Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_ekzam.docx
Скачиваний:
438
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
130.34 Кб
Скачать

17,Організація інформаційно-аналітичного забезпечення потреб користувачів

Інф.аналіт. процес у сфері управління являє собою процес пошуку, збору, переробки та подання інфор. у формі, придатній для її використання при прийнятті управл. рішень. Інф. діяльність має свої особливості, які треба враховувати для її ефективної організації. Вони полягають у наступному:

  • В структурі ресурсів інформаційної діяльності високу частку посідають нематеріальні активи, інформація.

  • Ключову роль в організації інформаційної діяльності відіграють вимоги/потреби споживачів інформації: ,

  • Визначення якісних характеристик інформації в значній мірі має суб'єктивний характер.

  • Для ефективної організації інформаційної діяльності особливе значення має кваліфікація кадрів.

  • „Виробничі потужності" (ресурси) інформаційної діяльності для її ефективної організації треба розраховувати за рівнем попиту на них в період „пік".

  • Можливості формування запасів „готової продукції" у формі „придатної до використання" інформації обмежені, як правило, жорсткими рамками часу через схильність інформації до швидкого старіння.

Принципи визначення продуктивності роботи працівників розумової праці:

- Перш за все працівникові треба чітко визначити суть виробничого завдання. - Працівник розумової праці повинен бути незалежним у виконанні поставленого йому завдання, працювати на засадах самоуправління і нести повну відповідальність за якісне і своєчасне виконання завдання.- Постійна інноваційна діяльність повинна бути невід'ємною складовою аналітичної роботи.

Порядок організації інформаційного забезпечення потреб споживачів залежить від характеру завдань - стандартних чи нестандартних - що стоять перед ними. Інформація, що використовується при виконанні стандартних операцій часто добре формалізована, придатна для відповідних стандартних процедур комп'ютерної обробки, після чого безпосередньо використовується в ролі кінцевої інформації для прийняття рішень, як наприклад, бухгалтерські розрахунки заробітної плати. Іншим прикладом автоматизації стандартних процедур є система електронного документообігу.А при виконанні нестандартних завдань часто відчувається брак необхідної інформації (повної, точної, коректної) при значних обсягах прагматичного шуму. Це суттєво обмежує поле дії стереотипних суджень та аналітичного підходу до прийняття рішень і кардинально підвищує роль інтуїтивних механізмів інформаційної діяльності та працівників, що здатні нестандартно мислити та виступати експертами з відповідних питань.

18,Аналітико-синтетична переробка документної інформації: сутність, значення

Аналітико-синтетична переробка документної інформації – це дисципліна, яка дає можливість оволодіти методиками переробки первинної інформації і створення нового інформаційного продукту, який вимагає аналітичного мислення і володіння методикою аналізу і синтезу інформації для задоволення інформаційних інтересів.АСПДІ дає можливість максимального знайомства з потоками первинних д-тів, які задовольняють як професійні, так і масові потреби реципієнтів.АСПДІ базується на професійних знаннях з таких дисциплін, як документознавство, справочинство, правознавство, лінгвістика, а також культура ділового мовлення.Об’єктом є поглиблене вивчення прагматичних властивостей первинних д-тів, їх функціональний прояв в системі інформаційного забезпечення управління.Предметом є вивчення технології створення вторинних д-тів як інструменту доступу до використання первинної інформації, а також оволодіння методикою аналізу і синтезу первинної інформації.Існують такі види наук.обробки д-тів: бібліографічний опис д-тів – це сукупність інформаційних відомостей про д-т, що наведені в логічній послідовності і дають можливість ідентифікувати д-т, а також дають можливість отримати уяву про зміст, обсяг і допо-міжний апарат; Систематизація – за галузями знань; Предмети-зація – за пердметом; Анотація – це коротка характеристика д-та з точки зору його призначення, змісту, виду, форми та інш. особливостей. Анотація дає змогу взнати, про що розповідається в змісті д-та; Реферування – це постійний пошук новизни, цінності і корисності інформації; Реферат – це короткий, точний виклад змісту д-та, який містить основні фактичні відомості та висновки без додаткової інтерпретації або критичних зауважень референта

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]