Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хрестоматія.doc
Скачиваний:
106
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

З воском, на якому відбиваються незліченні печатки

Влучно також наш мозок (ця майстерня думок) порівнюється з воском, на якому відбивається печатка або з якого ліпляться фі­гурки. Як віск набирає всілякої форми і з нього можна ліпити і знову переробити будь-яку зліплену фігуру, так і мозок, відбива­ючи образи всіх речей, все приймає, що тільки містить у собі світ. Цим порівнянням разом з тим влучно означається, що таке наше мислення і наше знання. Все, що збуджує мій зір, слух, нюх, смак, дотик, є для мене печаткою, через яку образ речі від­бивається у мозку і до того ж такою мірою, що, якби навіть від­далити річ від моїх очей, вух, носа і моєї руки, її образ залиша­ється вже в мене і не може не залишатися, якщо тільки через недостатню увагу образ не відбивається невиразно. Наприклад, коли я побачив якого-небудь чоловіка або заговорив з ним, якщо, гуляючи, побачив гору, ріку, поле, ліс, місто та ін., якщо коли-небудь почув грім, музику, які-небудь промови, якщо, прочитав що-небудь уважно в автора та ін., – все це відбивається в мозку і щоразу при згадуванні відтворюється так, начебто все це знову стояло в мене перед очима, лунало у вухах, вкуталося мною або я до нього дотикався. Хоч мозок сприймає одні враження, порів­нюючи з іншими, або більш роздільно, або уявляє більш ясно, або затримує міцніше, проте кожне з них він сприймає, уявляє і утримує так або інакше.

Виховання потребують і тупі, і обдаровані

Ось що слід сказати взагалі про те, що освіта необхідна всім. Якби тепер ми оглянули різні якості людей, то знайшли б те саме. Адже хто б узяв під сумнів, що виховання необхідне людям ту­пим, щоб звільнити їх від природної тупості? Але, справді, знач­но більше потребують виховання люди обдаровані, бо діяльний розум, не бувши зайнятий чим-небудь корисним, займеться некорисним, пустим і згубним.

Чим родючіше поле, тим більше родить воно тернину і чорто­полох. Так і видатний розум, повний пустими мріями, коли не за­сіяти його насінням мудрості і доброчинностей. Як млин, пра­цюючи, коли в нього не підсипати зерна, тобто матеріалу для мелення, стирає сам себе і, відриваючи від жорен куски і навіть пошкоджуючи і розриваючи окремі частини, марно, з шумом і тріском, порошить, так і рухливий розум, позбавлений серйозної роботи, буде взагалі наповнюватися нікчемним, пустим і шкідли­вим вмістом і стане причиною своєї власної загибелі.

Багаті і бідні

Чим є багаті без мудрості, як не відгодованими висівками сви­нями, чим виявляються бідні без розуміння речей, як не віслюка­ми, приреченими носити тягарі? Що таке красивий неук, як не прикрашена пір'ям папуга або, як сказав хтось, золоті піхви, в які вкладено свинцевий меч.

Начальники і підлеглі

Щодо тих, хто коли-небудь має управляти іншими – царів, князів, магістратів, пастирів церкви і вчених, – то їм, насампе­ред, необхідно пройнятися мудрістю, так само, як провідникові треба мати очі, перекладачеві – мову, трубі – звук, мечу – ві­стря. Так само треба освічувати і підлеглих, щоб вони вміли ро­зумно коритися мудрим правителям не з примусу, не з ослячої покірливості, а добровільно, з любові до порядку. Адже розум­ним створінням треба управляти не криками, в'язницею, киями, але спираючись на розум. Якщо це буває інакше, то безчестя підлеглих падає і на Бога, який однаково вклав свій образ і в них, і людські справи будуть повні насильства і неладу, як це і є тепер.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]