Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
58.8 Кб
Скачать

Система

Рис. 1.1. Цикл управління зі зворотним зв'язком

Управління пов'язане з обміном інформацією між компонентами системи, насамперед, між суб'єктом і об'єктом управління. Дійсно, керуючий видає регулюючий вплив по прямому зв'язку на об'єкт управління, а потім по зворотного зв'язку отримує інформацію від об'єкта для контролю та аналізу. Тому пряму і зворотну зв'язку на рис. 1.1 називають також прямий і зворотній інформаційної зв'язком.

Слово «інформація» походить від латинського слова «informatio», що означає виклад, роз'яснення якого-небудь факту, події, явища. З широкою (філософської)точки зору інформація є характеристикою (атрибутом) матерії, пов'язаної з властивістю відображення.

Інформація ця властивість (здатність) матеріальних об'єктів відображати в собі події і явища навколишнього середовища.

Формою існування інформації є рух. Постійно переміщаючись, і переходячи з одного виду в інший, наприклад, в суспільстві, вона задовольняє потреби людей у ​​спілкуванні та спільній роботі. По суті немає жодної ділянки людської діяльності, де б не зустрічалося «перетворення інформації» [3].

В інформаційній взаємодії завжди можна виділити наступні три складові:

1) джерело інформації;

2) передавальну середовище;

3) приймач інформації.

Іншими словами, інформація народжується в результаті матеріальної взаємодії, потім поширюється в деякій матеріальної середовищі, наприклад електромагнітному полі, і споживається в результаті взаємодії повідомлення зі споживачем.

З точки зору фізики і кібернетики інформація пов'язана з поняттям ентропії, яка є мірою невпорядкованості системи. Інформація це негативна ентропія, тобто чим більше інформації, тим менше ентропії і тим більше впорядкованої та організованою є система [2].

Підсумовуючи різні підходи до поняття інформації, можна дати наступне описову визначення.

Інформація - це будь-які відомості про систему або про навколишньому її середовищі, які зменшують ступінь її невизначеності.

Інформацію можна зберігати, передавати, перетворювати. Вона є найважливішим ресурсом управління, без якого неможливе функціонування складних систем. Для інформації характерні наступні основні властивості:

1) повнота;

2) актуальність (своєчасність);

3) достовірність;

4) корисність (цінність).

Остання властивість є комплексним і по суті визначає якість інформації, тобто її придатність для прийняття управлінських рішень. Крім того, інформація класифікується за змістом або використанню на: наукову, технічну, виробничу, управлінську, економічну, соціальну, правову, статистичну, персональну і т.д. Кожен з цих видів інформації має свої особливості у формі подання та способі обробки.

Залежно від форми подання та розповсюдження інформація поділяється на: аудіоінформацію (усну), відеоінформацію (графічну), текстову (друковану), електронну і т.д. Залежно від режимів доступу інформація поділяється на: відкриту, закриту (конфіденційну) і т.д.

Предметом нашого подальшого розгляду буде управлінська та економічна інформація, представлена ​​в електронній формі, тобто у формі придатній для автоматичної обробки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]