Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка праці та соціольно-трудові відносини (Конспект).doc
Скачиваний:
170
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.45 Mб
Скачать

8.4. Поняття ефективності праці

Будь-яка цілеспрямована виробнича діяльність спрямована на досягнення певного результату, ефекту. Ефект — дія, результат чого-небудь. У загальному виді ефект може бути визначений як абсолютна кількісна величина, що характеризує результат діяльності (ефект = результат).

Але отримання результату пов'язане з певними витратами. Відношення результату до витрат, що пов'язані з його досягненням, у загальному випадку називається ефективністю. Тобто ефективність — це якісна, відносна характеристика результату діяльності (ефективність = результат / витрати).

Продуктивність праці — показник економічної ефективності трудової діяльності працівників. Вона визначається співвідношенням кількості виробленої продукції чи послуг та витрат праці, тобто виробітком на одиницю витрат праці. Але ефективність праці не вичерпується тільки її економічною складовою.

Поняття „ефективність праці” ширше за поняття продук­тивність праці та включає окрім економічного (власно продуктивність праці) ще і психологічний та соціальний аспекти.

Психофізіологічна ефективність праці визначається впливом трудового процесу на організм людини. З цієї точки зору ефективною може бути визнана тільки така праця, яка поряд з певною продуктивністю забезпечує відповідні нормам санітарно-гігієнічні умови та безпеку, достатню змістовність праці та дотримання меж її розподілу, можливість всебічного розвитку фізичних, розумових сил та здібностей людини у процесі праці, попередження негативного впливу виробничого оточення на працівника.

Звідси випливає й поняття соціальної ефективності праці, котре включає вимогу гармонійного розвитку особи кожного працівника, підвищення його кваліфікації та розширення виробничого профілю, формування позитивного соціального клімату у трудових колективах, посилення соціально-політичної активності та вдосконалення усього образу життя.

Якщо не забезпечується психофізіологічна та соціальна ефективність праці, то неодмінно знижуються і темпи зростання продуктивності праці.

Тому урахування ефективності праці у всіх її аспектах потрібно при визначенні факторів та резервів зростання продуктивності праці.

Контрольні запитання

  1. Що таке продуктивність праці?

  2. У яких формах виражається ріст продуктивності праці?

  3. Опишіть фактори росту продуктивності праці.

  4. В чому полягає особливість виміру продуктивності праці?

  5. Що таке виробіток?

  6. Що таке трудомісткість? Які її види?

  7. Назвіть основні методи визначення продуктивності праці.

  8. Опишіть суть натурального, вартісного та трудового методів визначення продуктивності праці.

  9. Викладіть суть поняття „ефективність праці”.

ТЕМА 9. ПОЛІТИКА ДОХОДІВ І ОПЛАТА ПРАЦІ

9.1. Види доходів населення.

9.2. Сутність, функції та принципи організації заробітної плати.

9.3. Структура заробітної плати.

9.4. Форми і системи оплати праці.

9.5. Тарифна система оплати праці.

9.6. Доплати і надбавки.

9.7. Безтарифна система оплати праці.

9.8. Сучасні форми матеріального стимулювання працівників

Основні категорії та поняття

Заробітна плата, функції заробітної плати, принципи організації за­робітної плати, основна заробітна плата, додаткова заробітна плата, заохочувальні виплати, структура заробітної плати, форми оплати пра­ці: погодинна, відрядна; системи оплати праці: проста погодинна, пого­динно-преміальна, пряма індивідуальна, непряма відрядна, відрядно-пре­міальна, відрядно-прогресивна, акордна, акордно-преміальна; тарифна система оплати праці, тарифна сітка, тарифна ставка, тарифний коефі­цієнт, тарифний розряд, тарифно-кваліфікаційний довідник, безтарифна система оплати праці, комісійна форма оплати праці, КТУ, дилерський механізм, доплати і надбавки, системи змінної оплати праці.