Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_ekzam.docx
Скачиваний:
438
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
130.34 Кб
Скачать

42, Документ як діалектична двоєдність форми та змісту.

Зміст тексту документу можна визначити як певним чином упорядковану сукупність елементів і процесі, що його утворюють і характеризують його глибинні звязки, основні риси і тенденції. А форма тлумачиться як спосіб обєктивного існування і вираження змісту. Зміст і форма – це досить місткі, ємні, внутрішньо насичені, багат опланові категорії. До них не можна підходити спрощено, прямолінійно, обмежуючи їх лише якоюсь іх їх сторін. Проблема єдності змісту і форми в еткстах документів не повинна нехтуватись. Так, в умовах розвитку ринкової економіки форма, наприклад такого документу, як трудовий договір повинна відповідати принципам, що характеризують правову державу та є загальновизнаними принципами демократії. Угода сторін як підстава для виникнення трудових правовідносин виражається назовні у формі трудового договору. І тудовим правом передбачено спеціальний порядок юридичного оформлення його укладення. Як і будь-який юридичний факт він передбачає собою єдність змісту і форми, тобто зовнішнього виразу цього змісту. Однак досить часто фактичний зміст трудового договору є відмінним від формально закріпленого. А це призводить до того, що неформалізований за змістом трудовий договір стає одним з основних засобів існування тіньового та фіктивного ринку праці у сучасній українській економіці.

43, Концепції документа як джерела інформації і засобу комунікації.

Документна комунікація – це комунікація, побудована на обміні документами між дома або більше людьми.Д-т виник та існує в такій комунікації, в якій від одного суб’єкта до іншого передається документна інформація, тобто інформація, яка міститься в д-ті. Передача документної інформації в суспільстві є соціальна документна інформація, Її відправником і споживачем є людина або група людей, суспільство в цілому.Можна виділити такі основні концепції д-та як засобу комунікації: 1) виникнення д-та як засобу перенесення інформації; 2) форми д-та, особливості фіксації інформації; 3) аналіз сучасного значення.Вчені-документознавці, які займалися вивченням особливостей функціонування д-та в межах соціальної комунікації: Кулешов, Швецова-Водка, Кушнаренко. Найзавершенішою є концепція Кулешова і Швецова-Водки, які вони виклали у своїх монографіях. У цих монографіях:

- вивчається еволюція д-та як засобу комунікації;

- з’ясовуються особливості д-та як засобу комунікації;

- з’ясовуються особливості функціонування д-та як засобу комунікації;

  • вивчається місце і роль д-та в комунікаційних системах.

44, Новітні тенденції розвитку документознавства у вітчизняній і зарубіжній традиції

Проблеми документування діяльн. організ. і керування докумен-цією є настільки ж давніми, як і самі докум. На сьогодні питання докумен-ства актуалізуються стрімким розвитком нових інфор. технологій, прискореною інфор-цією сусп-ства. Безперервне зростання обсягів документації в усьому світі, все більш широке застосування електронно-обчислювальної техніки при обробці інформ., використання непаперових носіїв та інші обєктивні фактори приводять фахівців до висновку про необхідність пошуку нових можливостей оволодіння і керування документованою інформ., а отже і про необхідність розвитку науки про докум-во.Зараз спостерігається тенденція до поступового відновлення порушеного балансу і посиленню теоретичних досліджень в області документаційного забезпечення керування. Багато сучасних публікацій профільних журналів, збірників наукових конференцій спрямовані на вирішення актуальних проблем роботи з доку-ми в сучасних умовах: захист докумен-ної інофрм., розвиток та вивчення термінології, історії діловодства, правове забезпечення документування діяльності управлін-ого апарату, вплив нових інформ. технологій на організацію документ-бігу і документ-ня, вирішення проблем докуме-ства, зокрема повязаних з електронними документами. Сучасний стан докумен-ого середовища обумовлений не лише соціально-економічними перетвореннями, але й розвитком інформ. технологій. Велике значення на сьогодні здобувають компютерні технології і засоби, що заьбезпечують на базі діючого законодавства та інших правових норм оперативність факсації, збору, обробки, пошуку і передачі інформ., надійність їх збереження, вилучений доступ, надання інфор. в потрібний час, на потрібному носії й у потрібній формі. Доступ, який відкрився, до світових інфор-них ресурсів, перехід на електронні докумен-ня, збереження і передачу докум., тобто перехід на принципово нові способи організ. інформ. і доступу до неї, ставлять перед докумен-ством, архіво-ством, документалістикою та іншими науковими дисципл., що мають обєкт дослідження документ, принципово нові наукові і прикладні проблеми. Їхнє вирішення вимагає осмислення багатого історичного досвіду еволюції документа як носія інформ., розвитку діловод., зміни носіїв і технологій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]