Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_ekzam.docx
Скачиваний:
438
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
130.34 Кб
Скачать

23, Бібліотечно-бібліографічна класифікація як універсальна комбінаційна система.

В Україні широко використовуються дві класифікаційні системи, це – Бібліотечно-бібліографічна класифікація (ББК) і Універсальна десяткова класифікація (УДК).ББК – це інформаційно-кумулятивна система, відповідно за індексованих понять та значень, базована на класифікації наук в принципі, вона представлена розгалуженою системою таблиць різноманітної деталізації.ББК найпоширеніша сьогодні в нашій країні бібліотечна класифікація, її застосовують майже всі бібліотеки, в тому числі й масові бібліотеки з різним обсягом фондів.Як і більшість сучасних класифікацій, ББК ієрархічна комбінаційна система. Головна її відмінність від інших бібліотечно-бібліографічних класифікацій у методологічній основі. Основу ББК становить класифікація наук, побудована за принципами діалектичного матеріалізму, які заклав Ф. Енгельс. Саме він сформулював найважливіші принципи діалектико-матеріалістичної класифікації наук — об'єктивність і розвиток. Ф. Енгельс обґрунтував поділ усіх наук на науки про природу, суспільство і мислення, розробив послідовність природничих наук. Таблиці ББК призначені для систематизації документів при організації книжкових фондів, укладанню систематичних каталогів та картотек в бібліотеках різних типів. Їх основна мета – розкрити зміст документів, подати їх вигляді чіткої науково-обоснованої системи знань і саме цим максимально полегшити читачу використання бібліотечних фондів. Основою таблиць ББК є класифікація наук та явищ дійсності, які базується на принципах об’єктивності та розвитку.ББК являється динамічно розвинутою класифікаційною системою, поданою в трьох основних варіантах: повних, середніх та скорочених таблицях, на основі яких розробляються спеціалізовані варіанти та версії. Еталоном є повні таблиці ББК. Повні, середні, скорочені однакові між собою по структурі та індексації, розрізняються вони тільки за ступенем деталізації.Основний ряд ББК – її структурна основа – зберігає свою стабільність і прийняту послідовність циклів наук; перетворення основного ряду здійснюється за рахунок більш коректного позначення окремих випусків; використання індексаційних резервів для введення відділів, котрих не вистачає; уточнення змісту окремих випусків; всі інші структурні елементи таблиць модернізуються шляхом послідовної типізації, уніфікації та формалізації.

Отже, структурний апарат ББК, побудований таким, чином і має такі властивості, що всі зміни таблиць можливо здійснювати в межах існуючої структури.Перший і другий ряд ділень таблиць ББК для масових бібліотек в сукупності відповідає основному (першому) ряду таблиць для наукових бібліотек. Для того, щоб бібліотечно-бібліографічна класифікація була спроможна вирішувати поставлені перед нею завдання, вона повинна відповідати певним вимогам. Які полягають в тому, що класифікація має бути:

універсальною – максимально повно відтворювати всю сукупність людських знань; багатоаспектною – відображати документи з різних точок зору;

науковою – має відтворювати сучасний рівень розвитку науки та практичної діяльності людини; адаптованою – має оперативно ураховувати умови існування каталогу, легко скорочуватись або, навпаки, розгортатися в залежності від конкретних потреб забезпечуючи відображення нових проблем і предметів без порушення власної структури.

Головне бібліотечно-бібліографічна класифікація має бути чіткою і простою, що забезпечує одержання потрібної інформації, у стислому обсязі, у короткі строки при мінімальних витратах праці, а також вільне орієнтування в ній.За своєю структурою ББК належить до ієрархічних класифікаційних систем комбінаційного типу. Таблиці ББК для масових бібліотек мають структуру: 1) передмова; 2) вступ; 3) основні ділення класифікації; 4) таблиця типових ділень; 5) алфавітно-предметний покажчик; 6) методичні вказівки бібліотекарям щодо використання таблиць; 7) додатки.

Основні таблиці містять перелік усіх відділів таблиць, які розташовуються в систематичному порядку і у таблицях носять назву класифікаційних ділень. Кожне ділення складається зі словесної назви галузі знання, поняття, явища, предмета та умовного позначення – індексу. Деякі рубрики основних таблиць включають пояснювальний текст: посилання, розкриття змісту рубрики, поради щодо кращої методики індексування документів.

Класифікаційні ділення позначаються арабськими цифрами від 1 до 9. Кожний відділ містить перелік ділень, які є змістом відділу. Знак “коса риска” “/” в індексах означає “від - до”. Використання таких ділень сприяє зберіганню логіки у структурі таблиць.

Таблиці типових ділень. Важливою складовою частиною ББК є система типових ділень, яка вміщує таблиці загальних, територіальних, етнічних, і спеціальних типових ділень, а також плани розташування. Використання типових ділень дає змогу відображати аспекти, в котрих розглядається той чи інший процес, явище, а також досягти більш глибокої деталізації. Вони значно скорочують обсяг таблиць класифікації.

Таблиці загальних типових ділень створюють можливість однаково розташувати однотипову літературу в усіх діленнях систематичного каталогу. Вони містять позначення для ознак змісту, форми і призначення, характерних для всіх або багатьох галузей знань і позначаються малими літерами російського алфавіту.

Таблиці територіальних типових ділень призначаються для відтворення географічного аспекту і дають змогу досягти однаковості у побудові регіональних розділів систематичного каталогу.

Таблиці спеціальних типових ділень місять окремі поняття, що розкривають ознаки, характерні для певної галузі знання.

Алфавітно-предметний покажчик. Головним призначенням АПП є – служити засобом полегшення й прискорення пошуку необхідної рубрики основних таблиць та таблиць ОТД та СТД. Структурним елементом АПП являється предметна рубрика. Предметні рубрики подаються в однині чи множині, залежно від того як відповідні поняття подані у таблицях.

АПП має перелік всіх понять, поданих у таблицях, але розміщених в алфавітному порядку їхніх найменувань. Кожне поняття супроводжується індексом класифікаційного ділення, в якому збирається про нього література. Якщо предмет розглядається в кількох аспектах, в алфавітно-предметному покажчику супроти його найменування подається кілька індексів.

Головні принципи будови АПП:

  • зміст словника покажчика є адекватним змісту таблиць;

  • до покажчика не включають рубрики, які можна знайти й без рубрик;

тематика відображається у зв’язках, які відмінні від поданих у таблицях, що забезпечує взаємодоповнюваність основних таблиць та АПП.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]