Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспекти коректован_.doc
Скачиваний:
954
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
603.65 Кб
Скачать

Вища нервова діяльність. Рефлекторна природа психічного.

  • Нервова система має центральну і переферійну частину. Центральна нервова система складається з головного та спинного мозку, розташованих відповідно у черепі та хребетному стовпі. Мозкові структури утворюються з нервових клітин – нейронів, пов’язаних між собою складною системою відростків, волокон. Місця контактів між нервовими волокнами та клітинами називаються синапсами. Синапси забезпечують вибірковість напрямку проходження імпульсів. Частина нейронів проводить збудження від рецептора до центральної нервової системи, інша частина – від неї до ефекторів, переважна більшість яких забезпечує зв’язки між різними відділами центральної нервової системи.

  • Мозок як саморегулююча система складається з трьох основних блоків: енергетичний (підтримує тонус мозку), блок прийому, переробки та зберігання інформації, третій блок забезпечує програмні дії та рухи, регуляцію активних процесів і порівняння ефекту дій з початковими намірами.

  • Вища нервова діяльність людини забезпечує єдність організму та умов життя і виявляється в рухах. Важливою її властивістю є пластичність, здатність швидко і тонко змінюватись відповідно умов життя. Вона вдосконалюється тренуванням при виконанні фізичної праці та розумової діяльності.Вищою нервовою діяльністю володіють і тварини, що мають розвинену нервову систему.

  • Рухові умовні і безумовні рефлекси, з яких складається вища нервова діяльність,узгоджуються з вегетативними рефлексами, що утворюють нижчу нервову діяльність.

  • Теоретичною основою розуміння діяльності нервової системи є положення рефлекторної теорії І.М.Сєченова, який вважав, що рухові рефлекси здійснюються за зразком рефлекторного кільця. Він навів аргументи, що свідчать про необхідність зворотньої інформації від м’язів да мозку для створення рухів.

  • Рефлекторне коло складається з 5 ланок: 1) рецепторного нейрона шкіри, тіло якого знаходиться у спиномозковому вузлі; 2) вставного нейрона, що міститься у задніх рогах спинного мозку; 3) рухового нейрона, розміщеного у передніх рогах спинного мозку; 4)рецепторного нейрона, розташованого у спиномозговому вузлі, через яких проходить зворотна інформація; 5) доцентрового нейрона, що знаходиться у бічних рогах спинного мозку.

  • Вважається, що для всіх стадій психічного розвитку тварин характерні фіксованість та індивідуальна мінливість поведінки. Фіксованими формами поведінки, що передаються спадково, є інстинктивні форми поведінки. Інстинкти – це акти взаємодії організму з середовищем, механізмом яких є система безумовних рефлексів.Розрізняють інстинкти живлення, розмноження, самозбереження та інші форми родового чи видового пристосування до навколишнього середовища.

  • “Інстинкт”в перекладі з латини – спонука, отже інстинкти це безумовні спонуки до дій, а інстинктивні дії – неусвідомлені, механічні дії. Інстинктивні дії в індивидуальному житті тварин можуть змінюватись, але ці зміни не передаються спадково.

  • Основна розбіжність вищої нервової діяльності людини (відносно тварин), полягає у тому, що тільки в людей існує система рухових рефлексів, яка забезпечує функцію мови, а також здатність реагувати на слова як на умовні подразники, що мають певний зміст.