Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15__2012_.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
138.8 Кб
Скачать

29.Клас-ція населення: ознаки, значення.

Нас-ня - це сукупність людей, що прож на певній території, всі люди незалежно від їх харак-тик. Ознаки клас-ції: вік, стать, освіта, професіоналізм, характер діял-сті. 1)За міжнар. орг-цією праці все нас-ня від 15 до 70 р поділ-ся на: екон-но активне (частина нас-ня, яка пропонує свою працю для вир-ва товарів і надання різних послуг. Це: зайняті і безробітні, які на даний момент не мають роботи, але бажають її одержати, а також безоплатно працюючі члени домаш-го госп-ва, зайняті в особистому підсобному сіл. госп-ві, тимчасово відсутні на роботі.), екон. неак-не (частина нас-ня, яка не входить до складу ресурсів праці: учні, студенти, курсанти; особи, які одержують пенсію за віком, на пільгових умовах, у зв'язку з інвалідністю; ос., зайняті веденням домаш. госп-ва, догля­дом за дітьми, хворими; ос., які не можуть знайти роботу, припинили її пошук, вичерпавши всі можливості, проте вони можуть і готові працювати; інші особи, яким немає необхідності працювати незалежно від джерел доходу) і нас-ня молодше 15 і старше 70 років. 2)За традиц. методикою: трудові ресурси (працездатне населення в працездатному віці + прац-чі підлітки + прац. інваліди + прац. пенсіонери – непрац. пільгові пенс-ри), не належить до труд. ресурсів (діти, непрац. пенс-ри, в тому числі пільгові, підлітки, інваліди). Значення: нас-ня є джерелом формув-ня трудових рес-сів, носієм певних екон. відносин і споживачем, що формує попит.

31.Механізм упр-ня труд. Потенціалом (тп): суть та складові.

ТП -сукупність кількісних і якісних хар-тик, здібностей і можливостей трудоактивного нас-ня, які реалізуються в межах і під впливом існуючої системи відносин. Є 2 шляхи забезпечення якості ТП: 1)заміна персоналу на працівників, що мають вищий рівень освіти та професійної підготовки –проте це дуже нераціонально; 2)постійне підвищення кваліф-ції прац-ків через систему безперервного навчання. Високі темпи НТП обумовлюють швидше старіння знань, тому постає потреба у внутріфірмовому навчанні, підготовці та перепідготовці на всіх рівнях. Комплексна та постійна дія на персонал, яка визначається не лише виробничою сферою, а охоплює всі сторони життя прац-ків підп-в підвищує ефективність упр-ня ТП. Механізм управ-ня ТП реалізується в рамках довічного найму або тривалої кар’єри прац-ка. Прац-ки залучаються до різних творчих груп, беруть участь у вирішенні проблем соц.-трудового хар-ру. Добре зарекомендованою формою упр-ня стали «гуртки якості», які покликані розробляти пропозиції щодо вдосконалення технолог-х процесів, підвищення продукт-сті праці, зниження витрат. Також використовується розгалужена система пільг для постійних прац-ків.

32.Людський капітал (лк): еволюція підходів, сучасне розуміння.

ЛК -набута інвестиційним шляхом сукупність якостей людини (природжених здібностей, заг. спец. освіти, професійного досвіду, творчого потенціалу, фізичного і морально-психолог-го здоров'я), які визначають продуктивність і можуть бути використані для отримання доходу особи, сім'ї , під-ва або сусп-ва. Еволюція: 1)Петті першим висловив ідею про те, що люди з їх вир-ми здібностями являють собою багатство. 2)Для екон. науки ХІХ –поч. ХХ ст. досить характерними є спроби вчених Шульца і Беккера трактувати людину або її знання і здібності до праці як капітал. 3)Прихильники теорії 3 факторів вир-ва (Ліст, Маршалл, Мілль, Рошер) беззаперечно відкидають ідею включення людини з її природними якостями до категорії капіталу. Але при цьому вони схильні розглядати як складову частину капіталу людські знання і здібності до праці. 4)Внесок у розвиток теорії ЛК зробили Денісон, Солоу, Кузнець, Фішер, Лукас та ін. економісти, соціологи та історики. 5)Людський капітал, за С.Кузнецом, є головною домінантою стабільного зростання економік країн, що розвиваються. 6)На думку Фішера, людина, як і інші корисні матер. об’єкти, входить до складу капіталу. ЛК включає вроджені здібності і талант, а також утворення і придбану кваліфікацію. Теорія капіталу Фішера стала основою для виникнення різноманітних альтернативних концепцій ЛК. Їх автори зараз включають до поняття ЛК не лише знання та вміння людей, не лише їх здатність до праці, а й фізичні, психологічні, світоглядні, суспільні, культурні якості та здібності. В наш час ЛК -головний фактор формування і розвитку інноваційної економіки і економіки знань, як наступного вищого етапу розвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]