Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ1.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
910.34 Кб
Скачать

87 Глава III

  1. державний лад спрямований на утвердження в Україні національної держави. Так, відповідно до ст. 11 Конституції України держава сприяє консолідації та розвиткові української нації, її історичної свідомості, традицій і культури, а також роз­виткові етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України; відпо­відно до ст. 12 Конституції України Україна дбає про задово­лення національно-культурних і мовних потреб українців, які проживають за межами держави;

  2. у галузі державотворення Україна найбільше переймає досвід європейських країн;

  3. з моменту проголошення незалежності Україна стала важ­ливим суб'єктом міжнародного життя, впливаючи на нього та за­знаючи відповідного впливу з боку інших його суб'єктів.

Конституція України передбачає такі основні принципи дер­жавного ладу:

  1. суверенності і незалежності держави;

  2. демократизму держави;

  3. соціальної держави;

  4. правової держави;

  5. унітарності держави;

  6. республіканської форми правління.

Пріоритетним принципом державного ладу є принцип суве­ренності і незалежності України. Він закріплений у ст. 1 Кон­ституції України і означає верховенство держави на своїй тери­торії та її незалежність у міжнародних відносинах1.

Незалежність України було проголошено Декларацією про державний суверенітет від 16.07.1990 p., Актом проголошення незалежності України від 24.08.1991 р. і підтверджено рішен­ням всеукраїнського референдуму 01.12.1991 р.

Щодо принципу демократизму, то, залежно від форми воле­виявлення народу, розрізняють представницьку і безпосередню

демократію.

Представницька демократія полягає в тому, що державна влада здійснюється через виборних повноважних представників,

1 Пагорілко В. Ф. Конституційні основи державного ладу України // Конституційне право України / За рел. В. Ф. Погорілка. — К,: Наукова думка, 2000.-СІ 39-152.

Основи конституційного ладу України

які приймають відповідні нормативні акти на підставі волі тих, кого вони представляють: весь Український народ або населен­ня, яке мешкає на відповідній території (статті 69,70 Конститу­ції України).

Безпосередня демократія полягає у безпосередньому здійс­ненні волевиявлення народом або його окремими групами. На­родне волевиявлення відповідно до ст. 69 Конституції України здійснюється через вибори, референдуми та інші форми без­посередньої демократії1.

Основним показником цього принципу є наявність вибор­них представницьких органів державної влади та місцевого са­моврядування.

Виборними органами державної влади в Україні є Верховна Рада України та Президент України; виборним представницьким органом державної влади є Верховна Рада України; виборними представницькими органами місцевого самоврядування є сіль­ські, селищні, міські ради; районні та обласні ради представля­ють спільні інтереси територіальних громад сіл, селиш, міст. Сіль­ський, селищний, міський голова є головною посадовою особою відповідної територіальної громади з представницьким мандатом. Демократизм держави виявляться також у принципах діяль­ності її органів (гласність, відкритість, системність тощо) та в основних засадах здійснення державної влади в цілому.

Найважливішою рисою соціальної держави є визнання лю­дини пріоритетом серед інших соціальних цінностей, що випли­ває із змісту вже цитованої ст. З Конституції України.

Теорія соціальної держави з'явилася порівняно недавно — після Другої світової війни. Найповніше соціальний характер держави виявляється в системі соціальних прав і свобод людини і громадянина, передбачених і закріплених Конституцією Украї­ни (статті 43—49), та в системі їх гарантій.

Правовий характер України виявляється у передбачених

Конституцією України:

1) верховенстві права (ст. 8 Конституції України). Причому принципи верховенства права і верховенства закону тотожні лише в тому випадку, коли йдеться про закон у широкому розу­мінні, тобто як про будь-який нормативний акт;

фрицький О. Ф. Зазнач, праця. - С 107.

88

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]