Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_ekzam.docx
Скачиваний:
438
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
130.34 Кб
Скачать

4,Формування реферативних ресурсів в Україні: теоретичні, організаційні, технологічні аспекти.

Ha основі теоретичних розробок 1999 р. почалося формування загальнодержавної бази даних (БД) "Україніка наукова", яке здійснюється шляхом реферативної обробки обов'язкового примірника книжкових наукових видань, що надходить до НБУВ, та статей із серіальних видань, які розписуються в Інституті проблем реестрації інформації. Сьогодні БД розкриває зміст лише 30% українських наукових журналів. Включення всього репертуару потребує організації галузевих та/або регіональних центрів первинного акумулювання інформації, які, крім перетворення в електронну форму вжe прореферованих матеріалів, можуть здійснювати також самостійне реферування, систематизацію та підготовку до друку і галузевих випусків Українського реферативного журналу "Джерело" (УРЖ) у рамках інтегрованого технологічного циклу.Використання інформаційних ресурсів БД "Україніка наукова" має кілька напрямів. Один з них пов'язаний з генерацією в автоматизованому режимі текстових файлів трьох галузевих серій Укр.Реф.Жур. "Джерело":Сер. 1. Природничі науки. МедицинаСер. 2. Техніка. Промисловість. Сільське господарство Cеp. 3. Соціальні та гуманітарні науки. Мистецтво.1999-2000 pp. всі серії виходили щоквартально, 2001 р. здійснено перехід до їх випуску 6 разів нa рік. У перспективі планується більш детальнa диференціація серій (зокрема, виокремлення масивів медичної та сільськогосподарської тематики) і забезпечення їх оперативної щомісячної підготовкиІнший напрям передбачає використання ресурсів загальнодержавної реферативної БД - випуск електронних копій Реф.Журн. на компакт-дисках. Перший комплект CD-ROM-копій УкрРефЖурн. створено Інститутом проблем реєстрації інформації у 1999 р. Надалі передбачено підготовку й випуск копій БазДаних "Україніка наукова", що дозволить користувачам здійснювати багатоаспектний пошук інформації.В Україні розроблена форма подання та передача інформації до Національної системи реферування.Інформація для включення до Загальнодержавної реферативної бази даних та УкрРефЖурн-лу подається у вигляді текстового файлу, який вміщує елементи бібліографічного опису та реферати статей.Бібліографічний опис повинен містити наступні елементи:

Прізвище та ініціали автора (авторів). Назву статті.Сторінки, на яких розміщено статтю. Кількість бібліографічних посилань. Мову статті.Реферат (анотацію чи резюме).Ключові слова (за наявністю).

Ці дані, які є обов'язковими при оформленні статей, є також у редакціях періодичних видань. Передача їх в електронному вигляді до Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського прискорить включення інформації про наукові публікації до УРЖ. В Україні видання реферативних журналів також здійснюють галузеві центри інформації. Так Центром наукової медичної інформації та патентно-ліцензійної роботи розпочато видання Медичного реферативного журналу. Книжкова палата України стала засновником "Реферативного журналу України" і зараз випускає дві серії цього видання: "Попітика. Політичні науки" та "Економіка. Економічні науки". Державною науковотехнічною бібліотекою України з травня 1997 р. видаєтся на паперовому та електронному носіях реферативний журнал "Депоновані наукові роботи". Центральною науковою сіплькогосподарською бібліотекою Української академії аграрних наук у грудні 1999 р. розпочато випуск реферативного журналу "Агропромисловий комплекс України". Ці реферативні журнали характеризуються обмеженнями щодо видового або тематичного наповнення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]