Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТУП ДО СПЕЦІАЛЬНОСТІ для студентів 1 курсу.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.94 Mб
Скачать

2.4 Навчальні плани , навчальні та робочі навчальні програми дисциплін

З урахуванням вимог варіативних частин освітньо-кваліфікаційних характеристик та освітньо-професійних програм підготовки бакалаврів і магістрів зі спеціальності “Міжнародна інформація” розроблені відповідні навчальні плани 11,12.

Навчальний план - це компонент стандарту вищої освіти вищого навчального закладу, який складається на підставі освітньо-професійної програми та структурно-логічної схеми підготовки і визначає перелік та обсяг нормативних і вибіркових навчальних дисциплін, послідовність їх вивчення, конкретні форми проведення навчальних занять та їх обсяг, графік навчального процесу, форми та засоби проведення поточного і підсумкового контролю.

Особливістю реалізації навчальних планів підготовки бакалаврів і магістрів зі спеціальності “Міжнародна інформація” в умовах педагогічного експерименту з кредитно-модульної організації навчального процесу є формування індивідуальних навчальних планів, в яких на ІІІ – ІУ курсах бакалаврської підготовки відводиться 20%, а в період магістерської підготовки – 33% часу на вивчення навчальних дисциплін за вибором студента.

Програма навчальної дисципліни – стандарт вищого навчального закладу, що визначає інформаційний обсяг навчальної дисципліни, рівень сформованості вмінь та знань, перелік рекомендованих підручників, інших методичних та дидактичних матеріалів, критерії успішності навчання та засоби діагностики успішності навчання.

На сьогодні відрізняють навчальну програму та робочу навчальну програми дисципліни.

Місце і значення навчальної дисципліни, її загальний зміст та вимоги до знань і вмінь визначаються навчальною програмою дисципліни.

Для кожної навчальної дисципліни, яка входить до освітньо-професійної програми підготовки, на підставі навчальної програми дисципліни та навчального плану вищим навчальним закладом складається робоча навчальна програма дисципліни. Робоча навчальна програма дисципліни містить виклад конкретного змісту навчальної дисципліни, послідовність, організаційні форми її вивчення та їх обсяг, визначає форми та засоби поточного і підсумкового контролю.

2.5 Анотації навчальних програм нормативних дисциплін спеціальності “Міжнародна інформація”

а) освітньо-професійна програма підготовки бакалаврів

Цикл гуманітарної та соціально-економічної підготовки:

  1. Історія України

Історіософські концепції щодо формування та розвитку українського етносу. Основні закономірності, суть і наслідки етапів і процесів українського державотворення. Історичні особливості пошуку оптимальних моделей будівництва незалежної України. Історичні аспекти появи чисельних етносів в Україні, найбільш характерні риси їх спілкування між собою, в рамках держави. Зародження історично української соціальної системи, наявність в ній ознак міжнародного впливу, поєднання історичного і сучасного. Об'єктивні умови і суб'єктивні фактори в процесах гуманітарного, політичного життя народу. Формування і розвиток історико-етнографічних регіонів України. Історичні процеси в міграційних та еміграційних явищах українців. Історія та історіографія в еволюції, їх місце і роль в гуманізації діяльності людини, громадянина. Етнополітика та її особливості в різних періодах життя народу. Історія формування соціальних груп та їх роль в створенні оригінальної форми державності. Основні закономірності розвитку державності, етносів в Україні. Визначальні тенденції розвитку освіти, науки, техніки як фундаментальних основ рівня життя українського етносу. Історія формування та діяльності громадських, культурологічних, освітніх, політичних організацій українського народу. Еволюція, закономірність, ефективність розвитку (за періодами) державності України.