Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформатика. Практичні заняття.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

1 2 3 4

367 18 544 1313

7. Виділіть два рядка з числами і перетягніть значок табуляції з мітки 8 см на мітку 7 см. Третій стовпець таблиці зміститься ліворуч за значком табуляції.

Примітка. Натискання клавіші Tab завжди переміщає текстовий курсор до наступної з установлених позицій табуляції, а зрушення значка табуляції створює зсув тексту, прив'язаного до цієї позиції. Таким чином, можна будувати невеликі таблички і задавати в них стандартні відступи. Word пропонує кілька режимів вирівнювання тексту по позиції табуляції.

Щоб вибрати потрібний варіант, клацайте на прямокутнику режиму табуляції лівої частини горизонтальної лінійки доти, доки не з'явиться потрібний значок. Після цього натисненням “миші” розмістіть позицію табуляції на потрібній оцінці горизонтальної лінійки.

Типи табуляції

Значок

Призначення режиму

L

Лівий край тексту вирівнюється по табуляції

Правий край тексту вирівнюється по табуляції

Центр тексту вирівнюється по табуляції

Десяткова крапка числа вирівнюється по табуляції

Вертикальний відрізок у даній позиції

Безпосереднє розміщення відступу першого рядка

Безпосереднє розміщення лівого відступу тіла абзацу

Примітка: Щоб видалити позицію табуляції, перетягніть її значок на поле режиму табуляції.

8. Не скасовуючи виділення стовпців, виберіть команду Разметка страницы > Абзац > Табуляция. Відкриється вікно діалогу.

9. У списку Позиции табуляции клацніть на останньому рядку.

10. Клацніть на кнопці Удалить, щоб забрати позицію табуляції, розташовану в районі 11 см.

11. У поле введення Позиции табуляции введіть число 12.

12. Виберіть положення По правому краю перемикача Выравнивание.

13. Виберіть положення 2 у перемикачі Заполнитель.

14. Клацніть на кнопці Установить.

15. Закрийте вікно натисненням кнопки ОК.

Тепер замість табуляції в районі 11 см з'явиться табуляція в позиції 12 см з вирівнюванням тексту по краю праворуч і з заповненням порожнього простору перед табуляцією крапками.

Вправа № 5. Використання стилів для форматування документа

Стиль – це іменований опис формату абзацу або символів тексту. Замість того щоб вручну форматувати кожен абзац, можна задати стиль і настроїти для нього необхідні параметри. Потім таким стилем можна оформити будь-який блок тексту, у результаті чого параметри стилю будуть перенесені на конкретний фрагмент документа.

Стилі бувають двох типів:

абзацний задає оформлення цілого абзацу;

символьний задає шрифт, накреслення й оформлення фрагмента тексту абзацу.

У будь-якому символі тексту завжди знаходяться два стилі: абзацний і символьний.

За замовчуванням Word привласнює тексту абзацний стиль Normal (Обычный) і символьний стиль Основной шрифт. Усі прийоми форматування тексту, розглянуті вище на цьому занятті, не впливали на його стиль. Зараз давайте сформуємо два нових стилі.

1. Створіть новий документ. Виберіть команду Главная > Стиль. Відкриється вікно діалогу Стиль.

2. У списку Стили цього вікна перераховано набір доступних стилів. Клацніть на кожному з них. У розділі Абзац з'явиться зразок абзацу, оформленого обраним стилем, у розділі Символы – зразок форматування символів, а в розділі Описание – опис стилю.

3. Клацніть на кнопці Создать стиль, відкриється вікно діалогу Создание стиля.

4. У списку Стиль, що розкрився, залишіть варіант Абзац, тому що зараз нам потрібен стиль для оформлення абзацу.

5. У поле Имя введіть назву Красивый абзац.

6. У списку Основан на стиле виберіть пункт Обычный. У результаті всі параметри нового стилю відповідатимуть однойменним параметрам стилю Обычный, які ми згодом дещо змінимо.

7. Виконайте команди Главная > Абзац. Відкриється стандартне вікно форматування абзацу, за допомогою якого в даній ситуації задаються параметри шрифту стилю, що створюється.

8. Виберіть режим вирівнювання По ширине, введіть для відступів абзацу ліворуч і праворуч значення 1 см, для відступу першого рядка – 2 см й інтервали перед абзацом – 6 пунктів. Потім клацніть два рази на кнопках ОК. Новий стиль з'явиться в списку вікна діалогу Стиль.

9. Знову клацніть на кнопці Создать стиль.

10. У списку Стиль вікна діалогу Создание стиля, що з'явилося, виберіть пункт Знака, щоб визначити новий символьний стиль.

11. У поле Имя введіть назву Большой текст.

12. У списку Основан на стиле виберіть пункт Основной шрифт.

13. Клацніть на кнопці Главная і виберіть Шрифт.

14. У вікні діалогу, що відкрилося, виберіть шрифт Arial Cyr, розмір 20 пунктів, накреслення Полужирный курсив.

15. Два рази клацніть на кнопках ОК, а потім клацніть на кнопці Закрыть. Тепер документ містить описи двох нових стилів, за допомогою яких можна форматувати абзаци і фрагменти тексту.

16. Відкрийте документ, створений у першій вправі, і виділіть перші три абзаци.

17. У списку Стиль панелі інструментів Главная, який розкрився, виберіть новий стиль Красивый абзац. Три виділених абзаци виявляться оформленими відповідно до щойно створеного абзацного стилю.

18. Виділіть кілька слів у першому абзаці і виберіть у тому ж списку Стиль пункт Большой текст. Виділені слова зміняться відповідно до нового символьного стилю.

19. Повторіть цю операцію, виділяючи слова другого, третього і четвертого абзаців.

Оформлення тексту за допомогою стилів має ряд переваг:

  • Стиль здатний зберігати складний варіант форматування, який можна швидко призначити будь-якому абзацу чи фрагменту.

  • Стиль можна помістити в шаблон, і його успадкують всі документи, створені на основі цього шаблона.

  • Змінивши стиль, ви моментально зміните вид усіх фрагментів документа, оформлених відповідно до цього стилю.

  • Модифікувавши стиль у шаблоні, Ви відразу ж зміните вид усіх фрагментів тексту, відформатованих цим стилем у всіх документах, заснованих на скоректованому шаблоні.

20. Щоб відчути всю міць шаблонів у дії, знову виберіть команду Главная> Стиль, у спискуСтиливиділіть пунктКрасивый абзаці клацніть на кнопціИзменить стили.

21.У вікні діалогу Замена стиля клацніть на кнопці Интервал между абзацами, а потім виберіть у списку, що розкрився, пункт Выбрать пользовательский інтервал для абзаца.

22. У вікні діалогу Управление стилями на вкладинці По умолчаниюзбільшите відступи абзацу ліворуч і праворуч до 2 см. Два рази клацніть на кнопках ОК, а потім клацніть на кнопці Закрыть.

Зверніть увагу, що збільшилися відступи трьох перших абзаців, яким був призначений стиль Красивый абзац. Аналогічним способом можна швидко скорегувати, наприклад, розмір шрифту фрагментів, виділених стилем Большой текст.

Висновок. Підготувавши спеціальні стилі для визначених елементів тексту, ви зможете настроїти формат усіх підписів за допомогою простого корегування відповідного стилю. За допомогою стилів можна виконувати будь-яке форматування тексту. При відсутності достатнього досвіду такий підхід потребує додаткових витрат часу, але освоївши змінювання оформлення документів маніпуляціями зі стилями, ви зможете у своїй роботі заощаджувати багато часу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]