Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ1.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
910.34 Кб
Скачать

§ 5. Загальна характеристика Конституції Автономної Республіки Крим

Відповідно до ч. 1ст. 135Конституції України Автономна Республіка Крим має Конституцію Автономної Республіки Крим, яку приймає Верховна Рада Автономної Республіки Крим та стверджує Верховна Рада України не менш як половиною від конституційного складу Верховної Ради України (тобто для прийняття закону про затвердження Конституції Автономної Республіки Крим достатньо 225голосів народних депутатів України, а не 226,як для прийняття всіх інших законів).

Згідно з п. 37ч. 1ст. 85Конституції України до повнова­жень Верховної Ради України належить затвердження законом Конституції Автономної Республіки Крим, змін до неї.

Отже, хоча Україна і є унітарною державою, в межах її тери­торії діють дві Конституції: Конституція України та Конститу­ція Автономної Республіки Крим.

Нині чинну Конституцію Автономної Республіки Крим бу­ло прийнято Верховною Радою Автономної Республіки Крим 21.10.1998р. та затверджено Законом України від 23.12.1998р.

Структурно Конституція Автономної Республіки Крим ви­глядає так:

1 Окрема думка судді Конституційного Сулу України Савенка М. Д. сто-і (нию Рішення Конституційного Суду України від 11.03.2003 р. № 6-рн/2003 // Урядовий кур'єр. — 2003. - 9 квітня. - С 11 — 13.

1 Окрема думка судді Конституційного Суду України Шаиовала В. М. сто-МВІЮ Рішення Конституційного Суду України від 11.03.2003 р. № 6-рп/2003 // Урядовий кур'єр. — 2003. — 9 квітня. — С 13—16.

68 Глава II

Преамбула

Розділ І. Загальні положення

Глава 1.Конституційні основи статусу та повноважень Авто­номної Республіки Крим, принципи і гарантії Автономної Рес­публіки Крим

Глава 2.Територія, символи і столиця Автономної Респуб­ліки Крим

Глава 3.Забезпечення прав і свобод громадян України, прав національностей в Автономній Республіці Крим

Глава 4.Забезпечення безпечних і здорових умов життя на­селення. Охорона навколишнього природного середовища

Розділ II.Повноваження Автономної Республіки Крим

Глава 5.Основні повноваження Автономної Республіки Крим

Розділ НІ. Верховна Рада Автономної Республіки Крим, Ра­да Міністрів Автономної Республіки Крим. Правосуддя і про­куратура в Автономній Республіці Крим

Глава 6.Верховна Рада Автономної Республіки Крим

Глава 7.Рада міністрів Автономної Республіки Крим

Глава 8.Правосуддя та органи прокуратури в Автономній Республіці Крим

Розділ IV.Місцеве самоврядування в Автономній Респуб­ліці Крим

Глава 9.Здійснення місцевого самоврядування в Автоном­ній Республіці Крим

Розділ V.Гарантії статусу і повноважень Автономної Рес­публіки Крим.

Всього Конституція Автономної Республіки Крим містить 48статей.

Співвідношення Конституції України та Конституції Авто­номної Республіки Крим визначається тим, що:

  1. Конституція України є Основним Законом незалежної су­веренної держави, Конституція Автономної Республіки Крим —нормативно-правовим актом адміністративно-територіальної одиниці, що має особливий правовий статус. Дія Конституції України поширюється на територію всієї держави, а Конститу­ції Автономної Республіки Крим —тільки в межах територіаль­ної автономії;

  2. Конституція України має панівне становище в правовій системі України, в тому числі й щодо актів Автономної Респуб-

Основи вчення про Конституцію 69

ліки Крим. Це передбачено у ч. 2 ст. 135 Конституції України, відповідно до якої нормативно-правові акти Верховної Ради Автономної Республіки Крим та рішення Ради міністрів Авто­номної Республіки Крим не можуть суперечити Конституції і законам України та приймаються відповідно до Конституції України, законів України, актів Президента України і Кабінету Міністрів України та на їх виконання.

Отже, Конституція Автономної Республіки Крим є норма-і ивпо-правовим актом, що більш детально порівняно з Консти­туцією та законами України, але в їх межах, закріплює специфіку конституційно-правового статусу цього автономного утворення як складової України та суттєво відрізняється від Конституції України за юридичною силою, предметом правового регулюван­ня, територією дії, порядком прийняття.

Разом із тим, для Конституції України та Конституції Авто­номної Республіки Крим характерні такі спільні ознаки:

  1. єдина спрямованість правового регулювання, що є неод­наковою за обсягом;

  2. повага до демократичних конституційно-правових цінно­стей;

  1. повага до прав та свобод людини і громадянина;

  1. визнання невід'ємних прав націй та народностей, що про­живають на території країни та Автономної Республіки Крим;

  2. єдині принципи організації та функціонування держав­ного механізму;

6) збереження єдності та територіальної цілісності України1. Відповідно до Конституції Автономної Республіки Крим

(статті 4, 27)Конституція Автономної Республіки Крим прий­мається на основі і відповідно до Конституції України. Консти­туцію Автономної Республіки Крим, зміни і доповнення до неї приймає Верховна Рада Автономної Республіки Крим більшіс­тю голосів (що становить 51 голос) депутатів від їх загального складу. Вони набирають чинності після затвердження їх Верхов­ною Радою України та опублікування.

Відповідно до ст. 4Конституції Автономної Республіки Крим її норми є нормами прямої дії. Нормативно-правові акти Верхов­ної Ради Автономної Республіки Крим і Ради міністрів Автоном-

1Тодыка Ю. Н. Зазнач, праця. - С 21-25.

70

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]