Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТУП ДО СПЕЦІАЛЬНОСТІ для студентів 1 курсу.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.94 Mб
Скачать

20. Основи наукових досліджень

Основні тенденції та особливості сучасного розвитку науки в Україні. Система наукових досліджень. Основи наукознавства. Методологія та методика наукових досліджень. Інформаційне забезпечення наукових досліджень. Організаційна та дослідна стадії наукового дослідження. Основні види наукових праць. Структура та оформлення наукових праць. Впровадження результатів наукових досліджень та їх ефективність. Підготовка до захисту та захист кваліфікаційної наукової роботи. Менеджмент наукових колективів. Планування наукових досліджень. Організація та контроль виконання наукових досліджень. Наукова організація праці.

Цикл професійно-практичної підготовки:

  1. Історія політичних та правових вчень

Політична (правова, економічна) думка Стародавнього світу. Політичні (правові, економічні) вчення доби Середньовіччя. Політичні (правові, економічні) вчення Нового часу. Провідні політичні (правові, економічні) доктрини сучасності.

  1. Країнознавство

Історія, економіка, політичний устрій країн СНД. Історія, економіка, політичний устрій країн Європи. Історія, економіка, політичний устрій країн Північної Америки. Історія, економіка, політичний устрій країн Латинської Америки. Історія, економіка, політичний устрій країн Азії. Історія, економіка, політичний устрій країн Африки.

  1. Теорія міжнародних відносин

Основні наукові школи та напрямки теорії міжнародних відносин. Міжнародні відносини як суспільно-історичний феномен. Суб'єкти міжнародних відносин. Процес детермінації зовнішньо­політичної поведінки суб'єктів міжнародних відносин. Механізм та процес прийняття зовнішньополітичного рішення. Проблема "сили" в ТМВ. Глобальна система міжнародних відносин. Співробітництво та інтеграція в міжнародних відносинах. Міжнародний конфлікт.

  1. Міжнародні відносини та світова політика

Історія міжнародних відносин. Політологія міжнародних відносин. Зовнішня політика країн. Світова політика.

  1. Зовнішня політика України

Зовнішня політика України в складі СРСР. Концептуально-теоретичні основи зовнішньої політики незалежної України. Російсько-українські відносини та співробітництво України на пострадянському просторі. Українсько-американські відносини. Європейський Союз та країни Західної Європи у зовнішній політиці України. Проблеми безпеки та роззброєння у зовнішній політиці України. Відносини України з країнами Центрально-Східної Європи. Участь України в субрегіональному співробітництві в регіоні ЦСЄ. Країни Азії, Африки та Латинської Америки у зовнішній політиці України. Діяльність незалежної України в ООН.

  1. Дипломатична та консульська служба

Поняття дипломатії та дипломатичної служби. Державні органи зовнішніх зносин та дипломатична служба. Встановлення дипломатичних відносин. Відкриття дипломатичних представництв та завершення дипломатичної місії. Структура і персонал дипломатичного представництва. Функції дипломатичних представництв та засоби їх здійснення. Дипломатичні привілеї та імунітети. Специфічні галузі дипломатії. Технікаведення дипломатичних переговорів. Встановлення консульських відносин. Функції консульських установ та засоби їх виконання. Консульські привілеї та імунітети. Спеціальні місії як форма дипломатії. Міжнародні організації як форма та вияв багатосторонньої дипломатії. Питання дипломатичної практики в роботі міжнародних конференцій і нарад. Методи та засоби дипломатичної комунікації. Питання дипломатичного протоколу.