Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15__2012_.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
138.8 Кб
Скачать

89.Методи планування пп.

Найб. Пошир. показником у плануванні ПП є середньор-й виробіток продукції на одного працюючого. Існують такі групи методів план-ня: 1. Метод планування ПП за техніко-економічними чинниками. 2.Метод на основі труд-сті виробничої програми. Здійснюють прямим рахунком на основі труд-сті вир прогрми, беручи до уваги взаємозв’язок між показниками прод-ті і труд-сті. Застос даного методу передбачає наявність на під-ах науково обґрунтованих норм часу і відр розцінок на всі види робіт. 3. Укрупнений метод план ПП дає можливість приблизно оцінити рівень прод праці у плановому періоді. Базується на зв’язку ПП з ін. показниками, що хар-ють стан вир-ва на під-ві. Метод широко застосовують у прогнозних розрахунках зростання прод праці.

90.Аналіз та планування труд-сті виробничої програми.

Розрахунок планової трудомісткості виготовлення продукції провадиться у три етапи. На першому етапі аналізуються рівень і структура фактичної трудомісткості продукції в базисному і звітному періодах з метою виявлення резервів її зниження. На другому етапі планування трудомісткості здійснюються визначення можливого зниження трудомісткості виготовлення продукції у плановому періоді з урахуванням виявлених у процесі аналізу чинників і джерел економії затрат праці. На третьому етапі визначаються плановий рівень і структура трудомісткості одиниці продукції і планованого обсягу випуску. На основі проведених розрахунків складається план технологічної трудомісткості основної продукції. Також одержанні уінцеві дані є підставою для розробки плану повної трудомісткості основної продукції.

84.Критерії ефективності та елементи системи преміювання.

Преміювання виконує ф-ії забезпечення зацікавленості працівників у результатах праці. Елементами системи преміювання є основні та додаткові показники та умови преміювання. Основні показники мають відбивати важливі напрями виробничої діял-сті підпр-ва і його підрозділів і впливати на якість та ефективність роботи. З метою стимулювання роботи працівників встановлюються додаткові показники, невиконання яких супроводжується скороченням премії. Розрізняють індивідуальне та колективне преміювання. Індивід-не – застос-ся коли мають враховуватися індивідуальні результати праці, незалежно від результатів ін. робітників. Колективне – застос-ся як за колективної, так і індивід-ої праці з тим, щоб стимулювати робітників до досягнення найкращих кінцевих результатів бригади, дільниці, цеху. Показниками преміювання є: -виконання і перевиконання планів; -підвищення продукт-сті праці; -підвищення якості продукції; -бездефектне виготовлення продукції.

87.Види, умови призначення та розміри доплат.

Нормативно-правовими актами передбач наступні доплати:

— за суміщення професій (посад) — максимальними розмірами не обмежуються, розмір визначається власником з урахуванням економії зарплати по посаді, що суміщується; — за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу робіт — розмір не обмежується; — за виконання роботи тимчасово відсутнього працівника — до 100% окладу відсутнього працівника, — за роботу у важких і шкідливих умовах — до 12%; — за роботу в особливо важких і особливо шкідливих умовах — до 24% тарифної ставки (посадового окладу) (переліки робіт передбачені в галузях); — за інтенсивність роботи — до 12% тарифної ставки; — за роботу в нічний час — до 35% годинної тарифної ставки за кожну годину такої роботи; — на період освоєння нових норм трудових витрат підвищуються відрядні розцінки до 20% і тарифні ставки до 10%; — за керівництво бригадою (бригадиру, не звільненому від основної роботи) — доплата залежно від кількості працівників у бригаді, розміру тарифної ставки і розряду, присвоєного бригадиру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]