Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.ПЛТЛГ - 2.doc
Скачиваний:
793
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
13.65 Mб
Скачать

Тема 21. Прикладна політологія

Ознайомившись з матеріалами теми, студент знатиме: концептуальні засади державного управління, його вплив на якісні характеристики політичного життя, сутність, зміст політичного ринку (ринку влади), теоретичні основи та аспекти практичної реалізації політичного маркетингу та політичного менеджменту.

Після опанування теми студент вмітиме: порівнювати державне управління в різних країнах, оцінювати його з позицій ефективності (неефективності) у досягненні загальносуспільних цілей розвитку, бачити політичну складову у маркетингових та менеджерських процесах, розуміти динамічний характер політичної практики, пропонувати можливості активного впливу на реальну політику за допомогою відповідних технологій.

Навчальні питання:

  1. Державне управління: загальні положення.

  2. Залежність якості політичного життя від типу політичного (державного) управління.

  3. Політичний маркетинг

  4. Політичний менеджмент.

1. Державне управління: загальні положення

Поступальний розвиток будь-якого суспільства значною мірою залежить від рівня управління соціальними процесами. Необхідність регулювання складних соціальних систем, насамперед, відносин між великими соціальними групами (класами, народами, націями), надала процесові управління політичного характеру. Іншими словами, політика є конкретним різновидом управління, здійснюваного з використанням владних повноважень. Суттю політичного управління є свідомий цілеспрямований вплив суб’єктів політики на суспільство в цілому або його окремі частини з метою їхньої оптимізації (впорядкування, удосконалення, розвитку) задля досягнення певних цілей.

У вузькому розумінні державне управління – це різновид діяльності державних органів, що має виконавчий і розпорядчий характер. Полягає в організуючому впливі на суспільні відносини (економічні, політичні, соціальні, духовно-культурні та інші) шляхом застосування державно-владних повноважень.

У широкому розумінні державне управління – це вид діяльності держави, суттю якого є здійснення організуючого впливу на суспільство шляхом використання повноважень виконавчої влади через організацію виконання законів, здійснення управлінських функцій з метою комплексного соціально-економічного та культурного розвитку держави, її окремих територій, а також забезпечення реалізації державної політики у відповідних сферах суспільного життя, створення умов для реалізації громадянами їхніх прав і свобод.

Структура державного управління

суб’єкти управління, головним чином органи виконавчої влади

об’єкти управління – сфери та галузі суспільного життя, на які спрямовано організуючий вплив держави

управлінська діяльність як вид суспільних відносин, головними завданнями якої є:

визначення цілей розвитку системи, яка є середовищем реалізації державно-управлінських впливів

формування організаційного порядку – системи відносно стабільних зв’язків, посад, норм,

формування корпоративної культури, мотивація персоналу

розробка та здійснення технології змін, які є неминучими під час досягнення задекларованих цілей

розробка системи контролю за виконанням управлінських рішень, зокрема, визначення стимулів та санкцій

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]