Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15__2012_.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
138.8 Кб
Скачать

92.Аналіз використання робочого часу: етапи проведення та показники.

Планування роб часу передбачає розрахунок: планового календ.фондру роб часу;план.номінального ФРЧ; планового корисного (ефективного) ФРЧ. Календарний не враховує невиходи на роботу, та слугує базою для обч номінального ФРЧ. Номінальний хар-є потенційну величину макс можливого для використання ФРЧ. Табельний ФРЧ розраховується як різниця між календарним, та святковими та відпускними днями. Аналіз використання робочого часу провадиться в такій послідовності: 1. Вивчається стр-ра аг ФРЧ; 2.оцінюється рівень використання роб.часу; 3. Вивч розподіл витрат роб часу; 4.виявляються резерви поліпшення викор.роб.часу. Для аналізу використання РЧ передусім треба скласти аг.річний баланс РЧ. Після складання балансу необхідно розрах.показники що харак.використання РЧ. Також аналіз має охоплювати не тільки оцінку використання, а й оцінку затрат РЧ. Кінцевим етапом аналізу є зведення його резервів. Усі резерви поділяються на екстенсивні та інтенсивні. Екстенсивні – одержані завдяки абсолютному збільшенню корисно викор часу, інтенсивні – завдяки відносному збільшенню.

94.Алгоритм аналізу викор-ня ф з/п.

Аналіз зарплати провадиться у двох напрямках: аналіз виконання планових показників щодо величини ФЗП та аналіз рівня середньої зарплати. Під час аналізу виконання плану за ФЗП потрібно визначити відсоток виконання цього плану і знаходити абсолютне відхилення фактичного розміру ФЗП від планованого рівня. Аналіз виконання плану за ФЗП слід провадити не тільки в цілому по під-ву а й за окремими видами підрозділів та категоріями персоналу з урахуванням специфіки його структуризації в певному виді економічної діяльності. У ході аналізу динаміки ФЗП треба визначити планові й фактичні темпи зростання його розміру і розрахувати відхилення фактичних темпів від планових. Також необхідний аналіз складу і структури ФЗП за видами виплат. Такий аналіз дає змогу визначити напрямки витрат ФЗП, наявність непродуктивних виплат, рівень корисного використання ФЗП, та ін.. на закінчення аналізу ФЗП необхідно визначити резерви його економії. економія досягається за рах. ліквідації непродуктивних виплат.

95.Алгоритм аналізу середньої з/п.

Рівень зарплати працівників під-ва характеризується показниками середньої зарплати. В аналізі використовують такі показники: 1. Рівень сер.зарплати обчислений виходячи з розміру ФЗП без урахування премій, що входять до ФЗП. 2.Рівень середньої зарплати, розрахований виходячи з розміру всіх виплат, що входять до ФЗП. 3.рівень повної середньої зарплати, розрахований з урахуванням премій, що не входять до ФЗП. У аналізі слід зіставляти фактичний рівень сер зарплати не тільки з передбаченим за планом, а й з її рівнем у попередньому періоді. Аналіз рівня сер зарплати має здійснюватись за всіма категоріями працюючих. Варто такох порівняти рівні різних показників ередньої зарплати між собою, оскільки їхнє співвідношення характеризує структуру доходів працівників підприємства. Стр-ру сер. з/п варто анлізувати також порівняно із плановими даними і даними за попередній період. Аналіз динаміки сер зарплати має передбачати вивчення рівня сер зарплати та її структури протягом кількох років, тобто виявлення змін у рівні і структурі повної сер зарплати працівників за більш тривалий період часу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]