Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15__2012_.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
138.8 Кб
Скачать

96.Моніторинг ст сфери.

Моніторинг являє собою систему послідовного збору даних про явище, процес, що описується за допомогою ключових показників, з метою оперативної діагностики стану об’єкта, його дослідження та оцінки в динаміці. Моніторинг соц.-трудової сфери треба розглядати як один з найважливіших інструментів розробки обґрунтованої державної політики. моніторинг передбачає розв’язання трьох груп завдань. 1. Методичні (розробка наукових засад, методів та показників моніторингу), 2. Наукові (аналіз конкретних зрушень у соц.-трудовій сфері), 3. Інформаційні (забезпечення достовірною науковою інформацією). До інформаційної бази моніторингу соц.-трудової сфери належать: -вибіркові обстеження домогосподарств, -переписи населення, -адміністративна статистика, -вибіркові обстеження та перепис підприємств, -соціологічні дослідження. Для об’єктивної оцінки стану соц.-трудової сфери в країні необхідно впроваджувати моніторинг на 3 рівнях: держ., регіон., окремих підпр-в і орг-цій.

97.Значення та складові звітності з питань праці. Державна статистична звітність та оперативна звітність підприємств із питань праці.

На рівні підприємств, установ, організацій мають аналізуватися показники які характеризують: зайнятість,умови й охорону праці, оплату праці, стан трудових відносин. Ця інформація збирається і акумулюється за допомогою адміністративної статистики, що подає ці дані у вигляді періодичної статистичної звітності, з метою моніторингу ситуації, наукових досліджень та практичного використання та управління. Державна статистична звітність під-в з питань праці складається зі статист.звітності про: склад ФОП, розподіл працівників за розміром ЗП, рух робочої сили, кільк працівників, умови праці, та ін.. формами звітів є такі: -звіт із праці; -зведений звіт із праці; -звіт про стан умов праці, пільги та компенсації, -чисельність окремих категорій працівників та підготовка кадрів. Оперативна звітність праці складається для задоволення поточних потреб підприємства в даних про працю та соц.-трудові відносини. На її базі приймаються оперативні та розробляються перспективні рішення щодо кадрових змін на підприємстві, змін у чисельності та складу персоналу , показників продуктивності праці, мотивації праці в організації, соціально-економічного розвитку трудового колективу.

100.Основні функції, зміст, цілі та завдання контролінгу як інструменту вдосконалення соціально-трудових відносин.

Контролінг у сфері праці – це комплексний інструмент, орієнтований на результати та процеси, який служить для стратегічного й оперативного управління під-ом, забезпечує систематичну інформацію, планування, аналіз і контроль, консультації й управління працею та соц.-трудовими відносинами. Функції: стратегічна, оперативна, інформаційна, аналітична, управлінська. Цілі контролінгу: - підготовка та підтримка прийняття рішень; - забезпечення ефективного управління персоналом; - підвищення екон ефективності д-ті під-ва; -досягнення цільових показників у соц.-трудовій сфері; - актуалізація інноваційного процесу в організації. Завдання: - виявлення проблем у соц.-трудовій сфері; -забезпечення відповідності стратегії цілям, - формування ефективних методів управління, - здійснення перспективного планування, - установлення відповідності рішень вимогам законодавства, - підтримка та створення кращого трудового середовища, - заохочення більшої відповідальності та професіоналізму. Також у контролінгу персоналу виділяють такі напрями: 1.ресурси, 2.витрати, 3.ефективність праці, 4.соціальний розвиток. Також використовуються такі інструменти контролінгу: опитування, статистичне прогнозування, бюджетування, управління цілями, метод збалансованої системи показників, бенчмаркінг, аналіз витрат, аналіз балансу, звітність, та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]