Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_ekzam.docx
Скачиваний:
438
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
130.34 Кб
Скачать

33,Законодавчо-нормативне регулювання діяльності архівних установ України

З виходом України з Союзу РСР постала проблема правового врегулювання нових відносин в архівній сфері, творення нормативно-правої бази яка б відповідала сучасним реаліям. 1991 р.  На базі Архіву ЦК КПУ було утворено Центральний держ. архів громадських об’єднань. 24 грудня 1993 р. - прийнято Закон У "Про Національний архівний фонд і архівні установи". Після прийняття базового архівного закону, активізувалася нормотворча діяльність у сфері архівної справи. 1995 р. – постанова "Питання діяльності арх. установ України".1996 р. – КМУ затвердив Типове положення про держ. архів області, міст Києва і Севастополя.1998 р. – Типове положення про арх. відділ районної державної адміністрації.Правовою базою діяльності держ. архівів є ЗУ "Про Нац. архівний фонд та архівні установи", "Основи законодавства України про культуру"; "Про інформацію"; "Про держ. таємницю"; "Про бібліотеки і бібліотечну справу"; "Про охорону та використання пам’яток історії та культури"; постанови ВРУ; укази Президента; постанови КМУ; міжнародні правові акти.Основними нормат. д-тами є положення про архів та його структурні підрозділи, структура й штатний розпис, кошториси доходів і відатків, посадові інструкції працівників.

34,Державні архіви й організаційно-методичне керівництво архівними підрозділами та службами діловодства установ, підприємств, організацій

Архівні установи можуть засновуватися на будь-якій формі власності. Засновниками архівних установ можуть бути органи державної влади, органи місцевого самоврядування, юридичні та фізичні особи. Важливою передумовою якісного формування НАФ є організаційна та методична робота державних архівів з джерелами їх комплектування. Державні архіви з метою якісного поповнення документами, що належать державі, та забезпечення їх збереженості впродовж строків тимчасового зберігання здійснюють організац.-методичне керівництво і контроль за роботою архівних підрозділів і служб діловодства державної влади, органів місцевого самоврядування, державних і комунальних підприємств, установ і організацій-джерел комплектування. Робота державного архіву з джерелами його комплектування полягає в організації та вдосконаленні роботи служб діловодства, роботи архівних підрозділів, взаємодії з експертними комісіями, проведенні перевірок роботи архівних підрозділів, служб діловодства та експертних комісій, громадських оглядів роботи архівних підрозділів і служб діловодства; організації державного обліку документів НАФ; підвищенні кваліфікації працівників архівних підрозділів, служб діловодства, голів і членів експертних комісій; методичній і практичній допомозі та наданні послуг з питань архівної справи і діловодства на договірних засадах. З метою захисту соціальних прав громадян державні архіви надаються установам-джерелам комплектування методичну і практичну допомогу в роботі з документами з особового складу.

Діяльність архівних установ здійснюється у порядку, визначеному ЗУ "Про Нац. архівний фонд та архівні установи", правилами, положеннями, інструкціями, затвердженими центральним органом виконавчої влади та іншими нормативно-правовими актами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]