Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хрестоматія.doc
Скачиваний:
106
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Раціоналістична релігія утопійців

Ось їх релігійний катехізис: душа безсмертна. Бог, бувши найдобрішим, створив її для того, щоб вона була щаслива. Чеснота після смерті винагороджується; покарання є там тільки для злочинів.

Хоча ці догми належать релігії, проте утопійці вважають, що досить самого розуму для того, щоб вірити їм і вважати їх правильними.

Коваленко Є. І., Бєлкіна Н. І. Історія зарубіжної педагогіки : хрестоматія: навч. посібник / уклад. і автори вступних статей Є. І. Коваленко, Н. І. Бєлкіна. За заг. ред. Є. І. Коваленко. – К. : Центр навчальної літератури, 2006. – С. 87–91.

ТОМАЗО КАМПАНЕЛЛА

Місто сонця Уривки Вигляд і будова міста

На великій рівнині підноситься високе узгір'я, на якому і розташована більша частина міста; численні ж його околиці виходять далеко за підніжжя гори, розміри якої такі, що місто має в поперечнику понад дві милі, а округ його дорівнює семи. А тому що лежить воно на горбі узгір'я, площа його більша, ніж коли б воно було на рівнині. Поділяється місто на сім великих поясів, або кіл, які називаються за сімома планетами. З одного кола в інше потрапляють по чотирьох брукованих вулицях крізь чотири брами, обернені до чотирьох сторін світу. І так, справді, воно збудоване, що якби узяте було приступом перше коло, то, щоб взяти друге, потрібно було б удвоє більше зусиль, а для заволодіння третім – ще більше.

Отже, щоб захопити кожне наступне коло, потрібно було б постійно вдвоє більше зусиль та праці. Таким чином, якби хто задумав взяти це місто приступом, йому довелося б брати його сім разів. Але, на мою думку, неможливо взяти й перше коло: такий широкий оточуючий земляний вал і так укріплений він бастіонами, баштами, бомбардами та ровами.

Спосіб правління

Верховний правитель у них – священик, який зветься їхньою мовою «Сонце», нашою ж мовою ми називали б його Метафізиком. Він є голова всіх, і в тлінному, і в духовному, і в усіх, питаннях та суперечках дає остаточне рішення. При ньому є троє співправителів: Пон, Сін і Мор, чи по-нашому: Могутність, Мудрість і Любов.

Відання правителя Могутності

У відданні Могутності – все, що стосується війни та миру: військова справа, найвище командування на війні; але і в цьому він не стоїть вище від Сонця. Він керує військовими посадами, солдатами, відає постачанням, укріпленнями, облогами, військовими машинами, майстернями й майстрами, що їх обслуговують.

Відання правителя Мудрості

Віданню Мудрості підлягають вільні мистецтва, ремесла, всілякі науки, також відповідні службові особи та вчені, а так само є навчальні заклади. Число підлеглих йому службових осіб відповідає числу наук: є Астроном, також і Космограф, Геометр, Історіограф, Поет, Логік, Ритор, Граматик, Медик, Фізик, Політик, Мораліст. І мають вони лише одну книгу під назвою «Мудрість», де на диво стисло й доступно викладено всі науки. її читають народові за обрядом піфагорійців.

Легкість засвоєння науки за допомогою картин

З веління Мудрості, в усьому місті стіни, внутрішні й зовнішні, нижні і верхні, розмальовані чудовим живописом, у напрочуд гармонійній послідовності, що відображає всі науки. На зовнішніх стінах храму та завісах, які спадають, коли священик виголошує слово, щоб не губився його голос, минаючи слухачів, зображено всі зірки з зазначенням при кожній з них у трьох віршах її сил та рухів.

На внутрішньому боці стіни першого кола зображено всі математичні фігури, яких значно більше, ніж відкрито Архімедом та Евклідом. Величина їх відповідає розмірам стін, і кожна з них має відповідний пояснювальний напис в одному вірші: там є і визначення, і теореми, і т. ін. На зовнішньому вигині стіни є насамперед велике зображення всієї землі в цілому; за ним ідуть особливі карти різних областей, при яких вміщено короткі описи в прозі звичаїв, законів, побуту, походження та сил їх жителів; також і алфавіти, вживані у цих областях, накреслені тут над алфавітом Міста Сонця.

На внутрішньому боці стіни другого кола, чи другого ряду будівель, можна бачити як зображення, так і справжні шматки дорогоцінних та простих всякого роду каменів, мінералів та металів, з поясненнями при кожному в двох віршах. На зовнішньому боці зображені моря, ріки, озера та джерела, що існують на світі; так само, як і вина, масла та всі рідини; вказано їх походження, якості та властивості, а на виступах стіни стоїть посуд, наповнений рідинами, витриманими від сотні до трьохсот років, для лікування різних недуг. Там само, з відповідними віршами, є і справжні зображення граду, снігу, грози та всіх повітряних явищ.

На внутрішньому боці стіни третього кола намальовані всі види дерев і трав, а деякі ростуть там у горщиках на виступах зовнішньої стіни будівель; до них додано пояснення, де які вперше знайдені, яку мають силу та якості і чим схожі вони на явища небесні, серед металів, у людському тілі і в морі, як вживати їх у медицині й т. д. На зовнішньому боці – найрізноманітніші породи риб річкових, озерних та морських, їх звичаї та особливості, способи розмноження, життя, розведення; яка від них користь світові й нам, так само, як і подібність їх з предметами небесними й земними, створеними природою чи штучно; отже, я був цілком вражений, побачивши рибу-єпископа, рибу-ланцюг, панцир, цвях, зірку, чоловічий член, що точно відповідали своїм виглядом предметам, які існують у нас. Там можна побачити і морських їжаків, і слимаків, і устриць тощо. І все, гідне вивчення, показано там у гідних подиву зображеннях і має пояснювальні написи.

На внутрішньому боці четвертого кола зображені всілякі породи птахів, їх якості, розміри, вдача, забарвлення, спосіб життя тощо. І Фенікса вони вважають за справді існуючого птаха. На зовнішньому боці видно всі породи плазунів: змій, драконів; черв'яків і комах: мух, комарів, сліпнів, жуків тощо, з зазначенням їх особливостей, властивостей, отруйності, способів вживання й т. ін. І їх там набагато більше, ніж навіть можна собі уявити.

На внутрішньому боці стіни п'ятого кола є вищі земні тварини, кількість видів яких просто разюча: ми не знаємо й тисячної їх частини. І така їх сила, і такі їх розміри, що зображені вони й на зовнішньому боці кругової стіни. Скільки там самих тільки кінських порід, які все це прекрасні зображення, і як доладно все це пояснено!

На внутрішньому боці стіни шостого кола зображені всі ремесла з їх знаряддям та застосуванням їх у різних народів. Розміщені вони відповідно до їх значення і з додатком пояснень. Тут же зображені і їх винахідники. На зовнішньому ж боці намальовані всі винахідники наук, озброєння та законодавці; бачив я там Мойсея, Озіріса, Юпітера, Меркурія, Лікурга, Помпілія, Піфаго-ра, Замолксія, Солома і багатьох інших; є в них і зображення Магомета, до якого, однак, вони ставляться з презирством, як до безглуздого й нікчемного законодавця. Зате на найпочеснішому місці побачив я образ Ісуса Христа та дванадцяти апостолів, яких вони глибоко шанують та величають, вважаючи їх за надлюдей. Бачив я Цезаря, Олександра, Пірра, Ганнібала та інших славних мужів, що прославилися на війні та в мирних справах, головне римлян, зображення яких знаходяться на нижній частині стін, під портиками. Коли ж почав я здивовано запитувати, звідки відома їм наша історія, мені пояснили, що вони знають всі мови й постійно посилають по цілому світу спеціальних розвідачів та послів для ознайомлення із звичаями, силами, способом правління та історією окремих народів і всього, що є в них доброго й поганого, і для донесення потім своїй республіці, і все це надзвичайно їх цікавить. Дізнався я там і про те, що китайцями ще раніше за нас винайдено бомбарди та друкування книг. Для всіх цих зображень є наставники, а діти без труднощів і, немов бавлячись, ознайомляться з усіма науками наочним способом раніше, ніж досягнуть десяти років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]