Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ1.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
910.34 Кб
Скачать

Глава II

Основи вчення про Конституцію

53

Розходження між фактичною та юридичною конституцією свід­чить про те, що частина норм стала або спочатку була і залиша­ється фіктивною. Постає необхідність або юридичну конститу­цію привести у відповідність до фактичної, або навпаки. Остан­нім часом дедалі більше значення у подоланні розбіжностей між фактичною та юридичною конституцією відіграють органи кон­ституційної юстиції.

Фіктивність конституції, як правило, характерна для дер­жав з авторитарними та тоталітарними політичними режима­ми1. У демократичних країнах у випадку існування розбіжності між фактичною та юридичною конституцією вживають відповід­них заходів для якнайшвидшого її подолання.

При цьому слід мати на увазі, що не всі дослідники підтри­мують думку про розмежування юридичної та фактичної кон­ституцій. Так, наприклад, О. Ф. Фрицький критикує ідею ви­окремлення фактичної конституції і зауважує, що вона є «аб­стракцією, що суперечить основним засадам юридичної теорії та практиці застосування», оскільки, за його переконанням, предмет конституційно-правового регулювання включає дві взаємопов'язані складові — суспільні відносини і норми, що їх регулюють. Фактична конституція — це власне суспільні відно­сини, які існують поза нормативним регулюванням, тому не мо­же бути так званої фактичної конституції, доки її не буде «одягне­но» у відповідну правову форму2.

Конституції виконують чимало функцій, зокрема: юридич­ну, політичну, ідеологічну, установчу, правотворчу, регулятив­ну, охоронну, економічну, культурну, інформативну тощо.

Характеристика Конституції України має охоплювати визна­чення її формально-юридичних властивостей та основних рис.

Формально-юридичні властивості Конституції —це її озна­ки як основного нормативно-правового актадержави. До цих властивостей належать такі ознаки.

1) Конституція України є Основним Законом держави. Це означає, що Конституція посідає найвищу сходинку в ієрархії нормативно-правових актів.

1 Маклаков В. В. Зазнач, праця. — С. 46—47.

2 Фрицький О. Ф. Конституційне прано України: Підручник. — К.: Юріп- ком Інтер, 2004. - С 77-78.

2) Вона має найвищу юридичну силу. Необхідно відмежо­вувати поняття «найвища юридична сила» від «верховенства Конституції», оскільки останнє визначає місце Конституції не тільки в правовій системі, а й у суспільстві та державі. Термін «найвища юридична сила Конституції» визначає її місце лише в системі нормативно-правових актів. Найвища юридична сила Конституції закріплена у ч. 2ст. 8Конституції України та про­являється у двох аспектах:

а) усі нормативно-правові акти приймаються органами, пе­ редбаченими Конституцією та в установленому нею порядку;

б) норми Конституції мають пріоритет над нормами законів та інших нормативно-правових актів, тобто жоден нормативно- правовий акт держави не може суперечити положенням Кон­ ституції. Хоча у ч. 2ст. 8Конституції України йдеться про не­ обхідність відповідності, а не несуперечності нормативно-пра­ вових актів Конституції1.

Терміни «відповідність» та «несуперечність» Конституції різні за обсягом (останній має більш широке тлумачення). Не-вдалість використання терміна «відповідність» у Конституції України, як підкреслюють вітчизняні дослідники, зумовлена тим, що він може застосовуватися лише щодо тих актів, предмет ре­гулювання яких закріплено в Конституції. Стосовно всіх інших актів, про предмет яких у Конституції не згадується (оскільки Конституція містить тільки загальні норми), то доцільніше го­ворити про «несуперечність».

Слід також відрізняти поняття «вища юридична сила» та «обов'язковість конституційних норм». Так, обов'язковість —це абсолютна властивість кожного нормативного акта, тоді як вища юридична сила —властивість конституції, зміст якої ми розглянули вище, зумовлена її особливим предметом регулю­вання. Тому твердження деяких авторів про те, що консти­туційне регулювання має найвищий ступінь обов'язковості, є хибним2.

1 Оніщенко О. В. Конституція України як основне джерело конституцій­ ного права України: Автореф. дис. ... канд. юрнл- наук / КНУ імені Тараса Шевченка. - К.. 2005. - С 9-Ю.

2 Китафип О. Е. Предмет конституционного права. — М.: Юристі,, 2001. -

С 174-175.

54

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]