Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспекти коректован_.doc
Скачиваний:
954
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
603.65 Кб
Скачать

Методологічні принципи:

  • 1.Принцип детермінізму розкриває причини виникнення психіки , закономірну зумовленність психічних явищ , властивостей та діяльності людини. Є кілька рівнів детермінації людини в залежності від рівня розгляду суб’єкта: а)як організму – на цьому рівні суб’єкт підпорядкований біологічним детермінантам – спадковим і здобутим, що зумовлюють реактивний характер організації поведінки; б) індивид – це суб’єкт суспільних відносин у процесі засвоєння соціального досвіду, котрий визначається соціопсихічним рівнем детермінації; в) особистість – це вищий рівень прояву активності суб’єкта, який детермінований з одного боку суспільними відносинами та умовами життя , а з іншого- здатністю особистості до створення нового соціального досвіду та самостворення.

  • 2.За принципом відображення всі психічні функції є відображальними. Психічне відображення має сигнальний характер. Воно випереджає фізичний контакт суб’єкта з об’єктом, попереджає людину, сигналізує про значущі явища за допомогою подразників (сигналів).

  • 3.Принцип єдності психіки та діяльності конкретизує два попередніх принципи. За цим принципом психіка і діяльність різнопланові, але утворюють єдність.- Психіка виступає як внутрішній, ідеальний план діяльності, полегшує пристосування людини до дійсності. З іншого боку без діяльності неможливим стає сам засіб існування людини.Тому неможливим стає як існування психіки без діяльності , так і діяльності без психіки.

  • 4.У принципі розвитку психіки об’єктивно виявляються і реалізуються детермінація поведінки, зв’язок психіки та діяльності. За цим принципом кожному рівневі детермінації притаманний свій тип розвитку.- На рівні організму суб’єкт розвивається в процесі визрівання і формування психофізіологічних підструктур, на рівні індивіда – у процесі діяльнісного присвоєння, на рівні особистості – у процесі перетворювальної діяльності.

  • 5.За системно-структурним принципом психіка є складною системою взаємопов’язаних елементів, таких як пам’ять, воля, мислення, уява та інші, які є елементами цілого. При цьому психіка виступає як особлива відкрита система зі зворотніми зв’язками.

Методологія як вчення про метод.

  • Метод – це шлях наукового досліду чи засіб пізнання реальності. За своїм складом науковий метод є сукупність заходів чи операцій, здійснених дослідником при вивченні об’єкту. Метод в єдності з предметом психології – науковий підхід до вивчаємої реальності. Наприклад, біхевіорізм реалізує об’єктивістський науковий підхід. Сутність наукового підходу виявлено у методологічних принципах, тобто тих настановах, що організують напрям і характер дослідження. Дослідницький метод – це форма організації певного засобу пізнання стосовно конкретного об’єкту дослідів. Робочім інструментом дослідження є методика, яка відповідає цілям і задачам дослідження, складається з опису об’єкту та умов вивчення, процедур досліду, засобів фіксації і обробки одержаних даних.

Методи психології