Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТУП ДО СПЕЦІАЛЬНОСТІ для студентів 1 курсу.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.94 Mб
Скачать

27 Міжнародні організації

Перші міжнародні організації. Ліга націй. ООН і основи її функціонування. Роль ООН в світовій політиці. Спеціалізовані установи ООН: загальна характеристика. Економічні спеціалізовані установи ООН. ЮНЕСКО. Міжнародна організація праці. Фінансові спеціалізовані установи ООН. Організація Північноатлантичного договору (НАТО). Міжурядові регіональні організації. ОБСЄ. Регіональні організації союзного типу. Європейський Союз. Неурядові міжнародні організації.

28 Дипломатичний протокол і етикет

Дипломатія, дипломати, дипломатичний протокол та етикет. Історія дипломатичного протоколу та етикету. Особисті візити та бесіди дипломатів. Форми та правила вітань, представлень. Візити на високому та найвищих рівнях. Церемоніали в протокольній практиці України. Зовнішній вигляд офіційної особи, дипломата, політика. Дипломатичні прийоми. Етикет дарування та прийняття подарунків. Візитні картки. Етикет телефонної розмови. Міжнародна ввічливість. Функція Управління Державного протоколу МЗС України. Протокольні функції дипломатичного представництва. Протокол в міжнародних організаціях, на міжнародних конференціях та нарадах.

29 Світова економіка

Процес формування світового господарства. Функціональна структура світової економіки. Ресурсний потенціал світової економіки. Транснаціоналізація і глобальна трансформація світової економіки. Економіка розвинених країн світу. Країни, що розвиваються. Загальна характеристика економіки. Нові індустріальні країни у всесвітньому господарстві. Економіка перехідних суспільств.

30 Міжнародні економічні відносини

Сутність та форми прояву міжнародних економічних відносин. Еволюція міжнародних економічних відносин. Міжнародний поділ праці і кооперація виробництва. Світове господарство як цілісна система. Міжнародна торгівля як провідна форма міжнародних економічних відносин. Сутність, етапи формування та структура світового ринку товарів та послуг. Міжнародна виробнича інфраструктура та її підсистеми. Інтернаціоналізація господарського життя в умовах глобальної трансформації. Міжнародна міграція робочої сили. Міжнародні валютно-фінансові відносини. Суть та функції міжнародних кредитних відносин. Міжнародна інвестиційна діяльність. Інтеграційні процеси та їх вплив на систему міжнародних економічних відносин. Міжнародний науково-технологічний обмін. Національна та міжнародна системи регулювання міжнародних економічних відносин..

31 Економіка та зовнішньоекономічні зв'язки України

Особливості економіки України в перехідний період. Науково-технічний потенціал України: проблеми збереження, розвитку та інтегрування в систему світового господарства. Інвестиційна політика. Проблема залучення іноземного капіталу в економіку України. Розвиток соціальної сфери України. Зовнішньоекономічна політика України та проблеми її інтеграції в світове господарство. Співробітництво України з країнами СНД та іншими угрупуваннями.

32 Менеджмент і маркетинг

Поняття менеджменту і його функції. Суть, зміст і мета маркетингової діяльності. Міжнародний маркетинг. Міжнародний бізнес: основні поняття. Класифікація контрагентів, як суб’єктів міжнародного бізнесу. Оцінка можливостей ведення бізнесу на міжнародних ринках та планування ринкової стратегії фірми. Організація маркетингових досліджень на зовнішньому ринку. Міжнародна товарна політика. Ціни і цінова політикана зовнішньому ринку. Міжнародна система дистрибуції. Маркетингова політика комунікацій. Реклама та просування товару на міжнародних ринках. Організація і стратегічне управління в міжнародних фірмах. Управління людськими ресурсами і етика в міжнародному бізнесі.