Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДПУ ЕКЗАМЕН Печать.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
638.98 Кб
Скачать

32.Основні риси сімейного права вкл.

Шлюбні та сімейні відносини регулювались нормами, які складались ще в Київській Русі і були перенесені в Статути. Заслуговує на увагу підвищення шлюбного віку за статутом 1566 року. Для жінок він становив 15 років, для чоловіків — 18. Згодом III Статут знову понизив шлюбний вік жінки до 13 років. Шлюбу передувала змова батьків сторін. Норми права передбачали згоду вступаючих в шлюб, внесення дружиною приданого та запис вена на користь дружини з боку чоловіка. Веном називалась частина майна, яку виділяв чоловік своїй майбутній дружині. Вст. 1 розд. IV Статуту 1529 року сказано, що сума вена повинна бути подвійною у відношенні до приданого, але не перевищувати 1/3 вартості майна чоловіка. По смерті чоловіка вено ставало власністю дружини.Розмір і порядок видачі приданого були передбачені ст. 7 і 9 розд. IV того ж Статуту. В придане входило як рухоме, так і нерухоме майно. У випадку вини дружини в розірванні шлюбу, вона позбавлялась приданого і вена. Якщо шлюб признавався недійсним, то придане залишалось у дружини, а чоловікові поверталось вено. Як і в попередній період, дружина відповідала за борги чоловіка. Батьки зберегли за собою право покарання дітей і не відповідали перед судом за їхнніми скаргами.

Спадкування – за законом і за заповітом. Спадкування за лінією діти-онуки-правнуки. Дочкам майно передавалось наівні із синами. За відсутністю нащадків воно переходило до родичів.

31.Цивільне право вкл.

В Статутах досить детальній регламентації підлягає інститут приватної власності. Громадське землеволодіння на час дії IIІ Ста- тут було майже ліквідоване. Власниками землі могли бути лише "вільні люди шляхетського стану". Землі шляхти поділялись на родові та вислуги. Родові землі переходили в спадщину тільки за законом. У випадку продажу такої землі родичі користувалися переважним правом її купівлі. Вислуги — землі, які з часом прирівнювали до інших видів земельної власності, і їхні власники отримували право вільного розпорядження ними. Статути передбачали недоторканість права власності. Шляхетська власність, зокрема, не могла бути конфіскована без рішення суду.Значний розвиток отримало зобов'язувальне право. В ньому детально регламентувались права і обов'язки за договорами купівлі-продажу, обміну, застави, покладу, найму майна тощо.Управі застави були свої особливості, які виражались у тому, що заставлений маєток переходив у володіння та користування кредитора до повного його викупу боржником. В заставу могли передаватись землі-вислуги і навіть посади. Широке застосування та регламентацію отримав договір оренди. Значне місце в законодавстві було виділено оформленню договорів. Так, договір купівлі-продажу маєтків оформлявся тільки в письмовому вигляді в присутності свідків шляхетської належності з обов'язковою реєстрацією в судах. Було розвинене сервітутне право – право користуватися чужими речами.

23.Входження українських земель до складу Угорської держави, Польського королівства та Литовського князівства.

Галицько-Волинське князівство потрапило до складу ВКЛ після смерті чоловіка правнучки Данила Галицького князя Юрія ІІ Болеслава ( змова бояр). Князівство відійшло до Любарта Гедиміновича, його литовського зятя. Входження укр.. земель до ВКЛ можна поділити на такі етапи:1)Великий князь Міндовг поширює свою владу на Зх.Русь.2)Гедимін почав наступ на південно-руські землі 3)У битві на річці Сині Води Ольгерд Гедимінович завдав поразки З.О. і приєднав Чернігівщину, Київщину, Переяславщину, Поділля. Внаслідок боротьби із Польщею відвоював Берестейськ, Володимирськ та Луцький уділи. 4) Вітовт – заволодів Чорноморським узбережжям. На початку ХІ ст. Закарпаття потрапляє під владу Угорщини. Воно було поділене на 3 жупи.Буковина у складі Угор з 13 століття. З 1370-1386 – Галичина у складі Угорщини. Після поразки угорсько-чеської армії під Могачем, Угорщина поділена на 3 частини між Туреч, Семиград,Австр.Боярська змова, через яку загинув син польського короля Тройдена стала своєрідним сигналом для початку вторгнення П на укр..землі.1377-після тривалої війни між Любартом і союзними військами П і У Зх.Волинь потрапляє до Польщі. 1387 р – Галичина була завойована Польщею. 1434 – ств. Руського воєводства на чолі з польською адміністрацією. 1430 рік – входж Зх.Поділля до Польщі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]