Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспекти коректован_.doc
Скачиваний:
961
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
603.65 Кб
Скачать

Процеси пам’яті:

1 запам’ятовування, яке буває у трьох формах – а)відбиток як короткочасне або довготривале збереження матеріалу; б) немимовільне запам’ятовування; в)заучення;

2 збереження та 3 забування як два боки процесу збереження інформації;

4 відтворення як процес трансляції запам’ятованогоматеріалу.Рівні відтворення: впізнавання, власно відтворення, припам’ятовування.

Характеристика процесів пам’яті.

Запам’ятовування – один з головних процесів пам’яті. Відповідає за утворення і закріплення тимчасових нервових зв’язків. Запам’ятовування буває мимовільним і довільним.

Мимовільне запам’ятовування здійснюється без спеціально поставленої мети запам’ятати. Все, що емоційно сильно впливає на нас, запам’ятовується незалежно від нашого наміру запам’ятати. Мимовільному запам'ятовуванню сприяють яскравість, наявність інтересу, контрасність.

Довільне запам’ятовування відрізняється від мимовільного рівнем вольового зусилля, наявністю завдання та мотиву. Воно має цілеспрямований характер, використовує спеціальні засоби та прийоми запам’ятовування.Умовами успіху довільного запам’ятовування є дійовий характер засвоєння інформації, інтерес до матеріалу, його значущість, установка на запам’ятовування тощо.

Відтворення – є показником міцності запам’ятовування і разом з тим наслідком цих процесів.Засадовою стосовно відтворення є активізація раніше утворених тимчасових нервових зв’язків у корі великих півкуль головного мозку. Найпростіша форма відтворення – впізнавання (виникає при повторному сприйманні об’єктів). Впізнавання буває повним і неповним. При повному впізнаванні повторно сприйнятий об’єкт одразу ототожнюється з раніше відомим, повністю відтворюються час, місце, деталі ознайомлення з ним.

Неповне впізнання характеризується невизначеністю, труднощами співвіднесення об’кта , що сприймається.

Складнішою формою відтворення є згадування. Особливість згадування полягає в тому, що воно відбувається без повторного сприймання того, що відтворюється. Згадування може бути довільним (наприклад пригадування правила) або мимовільним, коли образи чи відомості спливають у свідомості без будь-яких мотивів (ремінісценція – “виринання” у свідомості забутого).

Особливою формою довільного відтворення є пригадування, коли людина докладає певних зусиль щоб згадати потрібну інформацію.

Структура пам’яті .

Процеси пам’яті іІндивідуальні відмінності пам’яті: Різновиди пам’яті:

  • запам’ятовування - швидкість запам’ятовування

  • збереження - точність запам’ятовування за способом за тривалістю: за змістом: образна, словесно-логічна, рухова, емоційна

  • відтворення -міцність запам’ятовування запам’ятовування - короткочасна

  • забування -готовність до відтворення - довільна - довготривала

- мимовільна - оперативна