Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦО ответы.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

http://www.erudition.ru/referat/ref/id.14747_1.html

1 ). Основні законодавчі акти забезпечення цивільного захисту України в нс.

Закон України “Про Цивільну оборону України” від 03.02.93р. № 2974-ХІІ

Основний зміст: Визначає ЦО України, склад системи і принципи побудови ЦО України. Порядок керівництва, повноваження органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування, керівників підприємств установ і організацій з питань ЦО. Визначає склад сил ЦО України їх утримання, матеріально – технічне забезпечення і міжнародне співробітництво в галузі ЦЗ.

визначає основні завдання Цивільної оборони України а саме:

  • попередження надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру та ліквідація їх наслідків;

  • оповіщення населення про загрозу і виникнення надзвичайних ситуацій у мирний і воєнний часи та постійне інформування його про наявну обстановку;

  • захист населення від наслідків аварій, катастроф, великих пожеж, стихійного лиха та застосування засобів ураження;

  • організація життєзабезпечення населення під час аварій, катастроф, стихійного лиха та у воєнний час;

  • підготовки і перепідготовки керівного складу цивільної оборони, її органів управління та сил, навчання населення вмінню застосовувати засоби індивідуального захисту і діяти в надзвичайних ситуаціях.

  • створення систем аналізу і прогнозування управління, оповіщення і зв’язку, спостереження і контролю за радіоактивним, хімічним і бактеріологічним зараженням, підтримання їх готовності для сталого функціонування у надзвичайних ситуаціях мирного і воєнного часів;

Закон України “Про захист населення і територій від НС техногенного та природного характеру” від 08.06.2000р. № 1809-ІІІ.

Основний зміст: Визначає основні завдання, принципи та заходи у сфері захисту населення і територій від НС. Права та обов’язки громадян України у сфері захисту від НС та організація їх підготовки до дій в НС. Повноваження і діяльність місцевих державних адміністрацій, органів самоврядування та підприємств (установ і організацій) у сфері захисту населення і територій від НС. ЄДС органів виконавчої влади з питань запобігання і реагування на НС, її сили і засоби та режими функціонування. Фінансування та матеріальне забезпечення заходів) у сфері захисту населення і територій від НС.

Закон України “Про правові засади цивільного захисту” від 26.04.2004р.

Основний зміст: Цей Закон визначає правові та організаційні засади у сфері цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного, природного та військового характеру, повноваження органів виконавчої влади та інших органів управління, порядок створення і застосування сил, їх комплектування, проходження служби, а також гарантії соціального і правового захисту особового складу органів та підрозділів цивільного захисту.

Закон України “Про правовий режим надзвичайного стану” від 16.03.2000р. № 1550.

Основний зміст: Визначає умови і порядок введення надзвичайного стану, строк дії та його скасування. Діяльність органів державної влади та органів самоврядування в умовах надзвичайного стану (здійснення повноважень та діяльність; особливості дії нормативно – правових актів). Заходи правового режиму надзвичайного стану (зміст заходів; додаткові заходи у зв’язку з надзвичайним станом; додаткові заходи у зв’язку із масовим порушенням громадського стану; залучення військових формувань до здійснення заходів правового режиму надзвичайного стану). Гарантії прав і свободи громадян та прав і законних інтересів юридичних осіб в умовах надзвичайного стану. Участь представників інших держав у ліквідації наслідків НС. Відповідальність за порушення вимог або невиконання заходів правового режиму надзвичайного стану.

Закон України “Про зону надзвичайної екологічної ситуації” від 13.07.2000р. № 1908

Основний зміст: Визначає зони надзвичайної екологічної ситуації (надзвичайна екологічна ситуація – це НС при якій на окремі місцевості сталися негативні зміни в навколишньому природному середовищі, що потребують надзвичайних заходів з боку держави). Основні завдання Закону та сфера його дії та принципи регулювання правового режиму в зоні надзвичайної екологічної ситуації. Характеризує підстави та порядок оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації, зміну меж території зазначеної зони. Визначення юридичних та фізичних осіб потерпілими від надзвичайної екологічної ситуації та відшкодування заподіяної їм шкоди. Відповідальність за порушення правового режиму в зоні надзвичайної екологічної ситуації.

Закон України “Про об’єкти підвищеної небезпеки” від 18.01.2001р. № 2245-ІІІ.

Основний зміст: Даний закон визначає: правові, економічні, соціальні та організаційні основи діяльності, пов’язаної з об’єктами підвищеної небезпеки (державний нагляд і контроль; повноваження КМУ, спеціально уповноважених центральних органів виконавчої влади, обласних держадміністрацій і рад; обов’язки суб’єктів господарської діяльності; порядок будівництва (реконструкції) та надання дозволу на експлуатацію; відшкодування шкоди, заподіяної аварією на об’єкті підвищеної небезпеки).

Закон України “Про аварійно-рятувальні служби” від 14.12.1999 р. № 1281.

Основний зміст: Законом визначаються завдання, функції, сфера діяльності та права аварійно – рятувальних служб. Види, статус, порядок створення, організаційна структура, комплектування та підготовка аварійно – рятувальних служб. Органи координування та управління діяльністю аварійно – рятувальних служб, їх повноваження та керівництво РІНР. Залучення і діяльність аварійно – рятувальних служб під час ліквідації наслідків НС. Обов’язки, права, гарантії соціального захисту та відповідальність рятувальників. Матеріально – технічне та фінансове забезпечення діяльності аварійно – рятувальних служб. Міжнародне співробітництво з питань, пов’язаних з організацією і виконанням аварійно – рятувальних робіт.

Постанова КМУ від 19.08.2002 року № 1201 “Про затвердження Положення про штаб з ліквідації надзвичайної ситуації техногенного та природного характеру”

Основний зміст:

Визначає засади функціонування штабу з ліквідації надзвичайної ситуації техногенного та природного характеру, рівні штабів, склад, завдання та перелік документації яку веде штаб з ліквідації надзвичайної ситуації.

Указ Президента України “Про заходи щодо підвищення рівня захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру” від 09.02.2001р. № 80/2001

Основний зміст: Указ визначає механізм створення матеріальних резервів.

Постанова КМУ “Про єдину державну систему запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру” від 03.08.1998 р. № 1198

Основний зміст: ЄДС створюється з метою забезпечення реалізації державної політики у сфері запобігання і реагування на НС та цивільного захисту населення.

Постанова КМУ “Про затвердження методики оцінки збитків від наслідків НС техногенного та природного характеру ” від 15.02.2002 р. № 175.

Основний зміст: Визначає порядок розрахунку збитків за типами НС (транспортні аварії, аварії на комунальних системах, пожежі, інфекційні захворювання людей і тварин, ураження сільськогосподарських рослин хворобами і шкідниками та ін. всього 12 типів).

Усі збитки поділяються на 12 видів залежно від завданої фактичної шкоди, а саме:

  • втрати життя та здоров’я населення (Нр);

  • руйнування та пошкодження основних фондів, знищення майна та продукції (Мр);

  • невироблення продукції внаслідок припинення виробництва (Мп);

  • вилучення або порушення сільськогосподарських угідь (Рс/г);

  • втрат тваринництва (Мтв);

  • втрати деревини та інших лісових ресурсів (Рл/г);

  • втрат рибного господарства (Рр/г);

  • знищення або погіршення якості рекреаційних зон (Ррек);

  • забруднення атмосферного повітря (Аф);

  • забруднення поверхневих і підземних вод та джерел, внутрішніх морських вод і територіального моря (Вф);

  • забруднення земель несільськогосподарського призначення (Зф);

  • збитки, заподіяні природно-заповідному фонду (Рпзф).

Зроблені розрахунки збитків у триденний термін подаються для погодження в органи державного управління (комісія ТЕБ та НС району, міста).

Постанова КМУ “Про Порядок відшкодування шкоди особам, які постраждали від надзвичайних обставин” від 05.10.1992 р. № 562.

Основний зміст: Затверджено Порядок відшкодування шкоди особам, які постраждали від надзвичайних обставин. Визначає осіб, які постраждали від надзвичайних обставин їх забезпечення житлом, відшкодуванням заподіяних матеріальних збитків, працевлаштування та інша необхідна допомога.

Постанова КМУ “Про порядок фінансування робіт із запобіганням і ліквідації надзвичайних ситуацій та їх наслідків” від 4.02.1999 р. № 140.

Основний зміст: Визначає механізм фінансового забезпечення заходів щодо запобігання НС, ліквідація їх наслідків, удосконалення системи обліку коштів, що виділяються на ці цілі, та контроль за їх використання фінансування заходів щодо ліквідації НС на об’єктах усіх форм власності здійснюється відповідно до їх рівнів:

  • НС об’єктового рівня – за рахунок власних коштів підприємства (установ, організацій);

  • НС місцевого і регіонального рівнів - за рахунок власних коштів підприємства (установ, організацій) і додатково – за рахунок районних резервів (місцевий рівень) та резервів ОДА (регіональний рівень), створених відповідно до законодавства;

  • НС загальнодержавного рівня – за рахунок коштів, передбачених державним бюджетом на ці цілі, в тому числі, частково, з резервного фонду КМУ.

Постанова КМУ “Про затвердження Порядку використання коштів резервного фонду бюджету ” від 29.03.2002 р. № 415.

Основний зміст: Визначає порядок використання коштів резервного фонду державного бюджету та місцевого бюджету і встановлює процедури, пов’язані з виділенням коштів резервного фонду відповідного бюджету та звітуванням про їх використання. Визначає порядок звернення про виділення коштів з резервного фонду бюджету:

У разі необхідності виділення коштів з резервного фонду бюджету за напрямами, заявники повинні додатково подати:

  • акти обстеження, що підтверджують розміри завданих збитків;

  • узагальнені кошторисні розрахунки на проведення РіНР;

  • перелік невідкладних (першочергових )робіт з ліквідації наслідків НС;

  • документи, що підтверджують стримані суми страхового відшкодування;

  • іншу інформацію, що підтверджує необхідність виділення коштів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]