Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_ekzam.docx
Скачиваний:
438
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
130.34 Кб
Скачать

66, Принципи організації діловодства та регулювання інформаційних відносин в Україні

        1. Діловодство – це скупність процесів, що забезпечують документування управлінської інформ. і організ. роботи зі служовими докум. Діловодство є сферою практичної діяльності, що документально забезпечує функціонування кожного державного органу, органу місцевого самовряд., підприємства, установи, організації. Нині у світі спостерігається збільшувана увага до нормативного, методичного та наукового забезпечення керування документацією, яке у нашій країні ототожнюють з теорією і практикою діловодства. Це засвідчує прийняття міжнародного стандарту ІСО 15489-2001 "Інформація та документація. Керування документацією", відбиття у змісті законодавчих актів та нормативних документів різних країн його принципів та положень. Нормативно-правове регулювання діловодства в Україні здійснюється такими правовими актами: Примірна інструкція з діловодства у міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, Ради міністрів АРК, місцевих органах влади, затверджена Пост. КМУ від 17 жовт. 1997 р. Інструкція про порядок обліку, зберігання і використання документів, справ та інших матеріальних носіїв інформації, які містять конфіденційну інфор., що є власністю держави, затвердж. Пост. КМУ від 27 листоп. 1998 р.

67, Лінгвістичні основи документознавства як теоретико-прикладна дисципліна. Зв’язок лінгвістичних основ документознавства з іншими науками та навчальними дисциплінами.

Документознавство як інтегрована наукова дисципліна тісно звяно з діловодством, книго-, бібліотеко-, бібліографо-, архівознавством, інформатикою. При більш широкому підході до складу документознавства входить історичне джерело і музеєзнавство, семіотика, текстологія, кодикологія і інші науки. І чим вище рівень узагальнення в теоретичних основах такого обєднання й у підході до трактування поняття "документ", тим більшим буде коло галузей знань, що входять в документознавство. Посилення звязків між галузями знань, що вивчають різні носії інформації, є корисними. Особливо тісний звязок документоз. з бібліограф., бібліотеко, книго, а також архівознавством. Сюди ж взодить інформатика, особливо та частина, що вивчає документу інформацію, створену за допомогою компютерної техніки на дискретних носіях. Загальним для них є те, що ці дисципліни оперують документами як обєктами, створеними спеціально для збереження і передачі інф.Таким чином, документоз. – узагальнююча, інтегрована наукова дисципліна стосовно іних дисциплін документознавчого циклу.

68, Текст як основа ділового документа. Класифікація текстів у документній лінгвістиці

Основою ділового документа є текст, який має чітко й переконливо відбивати причину й мету його написання, розкривати суть конкретної справи.Текст – це сукупність речень, обєднаних у тематичну й структурну цілісність за правилами певнох мовної системи.Текст документа повинен містити певну аругментовану інформацію, вилкадену стисло, грамотно, зрозуміло та обєктивно, без повторень та вживання слів і зворотів, які не несуть змістового навантаження. Він оформляється у вигляді суспільного складного тексту, анкети, таблиці або поєднання цих форм. Текст складається з таких логічних елементів: Вступ – зазначається привід, що став причиною укладання докум., викладається історія питання та інш.; Доказу – викладається суть питання: докази, пояснення, що супроводжуються цифровими розрахунками, посиланнями на законодавчі акти та інші матеріали; Закінченн – формулюється мета заради якої складено домумент. Текст, що складається з самого закінчення, назив. простим, а той, що містить інші логічні елементи, - складним. Залежно від змісту документа застосовується прямий (вступ, доказ та закінчення) чи зворотній (спочатку викладається закінчення, потім доказ, вступ відсутній) порядок розташування логічних елементів.При складанні тексту документа мають виконуватися вимоги, найгтоловніші з яких – достовірність та обовязковість змісту, нейтральність тону, повнота інформації та максимальна стислість, що досягається викиданням слів, які не несуть смислового навантаження. Достовірним текст документа є тоді, коли в ньому не допускається подвійне тлумачення слів та виразів. Повним називається такий текст документа, зміст якого вичерпує всі обставини справи. Переконливим є такий текст, який веде до прийняття адресатом пропозицій або виконання прохань, викладених у документі. Переконливо складений діловий лист може прискорити прийняття управлінського рішення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]