Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15__2012_.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
138.8 Кб
Скачать

49. Цілі, завдання та зміст атестації (а) робочих місць.

А робочих місць - це комплексна оцінка всіх факторів вироб-го середовища і трудового процесу, супутніх соц-екон факторів, які впливають на здоров'я і працездатність працівників у процесі трудової діяльності. Включає облік та комплексну оцінку відповідності кожного робочого місця вимогам стандартів, методикам виконання вимірювань, санітарним нормам і правилам, правилам техніки безпеки та пожежної безпеки. Основними цілями А є підвищення ефективності вир-ва, якості продукції раціональне використання основних фондів та людських ресурсів на п-вах. Відповідно до поставлених цілей завданнями А є: *виявлення резервів підвищення ПП та фондовіддачі, *визначення робочих місць, які не відповідають вимогам, *ліквідація малоефективних робочих місць, раціоналізація яких є недоцільна, *створення об’єктивної основи для визначення найбільш ефективних напрямів капіталовкладень, *розробка та здійснення заходів з поліпшення умов праці, підвищення рівня обґрунтованості застосування пільг та компенсацій на робочих місцях. Осн мета атестації-регулювання відносин між власником чи уповноваженим органом і працівником щодо реалізації їхніх прав на здорові і безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення тощо. За результатами атестації визначаються невідкладні заходи щодо поліпшення умов і безпеки праці, які не потребують для їхньої розробки і впровадження залучення сторонніх організацій та фахівців. Атестацію проводить атестаційна комісія, склад і повноваження якої визначаються наказом по п-ву, орг-ції в строки, передбачені колективним договором, але не рідше 1 разу на 5 років.

50. Фактори, що визначають умови праці на п-ві.

Умови праці-це сукупність взаємозв’язаних виробничих, санітарно-гігієнічних, психофізіологічних, естетичних і соціальних факторів конкретної праці, обумовлених рівнем розвитку продуктивних сил сусп-ва, які визначають стан виробничого середовища та впливають на здоров’я і працездатність людини. Згідно рекомендацій МОП визначають такі фактори виробнич середовища, що впливають на працездатність людини в процесі вироб-ва: -фізичне зусилля (переміщ-ня вантажів певної ваги в роб зоні тощо) -нервове напруження (складність розрахунків, складність управл-ня механізмом, апаратом, приладдям). -роб. положення: обмежене, незручне, незручно-стиснене і незручне. -монотонність роботи (багаторазове повторення, одноманітність, короткочасних операцій, дій, циклів). Монотонність може бути: незначна, середня, підвищена. -температура, вологість, теплове випрм-ня в роб зоні. -забруднення повітря. Ступінь забруднення повітря - незначний, середній, підвищений, сильний, дуже сильний. -виробничий шум (частота шуму в герцах, сила шуму в децебелах): помірний ,підвищений і сильний шум. -вібрація, обертання, поштовхи (амплітуда на хвилину, градуси і к-ть обертів або поштовхів за хвилину).

51. Проектування раціон-х режимів праці та відпочинку.

Режим праці й відпочинку-це встановлювані для кожного виду робіт порядок чергування періодів роботи й відпочинку і їх тривалість. Раціональний режим -таке співвідношення й зміст періодів роботи й відпочинку, при яких висока ПП сполучається з високою й стійкою працездатністю людини без ознак надмірного втома протягом тривалого часу. Розрізняють змінний, добовий, тижневий та місячний режими праці та відпочинку. Змінний режим визначає загальну тривалість робочої зміни, час її початку та закінчення, тривалість обідньої перерви, тривалість праці та частоту регламентованих перерв на відпочинок. Добовий режим включає к-ть змін за добу, час відновлення працездатності між змінами. Тижневий режим передбачає різні графіки роботи, к-ть вихідних днів на тиждень, роботу у вихідні та святкові дні. Графіки роботи передбачають порядок чергування змін. Місячний режим визначає к-ть робочих та неробочих днів у даному місяці, к-ть працівників, які йдуть у відпустку, тривалість основних та додаткових відпусток. Проектування раціон-х режимів праці і відпочинку здійснюється за такими методичними принципами: -раціональне чергування роботи з відпочинком для запобігання перевтомі, підвищення працездатності і ПП є обов’язковим для всіх видів праці; -розробка режимів праці і відпочинку для працівників фізичної, розумової, нервово-напруженої праці базується на єдиній методологічній основі; -обгрунтування к-ті і тривалості перерв на відпочинок в умовах різної тривалості робочої зміни базується на однакових принципах і методології; -перерви на відпочинок, крім обідньої, надаються за рахунок робочого часу; -перерви на відпочинок повинні бути регламентованими.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]