Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хрестоматія.doc
Скачиваний:
106
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Рабові не властива здатність міркувати

Вільна людина виявляє свою владу над рабом інакше, ніж чоловік над жінкою і дорослий муж над дитиною. Всі ці істоти мають (розумні й нерозумні) психічні елементи; тільки виявляються вони по-різному. Так, рабові взагалі не властива здатність міркувати, жінці вона властива, але не має застосування, дитині також властива, але перебуває в нерозвиненому стані.

Ми встановили, що раб буває корисний для повсякденних потреб. Звідси зрозуміло, що він повинен мати і чесноти в малій мірі, а саме у такій, щоб його свавільність чи млявість не завдавали шкоди виконуваним ним роботам.

Виховання юнацтва – головний засіб збереження державного ладу

Але найважливіший з усіх, сприяючих збереженню державного ладу, засобів, який нині занедбаний всіма, – це виховання юнацтва у дусі відповідного державного ладу. Ніякої користі не дадуть найкорисніші закони, одноголосно, всіма особами, до держави причетними, схвалені, якщо громадяни не будуть привчені до державного ладу, якщо вони не будуть у дусі його виховані, тобто, якщо основні закони держави демократичні – у дусі демократії, олігархічні – в дусі олігархії: адже якщо недисциплінований один, не дисциплінована і вся держава. Завдання ж такого державного виховання полягає не в тому, щоб догоджати олігархам або прихильникам демократії, а щоб дати змогу першим підтримувати олігархічний лад, другим – демократичний. Тим часом тепер в олігархіях сини осіб, які належать до правлячого класу, – розбещені, а сини неімущих загартовуються до виснаження гімнастичними вправами, і тому ці останні і воліють замишляти всілякі новини в державному житті і спроможні здійснити свої задуми. А в демократичних державах, принаймні тих, що такими переважно визнаються, справу виховання організовано зовсім не в інтересах держави, і причина цьому та, що там погано розуміють, що таке воля.

Проти виснажливих фізичних вправ

Для нормального фізичного стану громадянина як такого, для його здоров'я та його продуктивних сил як батька зовсім не треба мати фізичну міць атлетів; з другого боку, не підходять тут і люди з занадто ніжною будовою тіла, що не можуть зносити важкої роботи; треба додержуватися в даному разі середини між обома крайнощами. Організм має бути розвинений, але не виснажливими вправами, і розвиток цей не повинен бути спрямований в один бік, як то буває з атлетами; при розвиткові організму громадянина треба мати на увазі ту діяльність, яка є характерною ознакою вільнонароджених людей. Це стосується однаково як чоловіків, так і жінок. Вагітні жінки також повинні стежити за своїм організмом, вони не повинні перебувати в неробстві, не повинні їсти важких страв.

Про аборти й потворних немовлят

У питаннях, пов'язаних з «вибраковуванням» немовлят і їх годуванням, нехай чинним буде той закон, що жодної дитини-каліки годувати не слід. Що ж до числа дітей, то в тому випадку, якщо встановлені звичаї забороняють «вибраковування» кого-небудь з новонароджених – його не повинно бути, бо кількість дітонароджень при цьому все ж таки суворо обмежена. Якщо ж у подружжя має народитися дитина понад це дозволене число, то слід робити аборт раніше, ніж зародок цілком дозрів; злочином проти божих законів та державних постанов буде робити аборт у тому разі, якщо зародок уже цілком визрів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]