Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хрестоматія.doc
Скачиваний:
106
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Фізичне виховання має передувати інтелектуальному

Очевидно, що у справі виховання розвивати навички треба раніше, ніж розвивати розум, і фізичне виховання має початися раніше від виховання інтелектуального. Звідси випливає, що хлопчиків треба, насамперед, віддавати в руки вчителів гімнастики та педстрибів: перші доведуть до належного стану їхній організм, а другі будуть відповідно скеровувати їх заняття гімнастикою.

Отже, можна вважати загальновизнаним те положення, що при вихованні молоді необхідно навчати її гімнастики; очевидно також і те, як це навчання має бути поставлене. Звичайно, до періоду статевої зрілості треба надавати перевагу легшим гімнастичним вправам, при чому, щоб ніщо не заважало фізичному ростові молодих людей, цілком виключаються насильне відго­довування їх та примусова робота. Важливе свідчення на користь того, що ці заходи можуть затримати розвиток фізичних сил, можна знайти у списках переможців на олімпійських змаганнях: у цих списках мало коли натрапиш на двох-трьох одних і тих же осіб, які б здобули перемогу, бувши хлопчиками і потім дорослими мужами. Це пояснюється тим, що молоді люди від постійних надмірних гімнастичних вправ втрачають свої сили. Після того, як по досягненні змужнілості три роки будуть присвячені засвоєнню інших предметів виховання, доречно в подальший період віку давати вихованцям як важчі роботи, так і примусове годування. Ні в якому разі не слід одночасно при­мушувати надто напружено працювати й інтелектуальні, і фізичні сили: напруження тих і інших, природно, дає діаметрально-протилежну дію, а саме: фізичне напруження перешкоджає розвиткові інтелектуальних сил, напруження інтелектуальне – фізичних.

Коваленко Є. І., Бєлкіна Н. І. Історія зарубіжної педагогіки : хрестоматія: навч. посібник / уклад. і автори вступних статей Є. І. Коваленко, Н. І. Бєлкіна. За заг. ред. Є. І. Коваленко. – К. : Центр навчальної літератури, 2006. – С. 38–47.

МАРК КВИНТІЛІАН

Про виховання оратора (De institutione oratoria)

Уривки

Всі діти здатні до освіти

Батько, як тільки народиться в нього син, нехай насамперед перейметься найкращими надіями щодо своєї дитини. Такий настрій з самого початку примусить батька виявляти якнайбільше піклування про свою дитину. Бо зовсім безпідставно скаржаться, нібито природа обдарувала тільки дуже небагатьох людей здатністю засвоїти передаване їм знання і нібито багато людей даремно витрачають працю, час при тупості розумових, здібностей. Навпаки, можна знайти багато людей розумово-рухливих і здібних до навчання. Це є чимось вродженим у людини. Подібно до того, як птахам дано від природи літати, коням – бігати, а звірям – виявляти лють, так і нам від природи притаманні розумова діяльність і кмітливість. Це змушує вважати, що наша душа – небесного походження. Що ж до тупих, нетямущих людей – можна вважати, що вони відповідають природі не більше, ніж виродливі, або навіть потворні тіла, але ж такі явища дуже рідко трапляються.

Вибір годувальниці

Насамперед треба звертати увагу на те, щоб мова годувальниці не мала будь-яких істотних хиб. Хрісіпп радить вибирати для цього, якщо тільки це можливо, найрозумніших і найдоброчесних. Справді, їх моральність треба ставити на перше місце, але й треба стежити, щоб вони говорили правильно. Адже дитина чує насамперед свою годувальницю і буде створювати власну мову, наслідуючи мову годувальниці. А тим часом, природно, ми довше тримаємо в пам'яті те, чого навчилися в найраніші роки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]