Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прикладна політологія. Бойко О. Д.doc
Скачиваний:
365
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
3.37 Mб
Скачать

94 Предмет і специфіка прикладної політології

Література

Бурдье П. Социология политики. — М., 1993.

Гоулд Ф. Стратегическое планирование избирательной кампа­нии // Политические исследования. — 1993. — № 4.

Дилигенский Г. О политическом рынке и рациональном выборе в российских условиях // Политические исследования. — 2000. — №2.

Малащук С. Організаційно-правові засади стратегічного мене­джменту в державному управлінні //Актуальні проблеми державного управління. — 2000. — № 2.

Морозова Е. Политический рынок и политический маркетинг: концепции, модели, технологии. — М., 1998.

Окландер М. Проблеми формування маркетингової системи кра­їни. — К., 2002.

Политическое обеспечение бизнеса: Учеб. пособ. / Под ред. Ю. С. Коноплина. — М., 1995.

Політичний маркетинг та електоральні технології. — К., 2002.

Політологія. Навчально-методичний комплекс: Підручник. — К., 2004.

Полторак В. Маркетинговые исследования: Учеб. пособ. — 2-е изд. — Днепропетровск, 2002.

Полторак В. Маркетингові дослідження: сутність, методи, техно­логії // Соціологія: теорія, методи, маркетинг. — 2000. — № 1.

Полторак В. Политический маркетинг. — Днепропетровск, 2001.

Полторак В. Політичний маркетинг та організація виборчих кам­паній // Соціологія: теорія, методи, маркетинг. — 2002. — № 1.

Портер М. Международная конкуренция: Пер. с англ. / Под ред. В. И. Щетинина. — М., 1993.

Пшизова С. Демократия и политический рынок в сравнительной перспективе // Политические исследования. — 2000. — № 2.

Ростиашвили К. Государственное регулирование в либерально-демократической системе// Политические исследования. —1996. — №6.

Шампань П. Делать мнение: новая политическая игра. — М., 1997.

1.5. Політичний менеджмент

Управління є важливим і невід'ємним чинником полі­тичного життя суспільства. За його допомогою здійснюють координацію політичних, економічних і соціальних про­цесів у суспільстві, досягають конкретних цілей (завою-

Політичний менеджмент 95

вання довіри мас, перемога на виборах, розв'язання кон­фліктних ситуацій тощо). Управління соціальними систе­мами (суспільством, соціальними інститутами, організа­ціями, групами) реалізується через системну, відокремле­ну, цілеспрямовану діяльність людей, які мають свої цілі та здатні створювати структури, ухвалювати рішення і впливати одні на одних. Такий тип управління робить со­ціальні системи відмінними від усіх інших, наділяє суб'єктивністю управлінські відносини, робить їх складні­шими, залежними не тільки від системних вимог, а й від індивідуальних особливостей людей, залучених в упра­влінський процес.

Менеджмент як основний різновид соціального упра­вління модифікується відповідно до сфер суспільного жит­тя і діяльності, реалізуючись як соціально-економічний менеджмент (матеріальне виробництво), соціально-куль­турний менеджмент (духовне виробництво) і соціально-по­літичний менеджмент (політичне життя).

Політичний менеджмент є одночасно як наукою, так і мистецтвом управління. Беручи за основу аналіз тенден­цій політичного розвитку, він сприяє виробленню реко­мендацій для політичного керівництва, реалізації упра­влінських рішень, проектуванню нових типів мислення, життєдіяльності соціальної організації.

Сутність, особливості і функції політичного менеджменту

Практика управління людськими ресурсами має давню історію. У рабовласницькі часи керівники на плантаціях стежили за правильністю виконання робіт, та це був на­гляд, а не управління. За феодалізму, натурального госпо­дарства також існували керівники, помічники господаря, зусилля яких можна вважати одним із перших виявів управління, оскільки вони мали змогу маневрувати, мо­гли змінити вид робіт, використати заохочення або пока­рання, знизити податок (правда, лише за рахунок підви­щення податку для інших).

Це було примітивне, але все ж таки управління. Та на­віть у ранніх суспільствах правителі змушені були дбати про підвищення свого авторитету, посилення впливу на маси, а групи і клани, які конкурували між собою, завжди пгукали шляхи ефективного впливу на своїх вождів, коро-