Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_ekzam.docx
Скачиваний:
438
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
130.34 Кб
Скачать

9,Інформація: її суть, функції, характеристики та класифікація

Інформація - це зміст повідомлення про сукупність явищ та подій, що представляють інтерес для зацікавлених осіб та організацій, підлягають реєстрації та обробці. Інформація представляє собою нерозривну єдність сутності і форми, і не існує без носія інформації. Інфор. має троїсту сутність:вона обєктивно існує незалежно від нас;вона є моделлю відповідних обєктів і процесів;вона здатна породжувати певні матеріально-енергетичні процеси.

      1. Основна функц. інформ. – повідомлення субєкту про стан середовища, у якому проходить його життєдіяльність.Інформ. поділяють на масову і спеціальну.

Спеціальна інформ. – забезпечує створення матеріальних і нематеріальних благ.Масова інформ. – виконує функцію спілкування.Якісні характеристики інформ.:

  • цінність (корисність) інформ. – полягає у здатності досягнення мети, що стоїть перед субєктом;

  • точність інформ. – це припустимий рівень її викривлення, що визначається характером завдань, що стоять перед субєктом;

  • достовірність інформ. – визначається її властивістю відображати реально існуючі обєкти з певним рівнем точності;

  • коректність – сприйняття інформ. всіма субєктами (інформ. повинна сприйматись однозначно);

  • повнота інформ. – це її здатність вмістити в собі необхідний обсяг відомостей для прийняття правильного рішення;

  • оперативність інформ. – це її актуальність за умов змінюється.

Кількісні характеристики – це міра, що характеризує зменшення ступеня невизначенності ситуації після отримання певного повідомлення.Одиниця виміру – біти, байти, кілобайти, мегабайти. Дані – це повідомлення про стан обєкта, представлені в зручній для оброки формі.Знання – це перевірений практикою результат пізнання дійсності, її відображення у свідомості людини.Класифікація інофрмації:

  • інформація вільного доступу (відкрита);

  • інформація з обмеженим доступом.

  • Відкрита інформ. – це інформ. якою дозволено користуватись широкому загалу користувачів.

Інформ. з обмеженим доступом поділяється на:

  • таємна інформ. – містить відомості, що становлять державну або іншу таємницю, розголошення якої завдає шкоди;

  • конфіденційна інформація – містить відомості, що знаходяться у володінні, користуванні або розпорядженні юридичних та фізичних осіб і поширюється за їх бажанням.

Інформ. поділяється на первинну (інформація/дані зібрані вперше після розвязання певної проблеми) і вторинну (була вже зібрана раніше, чи перероблена первинна).

Закон Укр. "Про інформацію" класифікує інформацію за такими видами: статистична, адміністративна, масова, про діяльність державних органів влади та органів місцев. і регіон. самоврядування, правова. Про особу, довідково – енциклопедична, соціологічна (це документовані відомості про ставлення громадян/согруп до суспільних подій/явищ.

.10,Моделі комунікації за К. Шенноном, Р. Якобсоном та Ю. Лотманом як інструмент інформаційно-аналітичної роботи.

Комунікаційний (комунік.  латин. – "робити щось спільно") процес – це обмін інформацією між двома або більше суб’єктами. Прикладом К. може слугувати усні бесіди, публікації тощо.Існує три моделі комунікації:Модель Шенона складається з 5 частин: Джерело інформації - повідомлення або послідовність повідомлень, які повинні бути передані адресату; Передавач – перетворює повідомлення у сигнали, що відповідають характеристикам цього каналу зв’язку; Канал зв’язку – це середовище, що використовується для передачі повідомлень від відправника до приймача. Функції каналу зв’язку можуть виконувати усна розмова, традиційна пошта, електронні засоби зв’язку тощо; Приймач – виконує операцію, зворотну тій, яку виконує передавач – за сигналами відновлює повідомлення; Адресат – це особа, які призначається повідомлення.Модель Якобсона розглядає комунікаційний процес з урахуванням психологічних чинників, притаманних людському суспільству. Ця модель складається з 6 елементів: Адресат посилає повідомлення адресату. Щоб повідомлення могло виконувати свої функції, необхідні контекст – відносно завершений за змістом уривок тексту, код цілком чи хоча б частково спільний для адресанта й адресата, контакт – фізичний канал і психологічний зв’язок між адресантом і адресатом.За Лотманом (який розглядав мову як продукт історичного розвитку) для повної гарантії адекватності переданого й отриманого повідомлення необхідна штучна мова. Тут той, хто передає і той, хто отримує, користуються єдиним кодом."Я – він" – "я" – суб’єкт (власник) передачі інформації, а "він" – об’єкт, адресат."Я – я" – повідомлення самому собі вже відомої інформації (підвищується ранг повідомлення, набуває нового сенсу).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]