Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.ПЛТЛГ - 2.doc
Скачиваний:
793
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
13.65 Mб
Скачать

Тема 8. Політичні партії і партійні системи

Ознайомившись з матеріалами теми, студент знатиме: причини виникнення, основні характеристики та функції політичних партій, плюралістичні засади партійної структуризації політичної сфери в умовах демократії, роль партійної опозиції в політичному процесі, якісні риси партійних систем та їхню типологізацію, особливості партійної сфери сучасної України та спрямованість її подальшої еволюції.

Після опанування теми студент вмітиме: деталізувати політичний процес через партійну ідентифікацію його учасників, розрізняти законні (легальні) та протизаконні форми партійної діяльності, будувати власну мотиваційну на предмет особистої участі у діяльності громадських рухів та політичних партій.

Навчальні питання:

1. Сутність і функції політичних партій.

2. Партійні системи.

3. Риси політичних партій в Україні.

1. Сутність і функції політичних партій

Політична партія – це добровільна і стійка політична організація, що об’єднує осіб з певними соціально-класовими, політико-економічними, культурно-етнічними або іншими інтересами й ідеалами, яка прагне до державної влади задля їх реалізації.

Політична партія в політичному процесі є тією ланкою, що пов’язує державу і народ, бере участь практично у всіх фазах політичного процесу, всього політичного життя суспільства. Партія діє публічно.

Основні ознаки партії:

— публічність діяльності;

— певна ідеологія, система цінностей і норм;

— організоване об’єднання людей, яке є достатньо тривалим і добровільним;

— націленість на завоювання і здійснення політичної влади, а не тільки вплив на неї;

— зв’язок партії з певним класом або соціальною групою, вираз і відстоювання в політиці групою, вираз і відстоювання в політиці інтересів певних соціальних груп суспільства;

— існування стійких місцевих організацій,що підтримують регулярні зв’язки з керівництвом на загальнонаціональному рівні;

— наявність певної програми спільної діяльності;

— особливий соціальний статус, зокрема, прагнення здійснювати керівництво, впливати на політичне життя, відігравати компаній та проведенні виборів;

— специфічне положення в суспільстві, в державі, у тому числі зв’язок з елементами державного механізму, участь в формуванні і функціонуванні урядових структур;

— солідарність (єдність), що ґрунтується на усвідомленні колективної належності до одного об’єднання;

— спільна ціль та мета та загальна згода (домовленість) щодо засобів та способів досягнення визначеної цілі;

— особливий правовий режим, тобто специфічне конституційно-правове положення партії і загально-нормативне регулювання їх діяльності;

— соціальна база партії (пошук народної підтримки).

Американський дослідник Д.Лапаломбара виділяє чотири конституюючих партію елементи:

Сутність політичної партії:

Партійна структура:

Різниця між політичною партією та державним органом:

  1. Політичні партії — це добровільні об’єднання. Політичні партії рекрутують членів шляхом агітації та пропаганди своїх думок, переконань, ідей, поглядів. Перебування в політичній партії допускає свободу виходу з неї, коли втрачається початкова солідарність члена партії з метою існування, засобами та методами дії політичної організації,об’єднання.

  2. Політичні партії завжди об’єднують та відображають інтереси тільки частини суспільства, певної обмеженої соціальної спільності людей. Жодна політична партія не може претендувати на вираження волі всього народу.

В тоталітарному суспільств політична партія претендує на монополію політичної влади та управління, тобто декларує свою всезагальність і універсальність, що є ознакою держави. Це доводить зрощення політичної партії з державним апаратом.

  1. Політичні партії відрізняються меншим ступенем організованості (розгалуженості апарату управління) порівняно з органами та структурами державної влади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]