Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
58.8 Кб
Скачать

1. Інформаційні системи і технології

3.1. Основні поняття теорії систем

До фундаментальної тріаді основних теоретичних понять, які є загальними для інформатики і кібернетики відносяться такі поняття:

система;

управління;

інформація.

Розглянемо їх по порядку. Слово «система» походить від грецького слова «systema», що неформально можна визначити наступним чином:

ціле, складене з взаємопов'язаних частин (елементів), які взаємодіють між собою і з зовнішнім середовищем для досягнення певної мети.

Для систем характерні наступні основні властивості:

1) цілісність (цілеспрямованість);

2) стійкість;

3) структурованість;

4) різноманіття;

5) складність.

Цілісність означає, що система вичленована з навколишнього середовища як ціле і володіє доцільним поведінкою, тобто її функціонування спрямоване на досягнення певної мети (стану або результату).

Стійкість це здатність системи протистояти підбурює впливів зовнішнього середовища з метою самозбереження.

Структурованість означає наявність у системи підсистем (компонент), які знаходяться в певних зв'язках і відносинах між собою. Зокрема, зі структурованістю може бути пов'язано ієрархічну будову системи, тобто розподіл компонент системи за рівнями ієрархії.

Різноманіття системи пов'язано з різноманіттям входять до неї компонент (елементів), які можуть відрізнятися способом функціонування (поведінкою) і фізичною природою.

Складність системи пов'язана з різноманіттям і рівнем складності входять до неї компонент, динамікою їх взаємодії між собою і зовнішнім середовищем.

Наведене вище визначення системи є гранично загальним, оскільки воно охоплює всі види систем: технічні, біологічні та соціально-економічні. По суті при такому розумінні системи воно майже не поступається за спільністю філософського поняття матерії. І, тим не менш, матерія це все що нас оточує, зокрема, весь матеріальний світ, але не кожен об'єкт доцільно розглядати як систему. Системність це одна з фундаментальних характеристик матерії, пов'язана з її структурною організацією. Саме завдяки ієрархічній впорядкованості навколишнього світу нам вдається зрозуміти всі його різноманіття.

Системи в найзагальнішому сенсі є предметом вивчення окремої науки - «системології» або загальної теорії систем [1, 9]. Для нас надалі найбільший інтерес представлятимуть економічні системи, приватним видом яких є підприємства.

Підприємство (організація) це соціально-економічна система, яка отримує ресурси з навколишнього середовища і переробляє їх у суспільно корисний продукт з метою отримання економічного ефекту.

У результаті взаємодії підприємства із зовнішнім середовищем в ньому можуть відбуватися процеси деградації (руйнування) або сталого розвитку (удосконалення). Ці зміни викликають необхідність управління системою, тому перейдемо до розгляду наступного фундаментального поняття - управління.

Управління - це процес приведення системи в цільовий стан.

Управління є невід'ємною функцією (властивістю) систем з доцільним поведінкою, без якої неможливе функціонування не тільки соціально-економічних, але й багатьох технічних систем, наприклад, транспортних засобів. З наведеного визначення видно, що управління тісно пов'язане з поняттям системи і поза рамками певної системи воно втрачає свій сенс.

Під Систему, що реалізує функції управління в заданій системі, називають підсистемою управління (суб'єктом управління). Керовану частину системи називають об'єктом управління. В якості прикладів тут можна навести систему, що складається з автомобіля і водія, в якій водій виступає як підсистема управління, а сам автомобіль як об'єкт управління, або заводоуправління виступає на підприємстві як підсистема управління, а виробничі цехи та інші служби як об'єкти управління. Взагалі, в технічних і соціально-економічних системах легко виділити суб'єкт і об'єкт управління.

Найважливішими функціями (етапами), виконуваними системою управління, є наступні:

• аналіз і прогнозування;

• планування;

• регулювання;

• облік і контроль;

Будь-який менеджер знає, що перш ніж управляти, треба проаналізувати і спрогнозувати розвиток ситуації і сформулювати цілі управління, потім розробити план їх досягнення, потім за допомогою регулюючих впливів домогтися його реалізації. При цьому доведеться враховувати і контролювати стан матеріальних і трудових ресурсів і знову аналізувати особливості виникаючих ситуацій і причини невдач і т.д. Всі перераховані етапи управління доводиться циклічно виконувати до тих пір, поки не будуть досягнуті цілі управління. Тому систему, в якій виконується процес управління, можна схематично зобразити у вигляді сукупності суб'єкта та об'єкта управління, пов'язаних між собою прямими і зворотними зв'язками [2]. Ця схема називається в кібернетиці фундаментальним циклом управління зі зворотним зв'язком.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]