Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільне.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
24.54 Кб
Скачать

Правоздатність громадян

Учасниками майнових та особистих немайнових відносин, що регулюються цивільним правом, виступають у першу чергу громадяни.

Цивільна правоздатність згідно зі ст. 9 ЦК України — це здатність мати цивільні права та обов'язки. Така здатність визнається за всіма громадянами України. Вона виникає в момент народження громадянина і припиняється його смертю. Таким чином, правоздатність — це невід'ємна властивість кожного громадянина. Він є правоздатним протягом всього свого життя незалежно від віку та стану здоров'я.

Правоздатність не можна змішувати із суб'єктивними правами, якими володіє громадянин. Правоздатність— основа для правоволодіння. За кожним громадянином закон визнає здатність мати безліч майнових та особистих немайнових прав, але конкретний громадянин, як правило, має лише частину цих прав. Співвідношення між правоздатністю і суб'єктивним цивільним правом таке, як між можливістю і дійсністю. Можливість перетворюється на дійсність за певних умов, так і правоздатність перетворюється на суб'єктивне право через юридичний факт. Наприклад, кожен громадянин може мати майно на праві приватної власності, але для виникнення у конкретного громадянина права власності на певну річ потрібні певні умови (створення речі, придбання речі шляхом цивільно-правових угод тощо). Таким чином, набуття конкретних суб'єктивних прав означає реалізацію правоздатності.

Зміст правоздатності громадянина визначено в ст.10 ЦК України. При цьому слід зазначити, що зміст правоздатності — це якісна, а не кількісна категорія, оскільки зміст цивільної правоздатності полягає в можливості набуття прав, а не в їх сукупності. У зазначеній статті наведено приблизний перелік майнових та особистих немайнових прав, які можуть мати громадяни: громадяни відповідно до закону можуть мати майно в приватній власності, право користування жилими приміщеннями та іншим майном, успадковувати та заповідати майно, обирати рід занять та місце проживання, мати права автора твору науки, літератури і мистецтва, винаходу, раціоналізаторської пропозиції, промислового зразка, а також інші майнові та особисті немайнові права. Тобто в ЦК України передбачено можливість набуття й інших немайнових та майнових прав.

Отже, закон, визначаючи зміст правоздатності громадян, говорить лише про права, але не згадує про обов'язки. Це не означає, що в зміст правоздатності громадян входить лише можливість набуття прав, оскільки, як вказується в ст. 9 ЦК України, правоздатність — це здатність мати цивільні права та обов'язки.

Цивільна дієздатність

визначається в законі як здатність громадянина своїми діями набувати і здійснювати цивільні права, створювати для себе цивільні обов'язки і виконувати їх (п.1 ст.21 ЦК).

Володіти дієздатністю - означає мати здатність особисто здійснювати різні юридичні дії: укладати договори, видавати довіреності тощо, а також відповідати за заподіяну майнову шкоду (пошкодження або знищення чужого майна, ушкодження здоров'я і т.п.), за невиконання договірних та інших обов'язків. Таким чином, дієздатність включає, перш за все, здатність до здійснення угод (сделкоспособность) і здатність нести відповідальність за неправомірні дії (деліктоздатність).

1. Різновиди дієздатності

Враховуючи зазначені фактори, закон розрізняє кілька різновидів дієздатності:

1) повна дієздатність;

2) дієздатність неповнолітніх у віці від 14 до 18 років;

3) дієздатність неповнолітніх у віці від 6 до 14 років.

Передбачається також визнання громадянина недієздатним і обмеження дієздатності громадян з певним законом підставах.

Повна дієздатність- здатність громадянина своїми діями набувати і здійснювати будь-які допускаються законом майнові та особисті немайнові права, брати на себе і виконувати будь-які обов'язки, тобто реалізувати належну йому правоздатність у повному обсязі.

Така дієздатність виникає з віком, причому кордон цього віку визначає закон. Відповідно до п.1 ст.21 ЦК цивільна дієздатність виникає у повному обсязі з настанням повноліття, тобто по досягненні 18-річного віку. Закон знає такі вилучення з зазначеного правила.

По-перше, особа, що вступило в порядку виключення в шлюб до досягнення 18 років, набуває дієздатності в повному обсязі з часу вступу в шлюб (п.2 ст.21 ЦК). Ця норма спрямована на забезпечення рівноправності подружжя і сприяє охороні батьківських прав та інших прав осіб, що вступають у шлюб до досягнення 18 років.

По-друге, неповнолітній, який досяг 16 років, згідно ст.27 ЦК може бути оголошений повністю дієздатним, якщо він працює за трудовим договором, у тому числі за контрактом, або за згодою батьків, усиновителів або піклувальників займається підприємницькою діяльністю і зареєстрований як підприємець .

Оголошення неповнолітнього повністю дієздатним, іменоване емансипацією, здійснюється за рішенням органу опіки та піклування за згодою обох батьків, усиновителів або піклувальника, а за відсутності такої згоди - за рішенням суду. Емансипація істотно змінює правовий статус неповнолітнього: внаслідок емансипації він, як і всі повністю дієздатні громадяни, на свій розсуд набуває і здійснює належні йому права, розпоряджається доходами, отриманими в результаті трудової і підприємницької діяльності, здійснює всі необхідні юридичні дії і сам відповідає у разі невиконання або неналежного виконання своїх зобов'язань і за заподіяння шкоди.

2. Неповна (часткова) дієздатність неповнолітніх

Такий дієздатністю наділені неповнолітні у віці від 14 до 18 років і малолітні у віці від 6 до 14 років. Неповна (часткова) дієздатність характеризується тим, що за громадянином визнається право набувати і здійснювати своїми діями не будь-які, а тільки деякі права та обов'язки, прямо передбачені законом.

Неповна (часткова) дієздатність неповнолітніх характеризується іноді як "обмежена". Представляється, що обмежити можна те, що вже є у суб'єкта права. Якщо ж закон визнає за неповнолітнім дієздатність не в повному обсязі, то в цьому не можна угледіти обмеження, бо він великим обсягом дієздатності до цього не мав. Не випадково Основи, ГК РРФСР і чинний ЦК РФ поняттям "обмежена дієздатність неповнолітніх" не користуються. У законі йдеться про те, що неповнолітнім надається якась частина від повної дієздатності. Правда, ця частина може бути за певних умов обмежена. Але в такому випадку буде обмежена (зменшена) те, що неповнолітній вже мав. Обсяг (зміст) неповної (часткової) дієздатності неповнолітніх залежить від їхнього віку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]