Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прикладна політологія. Бойко О. Д.doc
Скачиваний:
365
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
3.37 Mб
Скачать

148 Предмет і специфіка прикладної політології

ми в ЗМІ; підготовка і випуск продукції зовнішньої реклами та агітаційних матеріалів; випуск інформаційних бюлете­нів регіональної організації; створення Інтернет-сайту ор­ганізації; агітаційно-рекламна підтримка політичних про­ектів організації.

У поточній роботі деякі з цих питань реалізуються зав­дяки організаційно-масовим зусиллям. Зокрема, замість прямої реклами в ЗМІ може бути використано оголошення про партійні заходи і координати громадських прийма­лень. Інформаційними приводами для непрямої реклами є заплановані заходи, що організовуються партійними орга­нами. Однак агітація через ЗМІ повинна використовувати­ся як складова певного політичного проекту, тобто поєдну­ватися з організаційною роботою. Інтенсивність цієї робо­ти залежить від особливостей виборчої кампанії, виборчої стратегії партії та ін.

  1. Інформаційно-аналітичний напрям діяльності полі­тичної партії. Він передбачає розроблення паспортів регіо­нів, регіональних партійних утворень і виборчих округів. Такий паспорт містить інформацію про загальну характери­стику регіону (розмір території, адміністративно-територі­альний поділ, населені пункти, природні ресурси, основні галузі економіки); соціально-демографічний склад і профе­сійну структуру населення (кількість виборців; наявність основних промислових і сільськогосподарських підпри­ємств, організацій, навчальних закладів, установ науково­го і культурного профілю, медичних закладів; зайнятість, рівень життя, соціальну захищеність, освіту, охорону здо­ров'я, культуру, рівень злочинності, екологічний стан); ад­міністрацію і депутатів усіх рівнів; систему транспорту і зв'язку; електоральну історію регіону. Залежно від зав­дань, які вирішує партія, обсяг інформації в паспортах може бути значно ширшим, вона повинна постійно оновлю­ватися. Для стандартизації роботи центральний орган пар­тії розробляє і затверджує єдину форму паспорта регіону.

  2. Моніторинг діяльності органів виконавчої і представ­ницької влади (соціологічний моніторинг), політичних ор­ганізацій і впливових політиків (політичний моніторинг) у регіоні. Завдання моніторингу полягають у з'ясуванні рів­ня довіри громадян до вищих органів державної влади, політичних партій і політиків вищого рівня, а також до регіональних представницьких і виконавчих органів вла­ди, регіональних відділень політичної партії, регіональ­них суспільно-політичних і громадських організацій та впливових політиків регіону; оцінюванні громадянами ситуації, проблем у країні і в регіоні; відстежуванні рей-

формування і забезпечення діяльності політичної партії 149

тингів політичних сил, політиків у регіональних і загаль­нонаціональних ЗМІ. Основною формою моніторингу є со­ціологічні опитування, які проводять приблизно раз на квартал. Партія, її регіональні організації можуть замо­вити їх або скористатися даними соціологічних служб, які проводять такі опитування за власною ініціативою.

На підставі отриманої з різних джерел інформації складають інформаційно-аналітичні довідки про основні щюблеми регіону, діяльність органів влади, політичних сил і політиків, розробляють відповідні прогнози, реко­мендації, проекти тощо.

Планування діяльності партійної організації

Партбудівництво може бути реалізованим лише як плановий процес. Відсутність добре продуманого плану ро­боти зумовлює зосередження зусиль партії переважно на другорядних цілях. План роботи партійної організації є документом, обов'язковим для виконання всіма партійни­ми інстанціями. Невиконання його повинно передбачати відповідні адміністративні санкції.

'' План роботи партійної організації складають на рік і Затверджують на засіданні уповноваженого органу, перед­бачивши можливість щоквартальної його деталізації і ко­ригування. Структурно він повинен відповідати функціо­нальним напрямам роботи організації, передбачати захо­ди щодо виконання конкретних завдань, відповідальних за це співробітників апарату, терміни заходів і необхідні ресурси. За відсутності у партії достатніх ресурсів для здійснення необхідних заходів, їх доцільно розмежувати на першочергові і другорядні (включають у план з поміт­кою «за змогою»). Це дасть змогу побачити проблемні міс­ця в діяльності організації, раціонально використовувати наявні ресурси, шукати і знаходити ті, яких не вистачає.

План роботи партійної організації можуть доповнюва­ти різноманітні додатки: програма роботи з активістами і прихильниками; програма опосередкованої реклами; полі­тичні проекти тощо.

Політичні партії, діючи в конкурентному політичному середовищі, змушені витримувати напружену боротьбу за симпатії і голоси виборців. Для цього вони повинні на ос­нові вивчення проблем, які їх турбують, запропонувати громадянам певний шлях їх вирішення і переконати, що саме він є найоптимальнішим.