Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_ekzam.docx
Скачиваний:
438
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
130.34 Кб
Скачать

82, Впровадження міжнародного стандарту iso 15489:2001 в Україні. Дсту 4423-1:2005; 4423-2:2005.

2001 р. підкомітетом Міжнародної організації зі стандартизації завершено роботу над першим міжнародним стандартом з КДП – ISO 15489 “Інформація і документація. Керування документаційними процесами”. Набрав чинності 15.09.2001. Стандарт схвалено Міжнародною радою архівів, яка рекомендувала його для застосування всім утворювачам документів (державним і приватним).

Мета ISO 15489 –ефективно організувати роботу з документами в управлінні.

Текст ISO складається із двох частин:

♠ принципи КДП

♠ методичні рекомендації. Найдосконаліше в Методичних рекомендаціях подано дві статті стандарту: Ст. 8 “Розроблення і впровадження систем документації” та Ст. 9 “Процеси керування документаційними процесами та здійснення контролю за ними”.

Актуальність впровадження міжнародного стандарту з КДП в Україні обумовлена:

♦ відставанням вітчизняної теоретичної та методичної бази від потреб сучасної організації роботи зі службовими документами

♦ необхідністю запозичення досвіду країн з високим рівнем розвитку економіки і відповідно, високим рівнем теоретичного і методичного забезпечення організації роботи зі службовими документами

♦ застосування міжнародних норм КДП для вітчизняних підприємств, що сертифікуються за міжнародними стандартами з систем керування якістю.

Український науково-дослідний інститут архівної справи та документознавства як член технічного комітету “Інформація і документація” у 2003 р. виступив з ініціативою включити до плану розроблення ДСТУ, гармонізованого з ISO 15489. В 2007 р. набув чинності національний стандарт “Інформація та документація. Керування документаційними процесами”.

ДСТУ 4423-1:2005 Інформація та документація. Керування документаційними процесами.Частина 1. Основні положення.

Cтандарт поширюється на сферу керування документаційними процесами в організаціях, державних або приватних, для внутрішніх та зовнішніх користувачів.

Цей стандарт надає рекомендації у сфері визначення обов’язків організацій щодо службових документів і політики в сфері документування та пов’язаних із ним процедур систем і процесів.

Стандарт призначено для використання:

- керівниками організацій;

- фахівцями у сфері документування, інформаційного та технологічного керівництва;

- іншим персоналом організацій;

- іншими особами, які зобов’язані створювати документи та працювати з ними.

ДСТУ 4423-2:2005 Інформація та документація. Керування документаційними процесами.Частина 2. Настанови.

Цей стандарт – це настанови щодо упроваджування ISO 15489-1 для використовування фахівцями з керування документаційними процесами та особами, які керують службовими документами в своїх організаціях. Вони надають єдину методологію, що полегшить впроваджування ISO 15489-1 в усіх організаціях, яким потрібно керувати своїми службовими документами.

83, Iso, національні комітети зі стандартизації: розроблення стандартів з керування документаційними процесами

Міжнародна Організація зі Стандартизації — міжнародна організація, метою діяльності котрої є ратифікація розроблених спільними зусиллями делегатів від різних країн стандартів.

Організація ISO була заснована 23 лютого 1947 р.

ISO визначає задачу своєї діяльності як сприяння розвитку стандартизації і суміжних видів діяльності у світі з метою забезпечення міжнародного обміну товарами і послугами, а також розвиток співробітництва в інтелектуальній, науково-технічній і економічній галузях.

Україну в ISO представляє Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики. Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики (Держспоживстандарт України) — центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України.

Держспоживстандарт України є спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері:

- захисту прав споживачів, - стандартизації, - метрології, - підтвердження відповідності.

До системи Державного Комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики належать такі організації та підприємства:

- Державне підприємство «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» (ДП «УкрНДНЦ», м. Київ);

- Державне підприємство «Український центр з питань сертифікації та захисту прав споживачів»

- Національний науковий центр «Інститут метрології» (ННЦ «Інститут метрології», м. Харків);

- Державне підприємство «Науково-дослідний інститут метрології вимірювальних і управляючих систем» (ДП "НДІ «Система», м. Львів);

- 28 державних центрів стандартизації, метрології та сертифікації;

- 27 територіальних управлінь у справах захисту прав споживачів;

- інші.

Українським науково-дослідним інститутом архівної справи та документознавства в 2007 р. розроблено стандарт ДСТУ 4423-2:2005 Інформація та документація. Керування документаційними процесами. Частина 2. Настанови. Цей стандарт є переклад міжнародного стандарту 15489-2:2001 (Інформація та документація. Керування документаційними процесами. Частина 2. Настанови) з окремими технічними змінами.

Стандарт ISO 15489-2001 “Інформація та документація. Керування документацією”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]