Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_ekzam.docx
Скачиваний:
438
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
130.34 Кб
Скачать

78, Керування документаційними процесами в міждисциплінарному науковому просторі

КЕРУВАННЯ ДОКУМЕНТАЦІЙНИМИ ПРОЦЕСАМИ як наукова дисципліна спирається не лише на емпіричні прийоми, а й наукові засади.Якщо розкрити інтеграційні процеси між спорідненими дисциплінами, умовно можна виділити дві групи наукових дисциплін:

перша група включає наукові дисципліни, теоретичні дослідження яких орієнтовані на технології КЕРУВАННЯ ДОКУМЕНТАЦІЙНИМИ ПРОЦЕСАМИ: документознавство, управлінське документознавство, архівознавство, інформаційний менеджмент.Наприклад, документознавство вивчає закономірності створення документів, методи і способи їх створення, принципи побудови систем документування, а питання документування – основні для всієї організації КЕРУВАННЯ ДОКУМЕНТАЦІЙНИМИ ПРОЦЕСАМИ. Російський архівіст В.М. Автократов зазначав: “документоведение… следовало определить как теорию документирования управленческих процессов и работы с документами в управлении”. Завдання створення державної системи діловодства сприяло становленню документознавства як наукової дисципліни.Управлінське документознавство зосереджує увагу на створенні та обігу в установі документів, що містять управлінську інформацію, вивчає класифікацію систем документації і одним з головних напрямів досліджень має розроблення уніфікованих форм документів. Все це оптимізує (робить більш ефективними) процеси створення, опрацювання, зберігання і використання документованої управлінської інформації.Архівознавство розробляє наукові засади експертизи цінності документів, складання номенклатури справ, формування справ, складання описів.Інформаційний менеджмент розглядає різні аспекти функціонування інформації, в тому числі управлінської інформації в установі. КЕРУВАННЯ ДОКУМЕНТАЦІЙНИМИ ПРОЦЕСАМИ є різновидом інформаційної діяльності.Отже, існує історичний і генетичний зв’язок КЕРУВАННЯ ДОКУМЕНТАЦІЙНИМИ ПРОЦЕСАМИ з науковими дисциплінами документально-комунікаційного циклу.друга група включає наукові дисципліни, що розробляють проблеми дотичні. Наприклад, історія державних установ. Зрозуміти умови створення і функціонування документів неможливо без знання розвитку апарату управління. Реформи апарату управління впливають на характер КЕРУВАННЯ ДОКУМЕНТАЦІЙНИМИ ПРОЦЕСАМИ.Серед спеціальних історичних дисциплін назвемо дипломатику (вивчає походження, форму, внутрішню будову і зміст документів), філігранологію (досліджує виробництво паперу, формати паперу, водяні знаки на папері), сфрагістику (вивчає печатки – один із реквізитів управлінських документів), палеографію (вивчає історію письма) та інші.Розуміння міждисциплінарних зв’язків КЕРУВАННЯ ДОКУМЕНТАЦІЙНИМИ ПРОЦЕСАМИ, використання методів однієї наукової дисципліни іншою має важливе значення для з’ясування місця і ролі КЕРУВАННЯ ДОКУМЕНТАЦІЙНИМИ ПРОЦЕСАМИ в ієрархії наукових дисциплін.

79, Термінологія і термінографія керування документаційними процесами.

Керування документаційними процесами є невід’ємною частиною загальної системи управління підприємством, установою, організацією.

Міжнародне визнання і поширення набув універсальний термін Records management. В СРСР Records management довгий час вважався закордонним відповідником терміну “Діловодство”. 1988 р. в основних положеннях Единой государственной системы документационного обеспеченя управления згадується термін Records management (подано в дужках до терміну “Організація роботи з документами”).

У вітчизняній науці унормувався еквівалент поняттю Records management– “керування документаційними процесами”. Уконституювання терміну сприяло обговорення концепції впровадження в Україні норм міжнародного стандарту ISO 15489-2001 і розробка Національного стандарту України “Інформація та документація. Керування документаційними процесами”.

В міжнародному стандарті ISO 15489-2001 Records management визначається як галузь керування, що відповідає за ефективний і систематичний контроль за створенням, прийманням, зберіганням, використанням, передаванням до архіву або вилучення для знищення службових документів.

Національний стандарт України ДСТУ 2732:2004 “Діловодство й архівна справа. Терміни та визначення понять” розкриває поняття “керування документаційними процесами” як комплекс заходів, спрямованих на здійснювання процесів створювання та функціонування службових документів. Англомовний термін Records management в національному стандарті ДСТУ 2732:2004 має два українські терміни-відповідники – діловодство (справочинство) та керування документаційними процесами.

Records management був теоретизований в США. Після Другої світової війни постала необхідність ухвалення Законів, які б регулювали процеси Records management. Створена 1947 р. в США Комісія Гувера (сенатор, голова комісії) розробляла заходи з удосконалення діяльності виконавчих органів федерального уряду. В комісії була організована спеціальна група з вивчення Records management.

Теоретичні напрацювання комісії Гувера лягли в основу Закону “Акт про федеральні документи” (1950 р.) Закон про керування федеральними документами офіційно визнав поняття Records management, встановив відповідальність за організацію роботи з урядовими документами на Національний архів США та установи, що створюють документи.. Згідно Закону 1950 р. в США відкривалися Центри документації для тимчасового зберігання службових документів, які втратили оперативне значення.

На різних етапах становлення Records management (як сфері наукової діяльності) змінювалися пріоритетні напрями дослідження:

– у 1950-1960-х рр. у центрі уваги були:

* проблеми визначення критеріїв відбору документів для архівного зберігання, визначення критеріїв вилучення для знищення;

* проблеми взаємозв’язку між архівною справою і Records management

– наприкінці 1960-х рр. у центрі уваги:

* робота з машиночитаними документами

* проблеми використання документованої інформації із впровадженням ЕОМ в службах діловодства і архівах

– 1970-1980-і рр. в центрі уваги:

* методики Records management, які відповідають новим інформаційним технологіям

– з 1990-х рр.:

* організація електронного діловодства

* визначення автентичності, достовірності та цілісності електронних документів.

Міжнародними організаціями з Records management є: Міжнародна федерація з керування докуметацією (1956), Міжнародна рада з керування документаційними процесами (з 1970 р.), Міжнародна Рада архівів (з 1948 р.). 1976 р. Міжнародна федерація з керування докуметацією та Міжнародна рада архівів створили Об’єднаний комітет з керування документаційними процесами. Контакти з ЮНЕСКО привели до прийняття 1979 р. Прогами в галузі керування документаційними процесами та архівами (Records and Archives Management Program – RAMP).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]