “Твір”, терміном на три роки з дня схвалення його Видавництвом.

1.2. Вимоги до оформлення матеріалу:

– автор передає Видавництву текст й ілюстрації Твору на магнітному носії;

– текст повинен бути підготовлений засобами текстового процесора Word.

1.3. Термін здачі робіт за договором: __ р.

1.4. Видавництво зобов'язується в 10-денний термін (10 робочих днів) прийняти роботу у встановленому в розділі 3 даного договору порядку.

2. Вартість робіт і порядок розрахунків.

2.1. За виконану і прийняту Видавництвом роботу Автору виплачується винагорода в сумі __ гривень за один авторський аркуш Твору (40 000 друкованих знаків).

2.2. При недотриманні кожного з пп. 1.2.–1.4. даного договору оплата може бути змінена.

3. Порядок приймання робіт.

3.1. При завершенні роботи над Твором Автор надає Видавництву акт про приймання робіт.

4. Відповідальність сторін.

4.1. За невиконання чи неналежне виконання зобов'язань за цим договором Автор і Видавництво несуть матеріальну відповідальність.

5. Права сторін на результати роботи за дійсним договором.

5.1. Авторське право на Твір належить Автору.

6. Адреси і розрахункові рахунки сторін

ВИДАВНИЦТВО: “Цікаве читання”;

адреса: 94456, м. Дніпропетровськ, вул. Огіркова, 3.

Розрахунковий рахунок: Кіровський філіал АТ ПСБ р/р 9876543210, МФО 123456

АВТОР: __ паспорт __

Від Видавництва Автор ………………...

_______________ І.П. Книгар ________________

2. ВідкрийтевкладинкуФайл. Нажміть кнопку Параметры і відкрийте розділ Настройка ленты.

В спискуНастройка лентывиберітьпунктОсновные вкладки. Встановітьв спискуфлажокРазработчикінажмітькнопкуОК.

3. Тепер до набраного вище тесту за допомогою панелі інструментів Формы підготуємо поля форм. Для цього на вкладинціРазработчикв групіЭлементы управлениянажміть кнопку Режим конструктора і виберітьнеобхідну форму.

4. Якщо нам потрібно підготувати поле для вводу тексту, потрібно клацнути по тому місцю документа, де буде розміщуватися текстове поле, і визвати командуЭлемент управления содержимым "форматированный текст"абоЭлемент управления содержимым "обычный текст".

В елементіуправління"форматированный текст"користувачі можутьвиділятитекстнапівжирним шрифтомабокурсивом, а такожвводитикількаабзаців тексту.Щобограничитиможливостікористувачів, вставьтеелемент управління "обычный текст".

  1. Для підготовки поля форми «рисунок» на вкладинціРазработчикв групіЭлементы управлениявиберітькомандуЭлемент управления содержимым "рисунок".

  1. Для вставкиелементууправління"стандартный блок" на вкладниці Разработчик в групі Элементы управлениявиберітькомандуЭлемент управления содержимым "коллекция стандартных блоков".

Стандартніблокивикористовуються, колинеобхіднонадатикористовучамможливістьвибратиконкретнийблок тексту. Наприклад,ціелементиуправліннякорисніпри створенішаблонудоговора, вякомувзалежностівідконкретнихвимогповиннібутидобавленірізніваріантистандартного тексту. Можнастворитидля кожноговаріантуелемент управління змістом"форматированный текст"іпоміститиїх всівелемент управління "стандартный блок",використовуючи його якконтейнер.

  1. Спробуємо налаштувати поля Формыдля підготовки тексту у вигляді полязіспискомабо зі списком, що розкривається.

Уполізіспискомкористовучиможутьвибратиодинізнаданихпунктівабоввестиособистийваріант.У списку, що розкривається,користувачіможутьвибратитількиодиніз доступних пунктів.

Для цього на вкладинціРазработчикв групіЭлементы управлениявиберітькомандуЭлемент управления содержимым "поле со списком"абоЭлемент управления содержимым "раскрывающийся список",

а потім на вкладинці Разработчик в групі Элементы управления нажміть кнопку Свойства

Щобстворитисписок пунктів,удіалоговомувікніСвойстваелементууправління"поле со списком"абоСвойства«раскрывающегося списка»нажмітькнопкуДобавить.

Введіть необхідні значення у вікні і повторюйте цей шаг до тих пір, поки всі значення не окажуться у списку, що розкривається.

Примітка.Якщо встановитифлажокСодержимое нельзя редактировать,користувачі незможутьміняти вибраніпункти.

  1. Вставка елементууправління"Выбор даты". Клацніть «мишею» у тому місці, де потрібно вставити дату. На вкладинціРазработчикв групіЭлементы управлениявиберітькомандуЭлемент управления содержимым "выбор даты".

9. Щобналаштуватитекст поясненьзазамовченнямдлякористувачівформи, ввиконайте однуізнаступнихдій:

На вкладинці Разработчик в групі Элементы управления нажміть Режим конструктора.

Клацнітьэлемент управлениязмістом, де необхідно змінить заміщуючий пояснюючийтекст. Відредактуйте і відформатуйте заміщуючий текст.

Потім на вкладинці Разработчик в групі Элементы управления нажміть кнопку Режим конструктора, щоб відключити можливість конструювання і зберегти пояснюючий текст.

Примітка.НевстановлюйтефлажокСодержимое нельзя редактировать,коли необхідно, щоб користувачіформизмінювалипояснюючийтекст своїмособистим.

10.Захист форми.

Встановлює такий режим захисту, за якого можливе тільки введення значень у поля форми, але неможливе редагування основного тексту і настроювання параметрів полів форми.

Відкрийте форму, якій необхідний захист. На вкладинціГлавнаяв групіРедактированиепослідовновиберітькомандиВыделить, а потімВыделитьвсеабонажмітькомбінацію клавішCTRL+A.

На вкладинціРазработчикв групіЭлементы управлениянажмітькнопкуГруппироватьівиберітькомандуГруппировать.

Після чого документ не можна редагувати (включено режим захисту) окрім полів форм.

Тепер, за допомогою викладених вище зведень, здійміть настроювання форм запропонованого договору. Тобто, помістимо в документі договору поля форми у тому ж порядку, у якому заповнюватиметься форма договору (зверху вниз). Перше поле – це номер договору.

1. Клацніть «мишею» праворуч від символу у першому рядку договору.

2. На вкладниці Разработчик в групі Элементы управления нажміть кнопку Режим конструктора, а потім Элемент управления содержимым «обычный текст». Вставьте любу цифру номера договору замість текстуМесто для ввода текста і нажміть ОК.

3. Наступна перемінна частина договору – це дата договору. Дата теж вставляється як поле, але це буде не поле форми, а поле дати, що буде заповнено автоматично поточною датою із системної дати комп'ютера (яка повинна бути встановлена правильно!) завжди в день складання договору.

Для цього на вкладниці Вставка в групі Текст виберіть команду Дата и время і в діалоговому вікні Дата и время, що відкриється, вибрати Формат дати ы нажати ОК. Установіть прапорець Обновлять автоматически.

4. Наступне поле – прізвище виконавця (ім’я замовника, тобто видавництво, вважається фіксованим). Це поле можна оформити як текстове у разі, якщо є тільки один можливий виконавець – автор, але ми допустимо, що видавництво працює з деякою кількістю постійних авторів, і оформимо це поле як список авторів, з яких потрібно вибрати тільки одного. Для його настроювання виконуємо Разработчик > Элементы управления > Режим конструктора > Поле со списком > Свойства. В діалоговому вікні Свойства элемента управления содержимымнажмітькнопкуДобавить. Вдіалоговому вікніДобавитьвариантввестиПІБ першого автора і нажати ОК. Таким чином введіть ПІБ інших авторів.

Довідку по цьому полю введемо таку: Виберіть зі списку потрібного виконавця. Для цього у діалоговому вікні Свойства элемента управления содержимым введіть цей текст в пункті Общие > Название.

5. Таким же чином заповніть поле назви творів (поле зі списком), суми винагороди (текстове поле).

6. Поле терміну виконання роботи оформіть у вигляді поля форми дати. Для цього при включеному Режиму конструктора виберіть Элемент управления содержания «выбор даты» інажміть кнопку Свойства. У вікні, що відкриється, виберіть Формат отображения данных і дату, а потім клавішу ОК.

7. Далі за аналогією оформіть поля: Прізвище, ім'я, по батькові Виконавця, Паспортні дані і Прізвище, ініціали як прості текстові поля.

8. Поки що наш документ – це звичайний текстовий документ із полями форми. Уся відмінність полягає в тому, що введені поля форми підсвічені сірим й у них не попадає курсор введення.

Документ перетворюється в інтерактивну форму коли буде здійснено його захист. Для цього потрібно виконати:Главная >Редактирование> Выделить > Выделитьвсе, Разработчик >Элементы управления> Группировать >Группировать і наш документ перетвориться в інтерактивну форму, яку можна заповнити, зберегти на диску й надрукувати. Типовий договір можна оформити на комп'ютері за 5 хвилин і без помилок редагування!

9. Ми створили електронну форму для заповнення типового договору. Можна натиснути на кнопку Сохранить стандартної панелі інструментів. Одержимо просто документ з полями. Можна звичайно робити так: відкривати вже заповнену форму договору, заповнювати її й зберігати під новим ім'ям. Але набагато доцільніше скористатися механізмом шаблонів.

10. Для того, щоб створити шаблон на основі нашої форми, потрібно взяти незаповнену форму і зберегти її як шаблон: Файл > Сохранить как> Шаблон документа >Вибрати дисковод і, якщо необхідно, створити папку > Відкрити створену папку > Задати ім'я файлу (тобто шаблона) > Сохранить.

11. Тепер можна скільки завгодно створювати договори за створеним шаблоном. Для цього потрібно відкрити необхідний шаблон через меню Файл > Создать, з'явиться новий документ з текстом договору, а курсор буде знаходиться у полі номеру договору, де за замовчуванням введена цифра 1. Введіть новий номер, натисніть на Tab. Курсор після цього перейде до нового поля введення, введіть знову інформацію і так далі. Після введення останнього поля збережіть новий договір як звичайний файл Word з відповідним ім'ям (Якщо після введення значення останнього поля натиснути на Tab, курсор знову попадає на перше поле, тобто можна відразу ж переходити до підготовки нового варіанта договору). Отриманий документ можна також надрукувати в потрібній кількості екземплярів.

Висновки. Ми створили нескладну шаблон-форму. У юридичній і діловій практиці вміння використовувати шаблони-форми має дуже велике значення, тому що при цьому завжди гарантується незмінність основної частини документа і заощаджується час на його підготовку. У нашій роботі не вичерпані всі можливості використання полів форм, наприклад можна в одні поля вводити числові значення, при цьому інші поля можуть містити формули, що використовують введені значення. Ця робота є тільки введенням у створення шаблонів документів з використанням полів форм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]