Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.ПЛТЛГ - 2.doc
Скачиваний:
793
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
13.65 Mб
Скачать

Чинники впливу на перебіг трансформації:

Відмінності у темпах перетворень, а також в тривалості основних фаз посткомуністичної трансформації в окремих країнах обумовлені мірою підготовленості суспільства до політичних, економічних та ідеологічних змін, а саме:

  • тривалістю комуністичного режиму і ступенем знищення проявів приватної власності та громадянського суспільства;

  • рівнем політичного та економічного лібералізму, що дозволявся комуністичною владою деяких країн в останні роки свого панування (режими Я.Кадара в Угорщині, Г.Герека і В.Ярузельського в Польщі);

  • рівнем догматизму комуністичної еліти та її відданості старому режиму;

  • чисельністю нової еліти й наявністю у неї політичної волі до здійснення рішучого переходу до демократії;

  • мірою консолідації суспільства навколо ідеї трансформації, розвинутістю інститутів громадянського суспільства;

  • фінансово-економічним становищем країни, доступністю ресурсів;

  • характером відносин із міжнародним товариством;

  • гостротою і складністю додаткових проблем, які виникають у період трансформації окрім власне переходу: наявністю чи тільки становленням власної держави (і національної еліти); повноцінністю структури економічного комплексу; наявністю чи браком інших гострих проблем, що потребують значних коштів і зусиль для розв’язання (наприклад, проблема Чорнобиля в Україні).

3.Демократичний режим

Існуючі умови формування і функціонування демократії

Політичні

Розвинуте громадянське суспільство. Стабільність політичної влади. Існування і функціонування політичних партій і рухів як важелів впливу на суспільно-політичні і соціальні процеси. Політичний плюралізм.

Економічні

Високий рівень індустріального і економічного розвитку в цілому. Розвиненість масових комунікацій. Ринкова конкурентна економіка. Плюралізм форм власності.

Зовнішньополітичні

Вплив прикладу демократичних держав. Стабільні дружні відносини з іншими державами, відсутність військової загрози.

Соціальні

Високий рівень добробуту громадян. Подолання соціальної нерівності. Більш-менш справедливий розподіл в суспільстві різних соціальних благ (декомпозиція соціальної нерівності). Соціальний плюралізм. Наявність багато чисельних і впливового середнього класу.

Культурні

Грамотність населення, його освіченість в цілому. Громадянська політична культура.

Релігійні

Релігія з установками на індивідуальну свободу, рівність, працелюбність.

Демократія як спосіб функціонування політичної системи

Характерні риси демократичного політичного режиму:

— влада формується шляхом чесних змагальних, регулярних, демократичних виборів;

— реалізація принципу розподілу влад на законодавчу, виконавчу і судову;

— високий ступінь розвитку громадянського суспільства, яке контролює державу, всю політичну систему;

— вплив народу на владу;

— в діяльності державної влади перевагу мають методи компромісу. Держава — правова;

— багатопартійність, наявність в партійній системі як правлячих, так і опозиційних партій;

— легально існуюча опозиція наділена всіма політичними правами і свободами, як і правляча більшість. Конкуруюча політика;

— ЗМІ вільні від цензури і можуть на законних підставах критикувати владу;

— силові структури забезпечують внутрішню і зовнішню безпеку,їх діяльність регламентується законами. Вони — поза політикою;

— проголошені права і свободи гарантуються всією соціальною системою;

— високий рівень свідомості громадян;

— широкі можливості і високий ступінь участі різних соціальних груп і прошарків в політичному житті суспільства;

— активістська політична культура;

— конфлікти, що виникають в суспільстві вирішуються через механізм, закріплений в законі;

— ідеологічний плюралізм, відсутність будь-якої офіційної ідеології;

— публічність влади;

  • довіра суспільства до влади.

Принципи демократії – це незаперечні вихідні вимоги, які ставляться до всіх учасників політичної діяльності, тобто до суб’єктів демократії.

Основні принципи демократії

  1. Політична свобода — свобода вибору суспільного ладу і форми правління, право народу визначати і змінювати конституційний лад (ст. 5 Конституції України), забезпечення захисту і її людини. Свобода має первинне призначення — на її основі може виникнути рівність і нерівність, але вона допускає рівноправність.

  1. Рівноправність громадян — означає рівність усіх перед законом, рівну відповідальність за скоєне правопорушення, право на рівний захист перед судом. Дотримання рівноправності гарантується: не може бути привілеїв або обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового становища, місця проживання, за мовними або іншими ознаками. Найважливіший аспект рівноправності — рівність прав і свобод чоловіка і жінки, що мають однакові можливості для їх реалізації.

  1. Виборність органів держави і постійний контакт із ними населення — допускає формування органів влади і місцевого самоврядування шляхом народного волевиявлення, забезпечує їх змінюваність, підконтрольність і взаємоконтроль, рівну можливість кожного реалізувати свої виборчі права. У демократичній державі ті самі люди не повинні тривалий час безперервно обіймати посади в органах влади: це викликає недовіру громадян, призводить до втрати легітимності цих органів.

  1. Поділ влади — означає взаємозалежність і взаємне обмеження різних гілок влади: законодавчої, виконавчої, судової, що служить перешкодою для перетворення влади на засіб придушення свободи і рівності.

  1. Прийняття рішень за волею більшості при обов’язковому дотриманні прав меншості — означає поєднання волі більшості з гарантіями прав особи, яка перебуває в меншості — етнічній, релігійній, політичній; відсутність дискримінації, придушення прав особи, яка не є у більшості при прийнятті рішень.

  1. Плюралізм — означає багатоманітність суспільних явищ, розширює коло політичного вибору, допускає не лише плюралізм думок, але й політичний плюралізм — множинність партій, суспільних об’єднань тощо з різними програмами та статутами, що діють у рамках конституції. Демократія можлива в тому разі, коли в її основі полягає принцип плюралізму, проте не всякий плюралізм є неодмінно демократичним. Лише у сукупності з іншими принципами плюралізм набуває універсального значення для сучасної демократії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]