Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспекти коректован_.doc
Скачиваний:
954
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
603.65 Кб
Скачать

Структура загальної психології

Психологія когнітивних процесів

-відчуття, -сприймання, -увага, -пам’ять,уява та уявлення, -мислення

Психологія особистості

-емоції, -здібності, -мотивація, -воля,

-темперамент, -характер.

основні Напрями психології. I

  • . Психоаналіз Заснований З.Фрейдом психоаналіз був спрямований на дослідження та пояснення неврозів. Згідно з уявленнями З.Фрейда невроз має розвиток за рахунок травмуючих переживань, які складають у несвідомому людини сильно заряджений осередок – афективний комплекс. Ядро психоаналізу склало вчення про несвідоме. Людська психіка пояснювалась як обумовлена несвідомими, ірраціональними силами -–потягом, інстинктами. Головні з них – сексуальний потяг та потяг до смерті. Свідомість людини розглядалась на трьох рівнях – ід (несвідоме), его – буденна свідомість, суперего – свідомість вищих атрибутів (цінностей, ідеалів).Практична частина цієї школи – психоаналіз , дуже поширений у світі, особливо у США.

  • Біхевіорізм як науку про поведінку обгрунтував амеріканський психолог Дж.Уотсон. Біхевіорізм виключив свідомість із свого розгляду, тому його ще називають “психологією без психіки”. Предметом вивчення напряму стала поведінка. Класична схема: “стимул – реакція” пояснює поведінку людини і тварин. Поведінка – це усяка реакція у відповідь на зовнішній стимул. Задача біхевіоризму за Дж.Уотсоном – встановити однозначні відносини між стимулами та реакціями і тим передбачити поведінку людини, контролювати її, управляти їм. Сучасний варіант біхевіоризму – радикальний біхевіоризм Б.Скінера біологізував ущент людину, відкинув всі людськи форми суспільного життя, внутрішній світ людини, вищі духовні цінності.

  • Гештальтпсихологія (М.Вертгеймер, В.Келер, К.Кофка, К.Левін) виникла як протест проти механіцізму біхевіоризму і психоаналізу. Головним положенням школи є постулат, що первисними у психіці людини є гештальти - ці–існі структури, які більші за суму своїх компонентів (Сума компонентів ще не є цілий предмет). Гештальтпсихологія відкрила принцип цілісності у вивченні людини, розробила свій предмет та методи, пояснювальні схеми психології, створила унікальну практичну школу – гештальттерапію.

  • На початку 60-х років XX століття виникла у США гуманістична психологія. Гуманістична психологія – комплексна міждисціплінарна наука про людину, яка об’єднує у своїх лавах філософів, психологів, соціологів, педагогів. Провідні представники: Г.Олнорт, Г.Мюррей, Г.Мерфі, К.Роджерс, А.Маслоу, Р.Мей. Філософська основа школи – екзістенціалізм. Предметом дослідження гуманістичної психології є унікальна особистість, яка свідомо розширює межи свого життя – самоактуалізується. Принциповим для напряму є бачення цілісної природи психічного життя людини, творчості та актуалізації людини як процесу самоудосконалення, росту і розвитку.

  • Когнитивна психологія Згідно з ідеями цього напряму вирішальна роль у поведінці людини належить знанням. Тому головною її задачею є вивчення процесів здобуття, зберігання та використання людиною знань. Але когнитивна психологія фактично спрощує складний світ людини до спрощених моделей.

  • Вітчизняна психологія базується на матеріалістичному світогляді. Вона є складною системою науково-психологічних уявлень про людину зі своїми школами та напрямами. Предметом своїм вона вважає психіку людини.