Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15__2012_.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
138.8 Кб
Скачать

58.Норма часу. Методи визнач-я тривал-і елементів нч.

За міру (норму) праці можна вважати лише таку кіл-ть робочого часу,яка є об’єктивно потрібною на виконання конкр. роботи кваліфік-и виконавцями за сприятливих організ-техн умов. Норма часу -визначає кіл-ть робочого часу, потрібного для викон-я 1ці продукції/для викон-я певного обсягу робіт. Є норми підготовчо-завершал часу,основного, допоміж-о, операт-го,часу обслугов-ня роб-го місця,часу на відпочинок і особисті потреби,на регламент-і перерви з організ-техн-х причин, штучно-калькуляц-о часу. Є методи норм-ня: 1.сумарний дослiдно-статист- полягає в установ-нi норми загалом на операцiю без розчлен-ня її на складовi елементи;2.розрах-аналiт- операцiю попередньо розчлен-ть на елементи. Норму часу в цьому разi розрах-ть на кожний елемент операцii; 3.укрупнений- полягає у визнач-i норми на основi попередньо розроблених укрупнених розрах-вих величин затрат роб-го часу на типовi операцii, деталi/види робiт;4.мiкроелементний- норм-ня працi служить для норм-ня ручних i деяких машинно-ручних процесiв.За допомогою цього методу видiляють i вивчають найпростiшi елементи (мікро елем-и),з яких склад-ся складнi i рiзноманiтнi за своїм характером трудовi операцiї. Цi мiкроелементи визначають норми затрат часу залежно вiд найважливiших чинникiв, якi впливають на їхню стр-ру.

60.Стр-ра ставки з/п як ціни робочої сили на ринку праці.

Купівля-продаж робочої сили на ринку праці відбувається з установленням ставки з/п яка на практиці є різновидом ціни роб-ї сили.До її структури належать такі складові: 1.Базова ставка з/п- включає в себе вартість засобів (витрати) необхідних для забезпеч-я суспільно прийнятого рівня споживання даної профес-ї групи працівників (форм-ся під впливом ряду факторів вартості робочої сили).2.Ставка з/п- включає в себе: вирівнюв-у компоненту - компенсація за не приваб-ть і не престиж-ть сфери докладання праці;економ-а рента – збільш-я ставки як плата за рідкісність,унікал-ть даного ресурсу праці (фіз-і,розумові та інш якості); ресурсна компонента – збільш-я (зменш-я) ставки залежно від співвідношення попиту і пропонування представників професійної групи.

59.Сутність та еволюція винагороди за працю.

Найманий працівник,який витрачає певну частку своєї енергії,вмінь і знань,має право на винагороду,основним видом якої є з/п.На стадії купівлі роб-ї сили з/п є ціною роб-ї сили; в процесі праці –плата(винагорода) за працю,її кількість і якість;після процесу праці - особистий (сімейний) дохід.Еволюція винагороди за працю за роки ринк-х трансформацій говорить про використ-я 3х видів оплати:1.натур-ї- характерна для організації оплати праці насамперед в с/г вир-ві у період масового збирання врожаю.Як правило,для натур оплати використ-ся продукція власного вир-ва,що може бути безпосереднім предметом споживання/застосов-сь у домаш-у госп-ві;2.змішаної –використ-ся частіше в умовах дефіцитної ек-ки,з використ-м у вигляді натур-ї оплати товарів обмеженої пропозиції,нерідко пов'язувалось з престиж-тю роб-го місця,частина з/п виплачуються грошими,частина у вигляді товару/купонів на придбання продукції.3.грош-ї- основна форма,грощі мають провідне значення як загал-й еквівалента зрілого етапу товарно-грош відносин суб'єктів ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]